THL vahvistaa: Suomalaisia ei ehkä saada rokotettua kesään mennessä, jos AstraZenecan koronarokote myöhästyy

Myös rokotusjärjestystä saatetaan joutua THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan ”hienosäätämään”, jos massarokotuksia ei saada aloitettua helmi-maaliskuussa.

5.1.2021 13:20

Suomeen ei ole saatu koronarokotteita odotusten mukaisesti. Massarokotusten olisi tarkoitus alkaa helmi-maaliskuussa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek vahvistaa Ilta-Sanomille, että jos AstraZenecan koronarokotetteen myyntilupa viivästyy ja valmistettujen rokotteiden päiväys tulee sitä ennen päätökseensä, Suomen rokotusaikataulu voi muuttua.

– Pääsemme rokottamaan suuremmilla annoksilla, jos AstraZenecan rokote saa myyntiluvan ja jos valmistaja pystyy toimittamaan sovitut annokset. Jos rokote viivästyy ja valmistettujen rokoteannosten päiväys tulee ennen sitä päätökseensä, olemme aivan eri tilanteessa. Silloin on pohdittava uudestaan sitä, ehditäänkö suuri osa suomalaisista rokottaa kesään mennessä, Nohynek sanoo.

– Jos kaikki olisi mennyt tehotutkimuksissa kuin Strömsössä, meillä olisi ollut AstraZenecan rokote jo ennen joulua, Nohynek jatkaa.

Nohynekin mukaan helmi-maaliskuussa täytyy arvioida uudestaan hienosäädön ja ohjeistuksen muuttamisen tarvetta.

– Jos näyttää siltä että helmi-maaliskussa ei saada annoksia, joilla päästään massarokotuksiin, sitten rokotejärjestyksen hienosäätöä täytyy miettiä, Nohynek pohtii.

Hän ei osannut arvioida, kuinka suuri todennäköisyys on sille, että AstraZenecan rokotteen myyntilupa myöhästyy.

AstraZenecan rokotetta on varattu Suomeen reilut 3 miljoonaa annosta. Rokotteella on merkittävä rooli siinä, saadaanko suurin osa suomalaisista rokotettua tulevaan kesään mennessä.

Euroopan lääkevirasto EMA on ilmoittanut, että sille ei riitä sama data, jonka perusteella Britannian lääke- ja tuotevalvontavirasto MHRA antoi AstraZenecan rokotteelle hätäkäyttöluvan Britanniaan juuri ennen vuodenvaihdetta.

EMA ei välttämättä ole hyväksymässä AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittelemää koronavirusrokotetta ihan lähiaikoina.

Nohynek korostaa, että Euroopan unionin yhteishankinnat ovat nykyisten pandemiarokotteiden hankinnoissa kaikista energiatehokkain vaihtoehto.

– Jos olisimme jättäytyneet pois yhteishankinnoista, tehneet kaiken yksin ja jääneet esimerkiksi odottelemaan muutaman valmistajan’, kuten AstraZenecan rokotetta, meillä ei tällä hetkellä olisi välttämättä mitään rokotetta, Nohynek muistuttaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?