Yöllinen vessa­reissu havahdutti naisen makuu­huoneessa vilkkuvaan valoon: Sängyn alta löytyi tarralla kiinnitetty laite – sitten tuli hätkähdyttävä tekstiviesti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yöllinen vessa­reissu havahdutti naisen makuu­huoneessa vilkkuvaan valoon: Sängyn alta löytyi tarralla kiinnitetty laite – sitten tuli hätkähdyttävä tekstiviesti

– Irrotin laitteen sänkyni alta ja tutkin sitä lähemmin, nainen kertoi kuulustelussa.

Kotirauhan rikkomisen, salakuuntelun ja virkavallan anastuksen tunnustanut mies välttyy oikeudenkäynniltä. Kuvituskuva.­

30.12.2020 13:27

Mustasukkainen kuopiolaismies asensi kuuntelulaitteen naisystävänsä sängyn alle. Kun nainen löysi vilkkuvan laitteen, mies lähetti naiselle poliisin nimissä tekstarin, jossa kerrottiin asunnossa tehdyn huumerikostutkintaan liittyvää kuuntelua.

Kotirauhan rikkomisen, salakuuntelun ja virkavallan anastuksen tunnustanut mies välttyy oikeudenkäynniltä, mutta seurustelusuhde naisen kanssa on päättynyt.

– Minua kaduttaa nyt jälkikäteisesti koko tämä tilanne, mies sanoi kuulustelussa.

56-vuotias mies ehti seurustella vuotta vanhemman kuopiolaisen naisen kanssa yli kolmen vuoden ajan. Pari ei missään vaiheessa asunut samassa asunnossa.

Yhteistä aikaa pari vietti viikonloppuisin. Näin myös viime elokuisena sunnuntaina, jolloin mies oli rakastettunsa kerrostalokodissa.

Nainen yllättyi karmealla tavalla maanantain ja tiistain välisenä yönä käydessään vessassa.

– Sieltä palatessani näin sänkyni alla jonkinlaisen laitteen, jossa vilkkui valo, nainen kertoi kuulustelussa.

Laite oli kiinnitetty tarralla sänkyyn.

– Irrotin laitteen sänkyni alta ja tutkin sitä lähemmin. Laite oli kiinnitettynä varavirtalähteeseen johdolla ja itse laitteesta lähti mikrofonin näköinen johto tai uloke.

Nainen nosti matkapuhelimen näköisen laitteen olohuoneen pöydälle.

– Säikähdin koko tilannetta ja ihmettelin miksi juuri minun sänkyni alle tai asuntooni on laitettu tällainen viritys, nainen kuvaili.

Nainen lähti aamulla normaalisti töihin ja sängyn alta löytynyt viritys jäi olohuoneen pöydälle.

Puolen päivän maissa nainen sai hätkähdyttävän tekstiviestin:

”Olemme suorittaneet luonanne huumerikostutkimukseen liittyvää kuuntelutehtävää. Tutkimus on osaltanne päättynyt, eikä rikosta ole havaittu. Pahoittelemme häiriötä. Emme voi antaa tutkimisesta enempää tietoa. Itä-Suomen poliisilaitos.”

Nainen alkoi heti epäillä tekstarin aitoutta.

– Mielestäni tilanne kokonaisuuteni vaikutti siltä, että poliisi ei ollut laitteen asentaja.

Nainen oli jo yöllä alkanut epäillä, että hänen miesystävänsä oli operaation takana.

– (Mies) on osoittanut suhteemme aikana mustasukkaisuutta minua kohtaan useamman kerran, nainen ilmoitti kuulustelussa.

Nainen jätti tapauksesta rikosilmoituksen ja ilmoitti vaativansa rangaistusta tekijälle.

– Katson että tilanne on aiheuttanut minulle ahdistusta ja epämiellyttävää tunnetta. Tästä tapahtumasta johtuen katson kotona kaikki paikat läpi sen varalta, että onko jossain kamera tai kuuntelulaite salaa piilotettuna.

Mies myönsi asentaneensa laitteen naisen sängyn alle sunnuntaina. Hän oli ladannut älypuhelimeen äänentallennusohjelman, liittänyt kännykkään mikrofonin ja kytkenyt yhdistelmään varavirtalähteen.

– Tarkoituksenani oli kuunnella (naisen) asunnon tapahtumia arkena.

Suhteemme oli sellainen, että emme nähneet koskaan arkiviikolla, vaan näimme vain viikonloppuisin.

– Sinänsä en epäillyt (naisen) uskottomuutta, mutta halusin tietää, mitä hän tekee arki-iltaisin, mies selvitti kuulustelussa.

Miestä alkoi kertomansa mukaan kaduttaa jo maanantaina. Tiistaina hän meni omin luvin ottamallaan vara-avaimella naisystävänsä kotiin hakemaan laitetta pois.

Järkytyksekseen mies huomasi kuuntelulaitteen olevan olohuoneen pöydällä.

– Tiesin tässä vaiheessa, että olen jäänyt asiasta kiinni. Arvelin tilanteen johtavan suhteessamme eroon.

Mies yritti vielä pelastautua lähettämällä naiselle tekstarin poliisin nimissä. Hän lähetti viestin hämäysmielessä laitepaketin kännykästä.

Parin suhde päättyi miehen pelkäämällä tavalla eroon, mutta rangaistusta tai vahingonkorvauksia nainen ei sovittelun jälkeen enää halunnut.

Aluesyyttäjä Silvia Aaltonen on tutkinnanjohtajan esityksestä määrännyt epäillyn virkavallan anastuksen esitutkinnan lopetettavaksi.

– Viestin lähettämien Itä-Suomen poliisilaitoksen nimissä ei ole juuri tässä tapauksessa omiaan aiheuttamaan merkittävää haittaa poliisin toiminnan uskottavuudelle tai yleiselle lainkuuliaisuudelle, Aaltonen perustelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?