Jemmatut rokoteannokset otetaan heti käyttöön – THL muutti ohjetta pikavauhtia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jemmatut rokote­annokset otetaan heti käyttöön – THL muutti ohjetta pika­vauhtia

THL:n Hanna Nohynekin mukaan uudella ohjeella saadaan lisää rokotusvauhtia.

5.1. 19:45

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on muuttanut koronarokotusohjettaan. Kaikki tulevat rokotteet voidaan ottaa heti käyttöön. Toinen annos, eli tehosteannos, annetaan rokotettaville tulevista rokotelähetyksistä.

– THL:n linjaus on tällä hetkellä se, ettei tarvitse säilyttää toista annosta pakkasessa, vaan rokotteita voidaan antaa sitä mukaan kuin niitä tulee, jotta saadaan rokotusvauhtia lisää, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo IS:lle.

Aiemmin THL:n ohjeistuksen mukaan puolet annoksista säästettiin toisia annoksia varten turvallisuusperiaatteen vuoksi. THL muutti ohjeistusta pikavauhtia, sillä koronarokotteita on annettu Suomessa vasta reilun viikon ajan.

  • Yllä olevalla videolla THL:n johtava asiantuntija kertoo rokotusten edistymisestä.

Pfizerin ja Biontechin koronarokote annetaan kahdessa erässä. Toinen annos annetaan Suomessa myyntiluvan mukaisesti 21 päivän eli kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä.

THL:n mukaan ohjetta muutettiin, koska rokotetoimitukset ja ja kylmäketjun toiminta ovat nyt riittävän vakiintuneita. Tämän hetken tiedon mukaan Suomi saa noin 50 000 rokoteannosta viikossa tammikuun ajan.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo IS:lle, että alussa annoksia tuli vähän eikä ollut tarkkoja aikatauluja seuraavista lähetyksistä.

– Nyt tiedämme, että kylmäketju toimii ja lähetyksiä tulee viikoittain. Tällaista jemmaamista ei tarvitse tehdä.

– Meillä on sopimuksen mukaiset toimitukset. Luotamme, että niissä pysytään ja voidaan toteuttaa ohjelmaa, että kaikki rokote, joka tulee sisälle, voidaan heti antaa.

Nohynek: Suomella ei kiirettä pitkittää rokotusväliä

Nohynek kertoo miettivänsä annostusasioita myös maailmanlaajuisella tasolla. Hän on Maailman terveysjärjestö WHO:n covid-19-rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja.

– Jos maalla on hyvin vaikea koronaepidemiatilanne, annosvälin pitkittäminen nähdään yhtenä mahdollisuutena saavuttaa nopeammin kohtuullisen suojatehon mahdollistava rokotuskattavuus, Nohynek puhuu yleisellä tasolla.

Muun muassa Britannia ja Tanska ovatkin jo ilmoittaneet, että ne siirtävät toisen rokotepiikin antamista, jotta vähät rokotteet saadaan riittämään mahdollisimman monelle. Tanska aikoo siirtää toisen annoksen antamista enintään kuuden viikon, eli 42 päivän päähän ensimmäisestä annoksesta.

Saksalainen lääkealan yritys Biontech varoittaa, että sen yhdessä amerikkalaisyhtiö Pfizerin kanssa kehittämän koronarokotteen teho ei ole taattu, jos toisen rokotepiikin antamista viivästytetään yli kolmen viikon.

Suomella ei Nohynekin mielestä tällä hetkellä ole tulenpalavaa kiirettä ryhtyä pitkittämään nykyistä kolmen viikon annosväliä. Asiaan voidaan Nohynekin mukaan palata sen perusteella, miten epidemia kehittyy ja millaista tietoa kertyy muualta vaihtoehtoisesta aikataulusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?