THL:n uusi arvio: Kesään mennessä saadaan rokotettua 2,5–3,5 miljoonaa suomalaista, kaikkien aikuisten rokottaminen menee loppuvuoteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n uusi arvio: Kesään mennessä saadaan rokotettua 2,5–3,5 miljoonaa suomalaista, kaikkien aikuisten rokottaminen menee loppuvuoteen

Kaikkien aikuisten suomalaisten rokottaminen voi venyä loppuvuoteen.

5.1. 16:24 | Päivitetty 5.1. 18:22

Suomen tavoite rokottaa valtaosa kansalaisista koronaa vastaan vielä alkuvuoden aikana lykkääntyy. Suomeen odotetaan kesään mennessä 5–7 miljoonaa koronarokoteannosta. Rokotteita tarvitaan kaksi annosta, joten annosmäärällä voidaan rokottaa 2,5– 3,5 miljoonaa suomalaista.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio arveli tiistaina tiedotustilaisuudessa, että kaikkien aikuisten rokottaminen menee loppuvuoteen. Suomessa on yhteensä noin 4,5 miljoonaa rokotettavaa.

Joulukuussa Suomeen saatiin 50 000 rokoteannosta. Tammikuussa Suomeen on luvassa noin 200 000 rokoteannosta.

Suomessa on linjattu, että ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaiden hoitajat, hoivakotien hoitajat ja hoivakotien asukkaat. Terveydenhuollon ja hoivakotien henkilöstöä on noin 150 000.

Sen jälkeen ovat vuorossa yli 70-vuotiaat. Ryhmään kuuluu noin 800 000 henkeä.

– Näistä tulee jo miljoona rokotettavaa ensilinjassa, Mia Kontio laski.

Hoivakotien rokotukset alkoivat Kontion mukaan tammikuun alussa.

Hoitajien ja yli 70-vuotiaiden jälkeen rokotetaan henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Yli 70-vuotiaiden rokotukset hoidetaan hyvin todennäköisesti Pfizerin rokotteella, Kontio arveli.

Suomeen on tilattu Modernan koronarokotteita. Niiden määrä on sen verran pieni, ettei rokotetta riitä massojen rokottamiseen.

Jos Suomeen saadaan kesään mennessä toivotut 5–7 miljoonaa rokoteannosta, alkuvuonna on ehditty rokottaa hoitohenkilöstön ja riskiryhmäläisten jälkeen osa alle 70-vuotiaista.

Lue lisää: THL vahvistaa: Suomalaisia ei ehkä saada rokotettua kesään mennessä, jos AstraZenecan koronarokote myöhästyy

16–70 -vuotiaita rokotettavia on arviolta 3,5 miljoonaa suomalaista.

Massarokotusten alkamiseen vaikuttaa Kontion mukaan se, milloin AstraZenecan rokote saa myyntiluvan.

AstraZenecan rokotteen saaminen nopeuttaisi suomalaisten rokottamista. AstraZenecan rokote säilyy jääkaappilämpötilassa. Annoksia tarvitaan kaksi.

Juttua korjattu 5.1.2020 kello 18.21. Toisin kuin jutussa alun perin mainittiin, myös AstraZenecan rokotetta tarvitaan kaksi annosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?