Porukkaa on kuin pipoa! Levi lähes täynnä suomalaisturisteja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Levi on täyttynyt suomalaisista turisteista.­

Porukkaa on kuin pipoa! Levi lähes täynnä suomalaisturisteja

Levi on joulun ja välipäivien sesongiksi täyttynyt suomalaisista turisteista ulkomaalaisten puuttuessa.

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi Lapin matkailun on pelätty ajautuvan kriisiin. Tänä jouluna ei ole nähty totuttuun tapaan ulkomaalaisia turistilaumoja ihailemassa Lapin lumoa. Sen sijaan vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat uskaltautuneet matkailemaan Lappiin koronaviruksen kasvavista leviämisluvuista huolimatta.

Suomen suurin talviurheilukeskus Levi on houkutellut runsain määrin suomalaisia turisteja nauttimaan lumisista välipäivistä. Finnairin lento Helsingistä Kittilään oli maanantaina viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Finnairin lento Helsingistä Kittilään oli loppuunmyyty.­

Finnairin lento perillä Kittilässä.­

Tavallisesti Levillä vuoden aikana vierailevista matkailijoista 55 prosenttia on kotimaisia ja 45 prosenttia ulkomaalaisia. Tällä hetkellä ulkomaalaisten osuus turisteista on parin prosentin luokkaa, arvioi Visit Levin myyntipäällikkö Katja Rauhala.

Suomalaiset matkailijat ovat kuitenkin paikanneet hyvin ulkomaalaisten turistien puutetta, sillä karkeasti arvioiden noin 90 prosenttia Levin majoituskapasiteetista on täynnä.

– Väkeä on melko samalla tavalla kuin viimekin vuonna, nyt vain asiakaskunta on kotimaista, Rauhala sanoo.

Suomalaiset matkailijat käyttävät palveluita vähän eri tavalla kuin ulkomaalaiset.

– Toki kummankin ryhmän suosikeita ovat huskyt. Laskettelu ja hiihto ovat suomalaisten ykkösjuttu. Kotimaiset turistit ovat enemmän omatoimisia. Lumikenkiä ja pyöriä vuokrataan, ja sitten liikutaan omatoimisesti, Rauhala toteaa.

Rauhala kertoo, että kaikki palvelut ovat jollakin tapaa kärsineet ulkomaisten turistien puutteesta.

– Mutta etenkin pienemmät yrittäjät, jotka ovat tehneet opastettuja revontuliretkiä, ovat kärsineet. Lisäksi joulupukkiohjelmat, joita esimerkiksi britit käyttävät paljon, ovat menneet selkeästi huonommin tänä vuonna.

Visit Levin myyntipäällikkö Katja Rauhala.­

Levi on houkutellut runsain määrin suomalaisia turisteja nauttimaan lumisista välipäivistä.­

Päivä rinteessä on pulkassa, ja on aika pakata sukset auton takaluukuun. Kankaanpääläinen Petri Kallio kertoo perheen lomailevan nyt ensimmäistä kertaa Levillä.

– Yleensä ollaan talvisin käyty lämpimimmissä maissa, mutta nyt ei pääse minnekään, Kallio sanoo.

Koronaviruksen vuoksi Kallion perhe noudattaa varovaisuutta. Petri Kallio kertoo, että perheen lapset Saara, Veera ja Eetu ovat oppineet yllättävän hyvin noudattamaan turvavälejä.

– Onhan tämä vähän haastavaa aikaa – näiden kanssa varsinkin, kun joutuu vähän katsomaan perään, Kallio viittaa ympärillä touhottaviin lapsiin.

Kallion perhe käy laskettelemassa, mutta muuten väkijoukkoja vältellään. Ruoka nautitaan ravintolan sijaan omassa mökissä.

– Pyritään pysymään omissa oloissa vaan, Kallio sanoo.

Petri Kallio ja lapset Eetu, Saara ja Veera Kallio lomailevat ensimmäistä kertaa Levillä.­

Hisseille oli jonoa.­

Suomalaisturistit suosivat nyt omissa mökeissä ruokailua. Visit Levin Katja Rauhala kertoo, että edellisiin talviin verrattuna catering -palvelut ovat olleet erityisen kysyttyjä.

– Eli ihmiset tilaavat ruokaa ja syövät omissa mökeissään.

Yöelämä on myös erilaista kuin ennen, kun anniskelu loppuu ravintoloissa jo kello 22. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi joulukuun alussa tiedotteessa, että rajoitukset myös Lapin anniskeluravintoloihin säädetään, koska matkailusesongin myötä Lappiin saapuu jouluksi ja uudeksivuodeksi kymmeniä tuhansia matkailijoita muualta maasta, erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta.

– Sellainen bileporukka puuttuu, tai sitten he bilettävät omissa mökeissään omalla porukalla, Rauhala sanoo.

Uudenvuoden jälkeen tai viimeistään loppiaisena suomalaisten ryntäys Leville hiipuu.

– Silloin on tunturissa rauhallista, Rauhala sanoo.

Uudenvuoden jälkeen tai viimeistään loppiaisena suomalaisten ryntäys Leville hiipuu.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?