Kestää loppuvuoteen, ennen kuin valtaosa suomalaisista on rokotettu, THL arvioi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kestää loppuvuoteen, ennen kuin valtaosa suomalaisista on rokotettu, THL arvioi

Kesään mennessä on rokotettu mahdollisesti vasta 2,5 miljoonaa suomalaista, THL arvioi.

5.1. 11:54 | Päivitetty 5.1. 16:12

Suomeen odotetaan kesään mennessä 5–7 miljoonaa koronarokotetta, joilla rokotettaisiin 2,5–3,5 miljoonaa suomalaista, THL kertoi tiistaina rokotuksista kertovassa tiedotustilaisuudessa.

– 4,5 miljoonasta aikuisesta 2,5–3,5 miljoonaa voi olla rokotettu kesällä, mutta loppujen osalta menee loppuvuoteen, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio povaa.

Tarkemmin sanoen kyse on yli 16-vuotiaista, joita on Suomessa arviolta 4,5 miljoonaa. Vielä ei ole tiedossa, koska lapsille saadaan sopiva koronarokote.

STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen lisäsi, että paljon riippuu siitäkin, kuinka moni suomalainen ottaa rokotteen. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Suomi odottaa rokotuksissa myyntilupaa Euroopan lääkevirasto Emalta. Toistaiseksi luvan on saanut vasta Pfizer-Biontechin rokote.

Muun muassa Britannia on myöntänyt poikkeusluvan lääkeyhtiö AstraZenecan rokotteelle ja aloittanut jo rokotukset sillä. Suomi ei tällä hetkellä harkitse omaa poikkeuslupaa rokotteille, Kumpulainen sanoi.

Suomen rokotustavoitteet nojaavat AstraZenecan rokotteeseen, jota yhtiöllä on ilmoituksensa mukaan varastossa kymmeniä miljoonia annoksia valmiina heti käyttöön.

Toistaiseksi on vielä arvoitus, koska Ema antaa myyntiluvan AstraZenecan tuotteelle. Muun muassa rokotteen teho yli 65-vuotiaille on kyseenalainen.

On arvioitu, että Ema saattaisi hyväksyä AstraZenecan rokotteen käyttöön alle 55-vuotiaille, jolloin sillä voitaisiin Suomessa aloittaa työikäisten massarokotukset. THL:n Kontio arvioikin, että yli 70-vuotiaiden rokotukset tehdään ”hyvin todennäköisesti” Pfizer-Biontechin rokotteella.

Nykyisellä arviolla Suomeen on tulossa tammikuun loppuun mennessä 200 000 Pfizerin rokoteannosta. Määrä on kutakuinkin sama kuin joulukuussa arvioitiin, mutta toisaalta huomattavasti vähemmän kuin mitä yhtiö vielä marraskuussa lupasi.

Joka tapauksessa ikääntyneiden laajemmat rokotukset alkavat aikaisintaan helmikuussa. Tähän valmistautuu muun muassa Helsingin kaupunki.

– Rokotusvauhti riippuu siitä, saadaanko AstraZenecan rokotetta runsain mitoin, Kontio sanoi.

Eman odotetaan hyväksyvän jo huomenna keskiviikkona lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen. Sitä saadaan Suomeen kuitenkin ensi viikkoina vain vähän.

EU on sopinut rokotehankinnoista kuuden valmistajan kanssa ja neuvottelee vielä seitsemännestä rokotteesta. Kaikkiaan rokoteannoksia on tilattu lähes kaksi miljardia annosta. Suomi on hankkinut rokotteet EU:n yhteishankinnan kautta.

Suomessa rekisterissä noin 5 500 rokotusta

THL rokotusrekisterin mukaan Suomessa on annettu tähän mennessä 5445 rokotetta. Määrä on Kontion mukaan selvästi alakanttiin, koska kaikki rokotukset eivät ole vielä kirjautuneet rekisteriin.

Sairaaloiden henkilökunnan lisäksi ensimmäisissä hoivakodeissa Helsingissä on aloitettu rokotukset, kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat tänään kello 14.15 alkavassa tiedotustilaisuudessa koronavirusrokotteista ja rokotusten etenemisestä Suomessa. Ilta-Sanomat seurasi tilaisuutta suorana tässä jutussa. Löydät seurannan alta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?