Rakkaushuijauksen uhriksi joutunut perheen­äiti vei matka­laukullisen rahaa Espanjaan: ”Ajattelin, mahdanko selvitä hengissä kotiin”

Poliisin tietoon tulleita rakkauspetoksia on kirjattu vuoden 2020 alusta yhteensä 206 kappaletta.

Varsinais-Suomessa asuvan Marja joutui rakkaushuijarin uhriksi ja haluaa varoittaa tarinallaan muita.

4.1.2021 6:35

Aluksi hänen nimensä oli Josh. Myöhemmin Phil. Lopulta katosivat rahat.

Varsinais-Suomessa asuvan Marjan tarina on kuin suoraan Hollywood-elokuvasta.

Marja joutui rakkaushuijarin uhriksi, menetti lähes 30 000 euroa ja nyt hän haluaa varoittaa tarinallaan muita.

Yksityisyyden suojelemiseksi Marjan nimi on muutettu.

Tapahtumaketju sai alkunsa deittisovellus Tinderistä. Lapsiperheen arkea pyörittävä Marja sai viime helmikuussa Tinder-matchin Josh-nimisen henkilön kanssa, joka esittäytyi Yhdysvaltain armeijan upseeriksi.

Englanniksi tapahtuneessa viestittelyssä tuntematon nettikomistus kertoi haaveilevansa muutosta Suomeen sen jälkeen, kun hänen uransa Yhdysvaltain armeijassa päättyy.

Josh ei pysynyt kauaa Joshina, sillä viestinvaihdon siirryttyä Tinderistä Whatsappiin, muuttui miehen nimi ”Philiksi”.

– Aluksi jutustelu oli ihan tavanomaista. Meni muutama viikko, niin keskustelu kääntyi rahaan ja sen tarpeeseen.

Otteita Marjan ja Philin WhatsApp-keskustelusta. Phil oli valanut luottamusta Marjaan luovuttamalla hänelle omat ”pankkitunnuksensa”.

Ennen tätä Phil oli kuitenkin valanut luottamusta Marjaan luovuttamalla hänelle omat ”pankkitunnuksensa”.

Phil pyysi Marjaa maksamaan Philin tililtä valtavan, noin 500 000 dollarin arvoisen summan, sillä hän kertoi olevansa Irakissa komennuksella, eikä itse päässyt hoitamaan raha-asioitaan. Maksu liittyi Philin hankkimiin lääkintälaitteisiin.

Marja sai Phililtä linkin ja tunnukset sivustolle, jota Marja luuli aidoksi yhdysvaltalaiseksi nettipankkisivuksi. Nyt jälkeenpäin nainen kertoo ymmärtäneensä, että kyseessä oli tekaistu huijaussivusto, ei Philin pankkitili.

– Pian siirron jälkeen hän pyysi minua siirtämään vielä omalta henkilökohtaiselta pankkitililtäni 7 000 euron "panttimaksun" laitteisiin liittyen, sillä hänen pankkitilinsä siirtoraja oli ylittynyt, ja tili oli lukittuna 12 päivää.

Phil esiintyi olevansa Irakissa komennuksella, eikä itse päässyt hoitamaan raha-asioitaan. Mies pyysi Marjalta rahaa hankkimiinsa lääkintälaitteisiin liittyen.

Marja oli vastahakoinen maksamista kohtaan, mutta lopulta päätyi auttamaan Philiä.

7 000 euroa Marjan omaa rahaa katosi internetin syövereihin.

Maksamisen jälkeen normaali viestittely jatkui, kunnes oli seuraavan ongelman vuoro.

Lääkintälaitteet olivat jääneet tulliin.

– Phil kertoi, että koska olin kirjautunut ulkomailta hänen pankkitililleen, se oli nyt suljettu pankkiviranomaisten tutkinnan vuoksi.

Tullimaksut olivat 12 000 euroa, mutta Marja kertoi Philille pystyvänsä maksamaan vain 5 000 euroa.

– Hän syyllisti minua ja vetosi tunteisiini. Hän sanoi, etten ilmeisesti enää rakasta häntä.

Marja maksoi 5000 euron maksun, mikä päätyi Marjan mukaan Irlantiin. Tämän jälkeen mies lopetti yhteydenpidon.

Marja maksoi 5 000 euron maksun, mikä päätyi Marjan mukaan Irlantiin.

Kun raha oli vaihtanut omistajaa Phil viestitti, että tilinumero oli väärä ja rahat pitäisi saada takaisin.

– Kerroin, että maksu oli jo mennyt, enkä välttämättä saa rahoja takaisin. Tässäkin vaiheessa hän syyllisti minua ja väitti minun valehtelevan.

Tämän jälkeen mies katkaisi yhteydenpidon. Elettiin maaliskuuta.

Kesä kului ilman viestinvaihtoa. Saapui syksy.

– Otin häneen syksyllä uudelleen yhteyttä siinä toivossa, että saisin menettämäni rahat takaisin. Se oli kyllä tyhmästi tehty.

Marjan yllätykseksi Phil vastasi ja lupasi, että Marja saa kaikki lainaamansa rahat takaisin.

Phil kertoi, että hänen varansa ja sijoituksensa on siirretty eurooppalaiseen pankkiin, jonka ”konsulttiin” Marjan tulisi olla yhteydessä.

– Aluksi olin tässäkin asiassa vastahakoinen. Ajattelin kuitenkin, että tuskin siinä mitään pahaa on, jos otan yhteyttä tähän konsulttiin.

Marja lähetti espanjalaisen konsultin pyynnöstä tiedot ja valokuvat henkilökortistaan ja passistaan. Perusteluina esitettiin, että pankki vaatii tietoja rahansiirron käynnistämiseen.

