Kolmas korona-aalto uhkaa – jos rokotteiden kanssa tulee viivästyksiä, ne eivät ehkä ehdi auttaa

Suomi valmistautuu massarokotuksiin. Mutta tuleeko kolmas aalto ennen kuin rokotuskattavuus on riittävä?

Koronatilanne uhkaa kehittyä maailmalla synkkään suuntaan, jos rokotteiden tuotanto ja jakelu pysyy rajoitettuna. Kuva Etelä-Afrikasta.

7.1.2021 6:15

Ensimmäinen aalto tuli vuosi sitten ja laantui keväällä. Toinen aalto alkoi syksyllä ja laantuu mahdollisesti kesään mennessä. Ellei takapakkia tule ja suomalaiset jaksavat vielä noudattaa tarpeellisia varotoimia.

Toivoa herättää kaksi asiaa: rokotuskattavuus lisääntyy vähitellen ja vuodenaikavaihtelun vaikutus alkaa näkyä kevään edetessä. Yleensä virusten leviäminen hidastuu kuivana ja lämpimänä kautena.

Muualla Euroopassa tilanne on Suomea huolestuttavampi. Sosiaalisten kontaktien lisääntymisen joulun ja uudenvuoden pyhinä pelätään johtavan tartuntalukujen uuteen rajuun nousuun. Monissa maissa puhutaan jo epidemian kolmannesta aallosta, jota hitaasti alkaneet rokotuskampanjat eivät ehdi estää.

Suomessakaan kevään uutta tautipiikkiä ei voida sulkea pois.

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Pauliina Ilmonen tarkastelee epidemiaa tilastotieteilijän näkökulmasta.

Katsotaanpa hieman pitemmälle Suomen tulevaisuuteen. Loppuvuotta onkin jo sitten paljon vaikeampi arvioida kuin kevättä. Miten käy syksyllä? Uhkaako Suomea vielä silloin uusi epidemia-aalto?

Ensin pitää kysyä, mitä aalto itse asiassa tarkoittaa.

– Epidemian aalloilla tarkoitetaan tosiaan tilanteita, joissa epidemia laantuu ja kiihtyy sitten uudestaan, selittää Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen IS:lle sähköpostitse.

– Esimerkiksi tuhoa kylvänyt espanjantauti esiintyi kolmessa tai neljässä aallossa, joista toinen aalto aiheutti eniten kuolemia. Nämäkään aallot eivät esiintyneet samanaikaisesti kaikkialla. Epidemian keskus siirtyi paikasta toiseen.

 Jos rokotusten toimituksissa ja jakeluissa tulee huomattavia viiveitä, kyllä virus todennäköisesti taas nostaa päätään syksyllä.

Espanjantauti oli influenssavirus A/H1N1:n aiheuttama tuhoisa tartuntatauti. Se surmasi jopa 50 miljoonaa ihmistä kaikkialla maailmassa vuosina 1918–1920. Espanjantautiin ei ollut rokotetta eikä kunnollista hoitoa.

Terveysviranomaiset testaavat nyt ahkerasti Suomeen saapuvia lentomatkustajia uusien virusvarianttien torjumiseksi.

Koronavirus sars-cov-2:ta vastaan sen sijaan on jo valmiina tehokkaita rna-rokotteita, ja markkinoille on tulossa myös muita rokotetyyppejä.

Helsingin yliopiston virologi Giuseppe Balistreri uskoo (IS 5.1.), että koronaepidemia voidaan kukistaa kesään mennessä. Se edellyttää voimakasta lisäystä sekä Pfizerin että Modernan rna-rokotteiden tuotantoon ja nopeaa myyntilupaa massarokotuksiin hyvin sopivalle Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan virusvektorirokotetteelle.

Näin Pauliina Ilmonen:

– Tällä hetkellä on lähes mahdotonta ennustaa, että tuleeko kolmas aalto Suomeen ennen kuin rokotuskattavuus on riittävä, tilastotieteilijä pohtii.

– Se tiedetään, että vuodenajat vaikuttavat tämän koronaviruksen, ja yleensäkin koronavirusten, esiintymiseen. Todennäköisesti tämä toinen aalto siis laantuu täällä Suomessa kesää kohti mentäessä, mikäli se pysyy siihen asti kohtuullisesti aisoissa ja mikäli kesälläkään ei aleta ihan villisti juosta massatapahtumissa, vaan ollaan edelleenkin varovaisia. Jos se sitä ennen lähtee pahasti räpylästä, niin sitten kesän vaikutus tosin jäänee toivottua vähäisemmäksi.

Ankarien sulkutoimien jatkuminen hidastaa talouden toipumista pandemiasta. Kuva Kölnistä.

Ei vielä tiedetä, koska rokotetuotannon tukokset saadaan avattua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erityiasiantuntija Mia Kontio arvioi tiistaina, että 4,5 miljoonasta aikuisesta suomalaisesta 2,5–3,5 miljoonaa voi olla rokotettu kesällä, mutta loppujen osalta rokotuksen saaminen menee loppuvuoteen.

Maailmanlaajuisessa taistelussa rokotehankinnoista alkaa myös jo olla kuumenemisen merkkejä. Se ei tiedä hyvää.

– Jos sitten rokotusten toimituksissa ja jakeluissa tulee huomattavia viiveitä, niin kyllä se virus todennäköisesti taas nostaa päätään syksyllä, Ilmonen sanoo.

– Tähän soppaan kun lisätään vielä brittimuunnos, joka – jos se onnistuu rantautumaan tännekin laajemmin – saattaa nostaa paikallisen epidemian Suomessa ihan uudelle tasolle. Ja voihan niitä uusiakin äkäisiä mutaatioita vielä ilmestyä.

 Epidemia on nyt pakko pitää kurissa. Muuten saatamme olla vielä isossa pulassa.

Uusista virusvarianteista varoitti myös virologi Balistreri IS:n haastattelussa. Hänen mukaansa on olemassa riski muutosten kehittymisestä niin pitkälle, etteivät nykyiset rokotteet enää tehoa virukseen. Silloin rokotteita pitää muuttaa, niitä on valmistettava runsaasti lisää ja sen jälkeen pitää vielä järjestää uudet, laajat rokotuskampanjat. Kaikki tämä veisi aikaa.

Apulaisprofessori Ilmosen mukaan tilanne on päätöksentekijöille äärimmäisen vaikea:

– Epidemia on nyt pakko pitää kurissa. Muuten saatamme olla vielä isossa pulassa. Eikä olisi kivaa kaatua maaliviivalla nyt kun rokote on kuitenkin tulossa. Toivotaan siis, että rokotetoimitukset ja jakelut sujuvat jouhevasti ja edes kohtuullisen nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?