Suomen säähän luvassa hyytävä muutos – polaaripyörteen heikkeneminen tuo paukkupakkaset

Kuukausiennusteen mukaan vuodenvaihteen viikko on lauha, mutta tammikuun mittaan pakkanen kiristyy koko maassa.

29.12.2020 17:27 | Päivitetty 29.12.2020 17:27

Suomen säässä on tapahtumassa lauhan alkutalven jälkeen käänne kylmempään suuntaan.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan napa-aluetta kiertävä polaaripyörre heikkenee, minkä seurauksena sää kylmenee rajusti tammikuun puolenvälin jälkeen koko maassa, kertoo Foreca.

Forecan meteorologin Joanna Rinteen mukaan talvista säätä on odotettavissa koko maahan tammikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Suomen valtaa korkeapainesää, jonka myötä lauha ilma ja sateet siirtyvät Etelä- ja Keski-Eurooppaan.

– Polaaripyörteen hajoaminen tapahtuu jo tämän ja ensi viikon aikana, mutta sen vaikutuksen pääsy meille maanpinnalla koettuun säähän asti kestää viikon tai pari, Rinne kertoo Forecan sivuilla.

Vuodenvaihteen ensimmäisellä viikolla lämpötilat ovat vielä vuodenaikaan nähden jopa 4–6 astetta lämpimämpiä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ari Mustalan mukaan vuoden alkupäivinä lämpötila on muutamia asteita nollan yläpuolella Pohjois-Suomen pikkupakkasia lukuun ottamatta. Viikon vaihteessa lämpötila viilenee hieman.

– Lämpötila on lähes koko maassa pakkasella viikon vaihteessa, mutta aika heikkoa se on Etelä- ja Keski-Suomessa. Kylmempään päin lämpötila kuitenkin yrittää mennä.

11. ja 18. tammikuuta alkavilla viikoilla sään ennustetaan painuvan reilusti pakkasen puolelle. Viikkojen keskilämpötilat ovat Mustalan mukaan pohjoisessa 3–6 ja muualla 1–3 astetta keskimääräistä alhaisempia.

– Pohjoisessa vuodenajan keskiarvolämpötila on karkeasti sellaista 15–20 pakkasasteen luokkaa, etelässäkin 5–10 pakkasastetta, Mustala toteaa.

– Aika tammikuun puolivälistä helmikuuhun on Suomessa tilastollisesti muutenkin kylmintä aikaa, joten keskiarvojakin kylmempi sää tarkoittaa jopa kireiden pakkasten mahdollisuutta koko maassa, Joanna Rinne sanoo.

Kireän pakkasen rajana pidetään Forecan mukaan Etelä-Suomessa –15, Keski-Suomessa –20 ja Pohjois-Suomessa –25 asteen lämpötilaa.

ECMWF:n ennusteen mukaan tavanomaista kylmempi sää jatkuu Suomessa myös tammikuun viimeisellä ja helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Yllä olevalta videolta näet tuoreen sääennusteen lähiajalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?