Ehtona rahojen saamiselle oli se, että Marja nostaa 15 500 euroa käteistä ja matkustaa rahojen kanssa Espanjan Madridiin.

– Tämä 15 500 euroa oli laillistamispalkkio valtiovarainministerille. Näin minulle kerrottiin. Ja koska maksu oli kiireellinen, se piti hoitaa käteisenä.

Marja kertoi konsultille, ettei hänellä ole noin suurta rahasummaa saatavilla. Espanjasta vastattiin uhkauksella.

– Hän muistutti, että heillä on kaikki minun tietoni. Pankki ryhtyy oikeustoimiin, jos en suorita maksua loppuun asti.

Marja yritti saada rahojaan takaisin, mutta ehtona oli se, että Marja nostaa 15500 euroa käteistä ja matkustaa rahojen kanssa Espanjan Madridiin.

Marja kertoo, että tässä vaiheessa mukaan hiipi pelko itsensä ja lapsiensa puolesta. Hän sai koottua tarvittavan summan rahaa kasaan säästöjen ja pikavippien avulla.

Matka kohti Espanjaa alkoi.

Madridissa Marjaa tultiin hakemaan hotellilta isolla tummalla Mercedes-Benzillä.

– Kun istahdin rahojeni kanssa autoon ajattelin, mahdanko selvitä tästä hengissä kotiin.

Noin 15–20 minuutin ajomatkan jälkeen Mercedes kääntyi teollisuusalueelle ja Marja vietiin alueella sijainneeseen varastorakennukseen, missä maksu suoritettiin.

– Sain kuitin, mutta rahojani ei laskettu. Varastokopin lattialla oli metallinen arkku, mikä aukaistiin ja sen sisältö näytettiin minulle.

Arkku sisälsi Marjan mukaan rahaa, dollareita. Huijarit kertoivat sisällön arvoksi 16 miljoonaa.

Marjalle luvattiin, että arkku rahoineen viedään pankkiin, missä varat siirretään naisen tilille ”seuraavana päivänä”.

Hän palasi Suomeen lopulta tyhjin käsin.

Kotimaassa ikävät yllätykset jatkuivat. Espanjasta kantautui viesti, jossa kerrottiin, että Marjan tulisi maksaa vielä 75 900 dollaria. Tämän kerrottiin olleen Espanjan valtiovarainministeriön päätös.

– Phil painosti minua saamaan kasaan tämän rahasumman ja maksamaan sen. Hän kertoi tuolloin olevansa Valkoisessa talossa, eikä voinut sillä hetkellä auttaa.

Alkoi uhkailu.

Loppuvaiheessa Phil alkoi viesteissään uhkailemaan Marjaa.

– Hän viestitti, että jos en maksa tuota summaa, hän etsii minut käsiinsä ja tappaa.

Epätoivoisena Marja otti yhteyttä espanjalaiseen konsulttiin, joka uhkasi oikeustoimilla.

Peloissaan Marja yritti saada Suomessa lainaa siinä kuitenkaan onnistumatta.

Hän etsi kuumeisesti rahoitusta internetistä, joutuen myös tässä vaiheessa huijatuksi ulkomaalaisen lainanantoyrityksen toimesta.

– Phil raivosi minulle, sillä en ollut saanut rahasummaa kasaan. Hän viestitti, että tulee laittamaan kuulan kallooni, enkä tulisi enää koskaan näkemään lapsiani.

Marja menetti tapauksessa lähes 30 000 euroa omaa rahaansa. Tapauksesta on tehty poliisille rikosilmoitus.

Marja kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen poliisille. Lounais-Suomen poliisi vahvistaa IS:lle, että tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

– Olo on suoraan sanottuna paskamainen. Miten ihmeessä voi mennä tuollaiseen huijaukseen, vaikka varoitusmerkit olivat olemassa.

”Harvinaista, mutta ei ainutkertaista”

Poliisin tietoon tulleita rakkauspetoksia on kirjattu vuoden 2020 alusta yhteensä 206 kappaletta, joiden rikoshyöty on lähes 6 miljoonaa euroa, kertoo kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Mikko Rauhamaa KRP:stä.

Rakkauspetoksien menetetyn summan mediaani on 1 400 euroa ja suurisummaisin tapaus tänä vuonna on noin 300 000 euroa.

– Rakkauspetoksien luokittelu tilastoinnissa on meillä alkanut vasta tänä vuonna, joten meillä ei ole antaa edellisten vuosien lukuja vertailukohdaksi. Myös rajanveto erilaisten petoksien välillä on haastavaa, sillä yhdistelmiä eri petostyyppien välillä esiintyy paljon.

Rauhamaan mukaan joissain tapauksissa fyysistä rahaa kuljetetaan Suomesta ulkomaille.

– Sanoisin, että se on todella harvinaista, mutta ei ainutkertaista. Arvioisin, että vuoden sisään tällaisia tapauksia on vain muutamia.

Rauhamaan mukaan syitä fyysisen rahan kuljettamiselle voi olla useita.

– Tuntuvat isot rahansiirrot herättävät aina mielenkiintoa, jolloin voi ilmetä pankkitilien jäädytyksiä ja pankki saattaa ottaa ihmiseen yhteyttä siirron vuoksi. Huijarit etsivät vaihtoehtoisia toimintatapoja ja voivat joissain tapauksissa pyytää huijattua tuomaan heille rahat käteisenä.

Poliisitarkastaja Pälvi Suokas Poliisihallituksesta kertoo IS:lle, että käteisen rahan kuljettaminen ulkomaalaisille huijareille ei ole uusi ilmiö Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?