Joulu ei ollutkaan koronalinko? ”Varhaista sanoa, tilanne aletaan nähdä ensi viikolla”

Pienten testausmäärien johdosta joulun ja uudenvuoden vaikutuksesta koronavirustilanteeseen ei voida varmaksi vielä sanoa.

Koronavirustestejä on tehty jouluna ja vuodenvaihteessa niin vähän, että juhlapyhien vaikutusta tautitilanteeseen ei tiedetä vielä varmaksi.

5.1.2021 13:09

Joulun ja uudenvuoden vietto huolestuttivat etukäteen viranomaisia ja terveydenhuoltoväkeä. Perhe-, suku- ja ystävätapaamisten pelättiin olevan potentiaalisia koronalinkoja.

Uusien koronavirustartuntojen määrä on kuitenkin jo monta päivää näyttänyt maltilliselta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastojen mukaan 1.1.–5.1. välisenä aikana kirjattiin yhteensä 1 111 uutta tautitapausta, eli keskiarvolla vain reilut 220 uutta tartuntaa per päivä. Tiistain lukema oli 299 uutta vahvistettua tartuntaa.

Totuus ei kuitenkaan ole välttämättä näin ruusuinen. Pyhien aikaan testimäärät ovat sukeltaneet kauas normaalista.

Kun parhaimmillaan Suomessa on tehty reilusti yli 20 000 koronavirustestiä vuorokaudessa (korkein määrä 2. joulukuuta: 23 756 testiä), pyhien aikaan testimäärät ovat jääneet kauas siitä.

Esimerkiksi jouluaattona tehtiin THL:n tilastojen mukaan vajaat 11 300 testiä, ja joulu- ja tapaninpäivänä jäätiin kirkkaasti alle 10 000 testin.

Eivätkä testimäärät välipäivinäkään ole nousseet entiselle tasolle. Joulun ja uudenvuoden välissä eniten testattiin 29. joulukuuta, jolloin THL rekisteröi reilut 15 600 testiä.

Myös vuodenvaihteen tienoilla testimäärät jäivät selvästi totuttua pienemmiksi. Uudenvuodenaattona THL rekisteröi reilut 11 100 testiä, uudenvuodenpäivänä sekä sitä seuranneena viikonloppuna (2.–3.1.) vain vähän yli 5 000 testiä per päivä.

Puhtaasti tartuntamäärien perusteella joulu ei näyttäisi tuoneen mitään suurta ryöpsähdystä tautitilanteeseen, mutta tilannetta on Husin infektioylilääkärin Asko Järvisen mukaan vielä mahdoton sanoa varmaksi.

– Sitä on vielä varhaista sanoa. Jouluna ja sen jälkeen testausmäärät ovat olleet sen verran pienet. Tilanne aletaan nähdä varmaksi arviolta ensi viikolla, kun sellaiset, jotka ovat pyhien takia jättäneet menemättä testeihin, toivottavasti käyvät siellä, Järvinen sanoi.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen kehottaa niitä, jotka syystä tai toisesta ovat jättäneet menemättä koronavirustestiin, käymään testissä ensitilassa.

– Toisaalta hyviä merkkejä ovat ne, että sairaalahoidon tarve ei ole noussut eikä myöskään positiivisten osuus tehdyistä testeistä.

Uudenvuodenvietosta johtuneet tautitapaukset selvinnevät myös lopullisesti viimeistään ensi viikon aikana.

Järvinen patistaa ihmisiä edelleen koronatesteihin hyvin matalalla kynnyksellä.

– Tämä on myös sitä aikaa, kun ihan tavallisia hengitystieinfektioita alkaa olla. Tilannetta on oletetettavasti helpottanut, kun koululaiset ovat olleet joululomalla ja moni pikkulapsikin pois päivähoidosta, Järvinen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?