Tässä on Suomen uusi tiukempi korona­strategia – kovia rajoituksia voidaan määrätä jo perus­tason alueille

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt valtion koronan hoitoon tarkoitettua hybridistrategiaa.

29.12.2020 14:20

Uudet ohjeet hybridistrategiasta tulevat voimaan tammikuun alussa.

Suomessa on edelleen voimassa koronassa kolme vaihetta: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Syksyn kokemusten perusteella ministeriö ohjeistaa alueita ja kuntia, että rajoitustoimien pitäisi olla ennakoivia.

Kun aiemmin rajoitukset ja suositukset tiukkenivat koronan eri vaiheiden mukana, uudessa mallissa tiukat leviämisvaiheen rajoitukset voivat tulla käyttöön jo perustasolla. Hybridistrategia on siis aiempaa tiukempi. Se luettavissa kokonaisuudessaan STM:n sivuilla.

– On huomattava, että kiihtymisvaiheen toimenpiteet voivat olla perusteltuja jo perustasolla, mikäli valtakunnallinen ja lähialueiden epidemiologinen tilanne on vaikeutuva, ministeriö perustelee ohjeissa.

Leviämisvaiheen uhatessa alueilla voi olla perusteltua ottaa heti käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet.

Tilannetta arvioitaessa pitää ministeriön mukaan ottaa huomioon sekä ympäröivien alueiden että valtakunnan tartuntatilanne.

Rajoituksia ei pidä ministeriön mukaa purkaa ennenaikaisesti. Suosituksia ja rajoituksia tulisi lieventää harkiten, jotta uusia tartuntaryppäitä ei pääse syntymään.

Epidemian perustasolla korostuvat hygieniasuositukset, testaukset, tartuntaketjujen katkaisu ja materiaalinen varautuminen epidemian mahdolliseen vaikeutumiseen.

Kiihtymisvaiheen uhatessa perusvaiheen toimia pitää ministeriön mukaan tehostaa. Sen lisäksi tulee lisätä tartuntaketjujen jäljitystä ja ottaa käyttöön tartunnan saaneisiin ja altistuneisiin kohdistuvia keinoja.

Jos leviämisvaiheen uhat yleistyvät, pitäisi tehdä tiukempia alueellisia rajoituksia ja varautua lisäämään hoitopaikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?