Palokunta pelasti harvinaisen lintu­vieraan – ”Siihen sulaan lintu jäi uiskentelemaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Palokunta pelasti harvinaisen lintu­vieraan – ”Siihen sulaan lintu jäi uiskentelemaan”

Säkylän Pyhäjärvellä uhanalainen pilkkasiipi oli takertunut siimaan.

Pilkkasiipi on iso ja näyttävä sorsalintu. Varsinkin lähes täysmusta koiras on elegantin näköinen. Täysikasvuisen koiraan siipien kärkiväli voi olla lähes metrin, pituus voi olla yli puoli metriä ja paino jopa kaksi kiloa. Pilkkasiipi on Suomessa rauhoitettu kaikkina vuodenaikoina, eli sitä ei saa metsästää riistaksi.­

4.1. 20:46

Satakunnan pelastuslaitos pääsi maanantaina iltapäivällä auttamaan harvinaista vierasta. Maailmanlaajuisesti uhanalaiseksi luokiteltu pilkkasiipi oli takertunut Säkylän Pyhäjärvellä siimaan.

Palomiehet kävivät päästämässä pilkkasiipikoiraan pinteestä ja vapauttivat linnun takaisin luontoon.

– Lintu oli sulassa noin 50 metriä rannasta. Pelastuslaitoksen paikalle hälyttänyt kansalainen osasi heti kertoa lajin uhanalaisuudesta, Huittisten paloaseman päivystävä palomestari Jari Eno kertoi puhelimitse.

– Lintu oli sotkeutunut siimaan aika pahoin. Vihertävältä kalastusvälinesiimalta se näytti. Pidemmän ajan päälle lintu olisi varmaan menehtynyt, Eno arveli.

Enon mukaan pelastustehtävä sujui varsin jouheasti, noin puolessa tunnissa. Lintu ei tiettävästi pannut pahasti hanttiin irrotustaan.

– Veteen meni kaksi pintapelastajaa. Toinen rauhoitteli lintua ja piti kiinni ja toinen irrotti siiman. Kun kyseessä ei ollut mikään piikkinokkainen lintu, erillistä suojausta ei tarvittu, Eno kuvasi.

Saaristomeri kuuluu pilkkasiiven pääpesimäalueisiin Suomessa.­

Lintujärjestö Bird Life Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi sanoi, että tähän aikaan vuodesta sisämaassa olevat pilkkasiipiyksilöt ovat vain läpikulkumatkalla Suomen yli.

– Suomessa pilkkasiipi pesii ainoastaan saaristoalueilla, valtaosa Saaristo- ja Ahvenanmerellä, ja joillakin Pohjois-Suomen ja Meri-Lapin järvillä. Etelä- ja Keski-Suomen sisävesillä sen ei ole havaittu pesivän, Lehtiniemi kuvasi.

Suomen kannaksi Lehtiniemi arvioi noin 10 000 paria.

Pilkkasiipi luokiteltiin vuonna 2012 erittäin uhanalaiseksi lintulajiksi. Sittemmin luokitus on muuttunut aavistuksen positiivisempaan suuntaan, uhanalaiseksi.

– Pilkkasiiven kanta väheni voimakkaasti ja nopeasti, muutamassa kymmenessä vuodessa noin kolmanneksella. Laji tunnetaan aika huonosti, koska iso osa kannasta pesii arktisilla merialueilla Siperiassa. Ilmeisesti ilmaston lämpenemisen vuoksi arktisten jyrsijöiden määrä on pienentynyt, ja petojen metsästys on tällöin kohdistunut pilkkasiiven poikasiin, Lehtiniemi arvelee.

– On varsin tavallista, että sukeltava merilintu sotkeutuu verkkoihin tai siimoihin. Eteläiseltä Itämereltä on tarkempia laskelmia, ja pelkästään siellä määrä on ollut kymmeniätuhansia kappaleita, Lehtiniemi sanoo.

Tällä tarinalla oli kuitenkin onnellinen loppu.

– Siihen sulaan lintu jäi uiskentelemaan ja lähti varmaan siitä aikanaan omille teilleen, Eno sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?