Professori: Moderna ei ratkaise Suomen tilannetta, mutta toiveikkuutta on, että elämä normalisoituu kesällä – ”En ole alistunut siihen, että menee vuosi”

Modernan rokotetta ei ole professori Mika Rämetin tietojen mukaan tulossa Suomeen valtavia määriä.

6.1.2021 19:42

Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Modernan saama myyntilupa EU-alueelle tuo pientä helpotusta Suomen tilanteeseen. Rokote ei kuitenkaan ole ratkaisu Suomen hitaaseen rokottamistahtiin.

– Olen ymmärtänyt, että rokotetta ei ole tulossa valtavia määriä. Rokote toivottavasti helpottaa tilannetta, mutta ei kokonaan ratkaise, Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet sanoo.

  • Yllä olevalla videolla THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi rokotusten edistymisestä 5. tammikuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Suomeen on luvattu Modernalta noin miljoona rokoteannosta. Modernan rokotteita tarvitaan kaksi annosta, joten parhaassa tapauksessa puoli miljoonaa suomalaista voidaan rokottaa Modernan koronarokotteella.

Rämet sanoo, ettei hän tiedä, minkälaisella aikataululla rokotetta tulee Suomeen.

Rokotetta menee alkuvaiheessa alussa paljon Yhdysvaltoihin, Rämet muistuttaa.

Modernan rokotteiden saatavuuteen EU-maissa vaikuttaa se, että Yhdysvaltain liittovaltio on rahoittanut ja tukenut rokotehanketta.

– Rokote on ihan yhtä hyvin toimiva ja vaikuttava kuin Pfizerin rokote. Suojateho on 95 prosenttia. Yksilön kannalta ei ole merkitystä, tuleeko Pfizerin vai Modernan rokotetta.

Rämetin mielestä nyt olisi tärkeä saada mahdollisimman paljon rokotteita Suomeen.

Saatavuusongelma vaatii hänen mielestään vielä muita rokotteita, jotka saavat myyntiluvan.

– Jotta päästäisiin massarokottamaan, tarvitaan massoittain rokotteita.

Pettymys Rämetille on ollut, että AstraZenecan rokotteiden tehotutkimukset eivät ole toteutuneet yhtä hyvin kuin Pfizerin ja Modernan tehotutkimukset.

Parhaassa tapauksessa AstraZenecan myyntilupa olisi tullut vuodenvaihteessa. Myyntilupaa pitää vielä odottaa EU-alueella.

AstraZeneca lähti paalupaikalta tehotutkimuksiin, Rämet sanoo.

Tietoa siitä, miten rokote tehoaa yli 55-vuotiaisiin on vielä rajallisesti. Tutkimuksen mukaan rokotteella on 70 prosentin suojateho.

– Rokotteen suojateho on parempi kuin kausi-influenssarokotteella. Minun mielestäni AstraZeneca olisi hyvä vaihtoehto rokotteeksi perusterveille työikäisille.

Rämetin mielestä olisi hieno asia, jos AstraZeneca saisi myyntiluvan sille väestölle, josta tiedetään, että rokote antaa suojan.

– Eli 18–55-vuotiaille. Se auttaisi rokotteiden saatavuuteen.

Rokotteissa Suomen kannalta seuraava kiinnostuksen kohde AstraZenecan jälkeen on Johnson&Johnsonin rokote. Tehotutkimuksen tulokset ovat luvassa tammikuun aikana.

Jos rokotteen teho on hyvä, myyntilupahakemusten vuoro olisi helmikuussa.

– En ole henkilökohtaisesti vielä alistunut siihen, että tässä menee vuosi ennen kuin suomalaiset on rokotettu. Toiveikkuutta on, että elämä normalisoituu kesällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?