Outo luonnonilmiö Kallen laiturin edustalla ihastuttaa, näin harvinainen näky syntyy – ”On ollut juuri oikea hetki”

Jään muodostuminen kuvan kaltaiseksi on useamman osan summa.

Valokuvaamista harrastava Kalle Salminen pääsi vuoden ensimmäisenä päivänä todistamaan mökillään erikoista luonnonilmiötä.

Vantaalla asuva Salminen oli Sysmässä sijaitsevan mökkinsä laiturin edustalla, kun hän huomasi jään olevan merkillisesti laskostunut rannan tuntumasta.

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa, vaikka 40 vuotta on tässä tullut vietettyä aikaa, kuvaa Salminen ja toteaa paikan sijaitsevan tarkalleen Päijänteen Tehinselällä.

Hän uskoo luonnonilmiön syntyneen, kun lumi osuu kylmään järven pintaan ja tuuli tekee pinnasta samalla ”puuromaisen.”

Salminen kertoo ottaneensa kuvan perjantaina noin kello 13 aikaan.

– Nyt laiturin edusta on jo erinäköinen, kun on satanut lunta, Salminen huokaa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoo Salmisen olevan oikeilla jäljillä sen suhteen, miten upea luonnonilmiö on järven pinnan päälle syntynyt.

– Uudenvuoden yönä meni lumisadealue laajalti maan etelä- ja keskiosan yli, jonka myötä suuret ja vähän pienemmätkin järvet olivat auki. Tämän lisäksi järvien pinnat olivat aivan lähellä nollaa.

Saarikalle kertoo, että lumen sataessa veden pinnalle, ei lumi sula heti, vaan tuulen sekä järven pintavirtauksen yhteisvaikutuksesta voi syntyä upeita jäisiä laskostumia eritoten juuri rantaa vasten.

Hän lisää, että vaikka Ilmatieteen laitos on saanut lukuisia vastaavanlaisia kuvia eilisen jäljiltä, on kyse kuitenkin harvinaisesta ilmiöstä.

– Kyllä tällainen kuva vaatii juuri tietyt olosuhteet ja juuri oikean hetken, jotta tämänkaltainen muodostuma veden päälle syntyy.

– Upea kuva kaikkinensa, Saarikalle toteaa Salmisen ottamasta kuvasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?