Iso huoltohalli roihusi aivan Levin ytimessä – valtava liekkimeri taltioitui ilmasta kuvatulle videolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Iso huoltohalli roihusi aivan Levin ytimessä – valtava liekkimeri taltioitui ilmasta kuvatulle videolle

Useiden satojen neliöiden suuruinen huoltohalli roihahti liekkeihin sunnuntai-iltana.

3.1. 23:15 | Päivitetty 4.1. 7:52

Levillä Sirkan kylässä syttyi sunnuntai-iltana suuri rakennuspalo, jossa usean sadan neliön huoltohalli roihusi ilmiliekeissä.

Tulipalon sammutustyöt jatkuvat vielä maanantaiaamuna, mutta suurin vaara on jo ohi.

– Tulipalon sammutustyö on edennyt siinä määrin että sunnuntai-iltana annettu vaaratiedote on nyt purettu noin kolme minuuttia sitten. Savun muodostus ei ole enää voimakasta. Paikalla on vielä pari pelastuslaitoksen yksikköä. Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Lauri Manninen kertoo Ilta-Sanomille.

Palo roihuisi hiihtokeskuksen lähistöllä.­

Näin sammutustyöt etenivät

– Pelastustyöt jatkuvat yhä Levillä Sirkan kylässä. Sunnuntai-iltana alueelle annettu vaaratiedote on edelleen voimassa, hätäkeskuslaitokselta kerrottiin aiemmin maanantaiaamuna Ilta-Sanomille.

Hälytys tulipalosta tuli Lapin pelastuslaitokselle sunnuntaina noin kello 21.30.

Paikalle hälytettiin pelastuslaitoksen yksiköitä Kittilästä, Leviltä, Muoniosta, Sodankylästä ja Rovaniemeltä.

Sammutustöissä oli enimmillään noin kymmenen yksikköä.

Rakennusta ei onnistuttu pelastamaan.­

Näin tulipalosta kerrottiin aiemmin

– Kohteessa palaa usean sadan neliön huoltohalli. Sammutustyöt käynnistymässä, kerrottiin sunnuntaina illalla Lapin pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Ilta-Sanomien lukijan kuvaamalla videolla näkyi selvästi, kuinka iso osa huoltohallin katosta oli jo täydessä roihussa.

Lapin pelastuslaitos antoi vaaratiedotteen Levin keskustan alueelle myöhään sunnuntai-iltana. Vaaratiedotteen mukaan palosta aiheutuu terveydelle vaarallista savua ja tarpeetonta liikkumista alueella tulee välttää.

Päivystävä palomestari Lauri Manninen kertoi STT:lle maanantain puolella keskiyön jälkeen, että sammutus- ja pelastustyöt jatkuvat.

Mannisen mukaan rakennus oli alkuyöstä täyden palon vaiheessa. Käytännössä liekit ovat lyöneet rakennuksen katon läpi.

– Hyvin voimakkaat liekit lyö sieltä ja rakennus palaa täysillä, hän jatkoi.

Rakennusta on poltettu yön aikana hallitusti loppuun. Mannisen mukaan rakennuksessa ei ollut enää alkuyöstä pelastettavissa olevaa omaisuutta. Palomestarin mukaan liekehtivä rakennus palaa käyttökelvottomaksi.

Rakennuksessa on säilytetty muun muassa rinnekalustoa, jota on saatu Mannisen mukaan pelastettua.

Pelastuslaitoksella ei ole jatkotiedotteen mukaan tiedossa henkilövahinkoja.

Palosta muodostuu pahanhajuista myrkyllistä savua

Leville annettiin sunnuntai-iltana yhdentoista jälkeen vaaratiedote vaarallisesta savunmuodostuksesta. Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto. Tarpeetonta liikkumista Levin keskustan alueella tulee välttää, pelastuslaitos lisää.

Manninen kertoi vaaratiedotteen koskevan nimenomaan Levin aluetta ja se on voimassa noin kahden kilometrin säteellä palopaikalta.

Mannisen mukaan rakennuksessa on ollut huoltokemikaaleja. Tämän lisäksi rakennuksen materiaalit, kuten huopakatot ovat johtaneet siihen, että palosta on muodostunut mustaa, pahalta haisevaa ja myrkyllistä savua.

Palomestarin arvion mukaan menee vielä aamuun asti, että edes vaaratiedote voidaan poistaa.

– Siellä on niin paljon palokuormaa, että se savuaa vielä pitkään, hän kertoi.

Läheisessä hotellissa tehty savuhavaintoja

Iltalehti kertoi aiemmin, että huoltohalli palaa Levin hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä. Manninen kertoi STT:lle alkuyöstä, että tulipalo oli vaarassa levitä ympäröiviin rakennuksiin.

– On se sen verran iso rakennus, kolmessa tasossa ja muuta, että vaikka on kymmenen metriä läheiseen rakennukseen matkaa, niin on ollut ilmeinen vaara levitä myös sinne, Manninen kertoi.

Hallin ympärillä on ollut palomestarin mukaan rinteenhoitokoneita ja muuta kalustoa, jotka on pystytty evakuoimaan pienin vahingoin. Hallin lähellä ollut kalusto on kärsinyt lähinnä savuvahinkoja ja pieniä lämpövahinkoja.

– Ne kun olisivat syttyneet, olisi saatu vielä lisää palokuormaa ja näin ollen olisi varmaan levinnyt sinne naapurirakennukseen, Manninen tarkensi.

Alkuyöstä leviämisvaaraa ei kuitenkaan enää ollut.

Läheisessä hotellissa on kuitenkin tehty savuhavaintoja, jonka takia osa asukkaista on Mannisen mukaan siirretty varotoimena toisiin tiloihin saman hotellin sisällä.

Pelastuslaitoksen partiot olivat alkuyöstä mittaamassa häkäpitoisuuksia paloaluetta ympäröivissä hotellirakennuksissa.

Levin hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitseva huoltohalli ympyröitynä 28.12.2020 päivätyssä valokuvassa.­

Kova pakkanen on häirinnyt sammutustöitä

Levillä on ollut Mannisen mukaan sammutustöiden aikaan reilut 20 astetta pakkasta, mikä on häirinnyt hieman sammutustöitä. Pakkanen saa Mannisen mukaan sekä henkilöstön että kaluston jäätymään. Paikan päällä oli alkuyöstä vajaat 30 sammuttajaa.

Kylmyyden vuoksi käyttöön ei ole kuitenkaan jouduttu ottamaan sen kummemmin erityisiä toimenpiteitä.

– Sammutustöissä on hyödynnetty rinnejärjestelmän lumetusputkistoja eli näitä vesilinjoja. Ne ovat järeäkaliiperisia ja ne on suunniteltu kestämään pakkasta, kertoi Manninen.

– Vesi meillä on riittänyt hyvin.

Miehistön osalta on pidetty huolta muun muassa varustehuollosta, jota varten on perustettu paikan päälle omat huoltojärjestelmät.

Tulipalon epäillään johtuneen teknisestä viasta

Tulipalon tarkkaa syytä ei vielä alkuyöstä kerrottu. Mannisen mukaan on kuitenkin olemassa arvioita siitä, mistä palo olisi saanut alkunsa.

– Teknistä vikaa siellä vähän epäillään, hän lisäsi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?