Mies raiskasi törkeästi 16-vuotiaan lukiolais­tytön – tyttö äänitti keskustelua todisteeksi

Mies uhkasi tappaa ja lyödä viinipullolla, mikäli 16-vuotias tyttö vastustelisi törkeää raiskausta.

Helsingin hovioikeus 18. heinäkuuta 2019.

30.12.2020 20:47

Helsingin hovioikeus tuomitsi Amir Hussein Ghasemin, 21, neljän vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen aiemmin 3,5 vuoden vankeusrangaistukseen samasta teosta. Syyttäjä oli vaatinut miehelle 4,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Seksuaalisen väkivallan uhrina oli 16-vuotias tyttö. Teko oli pitkäkestoinen. Teko käsitti useita suojaamattomia yhdyntöjä ja väkivaltaa. Tyttöä oli uhattu tappamisella eikä hänellä ollut ollut mahdollisuuksia puolustautua tai paeta asunnosta.

Tyttö oli tutustunut mieheen tekoa edeltävänä viikonloppuna. Tapahtumapäivänä mies oli hakenut tytön koulusta autolla. He olivat menneet miehen asunnolle. Tytön tarkoituksena oli ladata siellä muun muassa kännykän akkua.

Mies alkoi lähennellä tyttöä asunnossa. Tyttö yritti lähteä asunnosta, mutta mies kävi hänen kimppunsa. Mies uhkasi tappaa. Mies uhkasi myös, että hän kutsuu asuntoon kaverinsa ja he raiskaavat tytön yhdessä. Uhri luuli, että miehen taskussa oli veitsi, koska mies väitti niin. Teko tapahtui asunnon eri huoneissa ja jatkui yli tunnin ajan.

Teon jälkeen mies kuljetti tytön tämän kaverin luokse. Matkan aikana uhri äänitti miehen puheita, joita soitettiin oikeudessa todistusaineistona. Tytön kaveri soitti tapahtumasta kuultuaan hätäkeskukseen ja uhri alkoi jo hätäkeskuspuhelussa kerrata tapahtumia.

Tytön kokema väkivalta oli kaulalta kiinni pitämistä, raahaamista, tönimistä sekä aloillaan pitämistä. Väkivalta ei ollut hovioikeuden mukaan erityisen voimakasta, mutta siitä oli aiheutunut lukuisia pinnallisia vammoja. Vammojen lievyyttä ei voitu hovioikeuden mukaan pitää ratkaisevana rangaistuksen mittaamisessa, koska tyttö oli miehen menettelyn vuoksi joutunut alistumaan seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan vakavasti loukanneeseen raiskaukseen. Mies oli uhannut tappamisella sekä raiskaamisella yhdessä toisen henkilön kanssa. Nämä kaikki seikat lisäsivät teon moitittavuutta.

Hovioikeus korotti myös miehelle tuomittujen korvausten määrää. Mies tuomittiin maksamaan uhrille 10 000 euroa kärsimyksestä. Sen lisäksi hän joutuu maksamaan 4 000 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta. Teko vaikutti huomattavasti tytön elämään ja opintoihin.

Alle 18-vuotiaisiin lapsiin kohdistuneista törkeistä raiskauksista tuomittujen ehdottomien vankeusrangaistusten keskipituus on hovioikeuden tuomion mukaan vuosina 2017–2018 ollut reilut kolme vuotta kymmenen kuukautta.

Tyttöön kohdistunut teko tapahtui 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?