Etelä-Afrikan korona­muunnosta löydetty Suomesta – tämä uudesta mutaatiosta tiedetään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Etelä-Afrikan korona­muunnosta löydetty Suomesta – tämä uudesta mutaatiosta tiedetään

Kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja.

28.12.2020 14:45

Uusien virusmuunnosten aiheuttamaa koronavirustautia on todettu kolmella Suomeen palanneella matkustajalla, kertoo STM.

STM:n mukaan kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja.

Mitä Etelä-Afrikan koronamuunnoksesta tähän mennessä tiedetään?

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoo uuden tulokkaan kehittyneen erillään Britannian muunnoksesta. Joitakin yhteisiä tekijöitä muunnokset kuitenkin jakavat, kuten mutaatiot viruksen piikkiproteiinissa.

– Yhteistä on myös epidemiologinen havainto, että virus näyttää tarttuvan paremmin. Se tässä on lisähuolta aiheuttanut, Vapalahti sanoo IS:lle.

Vapalahden mukaan Etelä-Afrikan muunnos on noudattanut leviämisessään brittisisarensa ärhäkkää linjaa. Yhä suuremman osan sekvensoiduista tartunnoista havaitaan edustavan uutta muunnosta. Ensimmäiset havainnot ulottuvat lokakuun puoliväliin.

– Eilen julkistetun raportin mukaan Etelä-Afrikassa tätä varianttia edustavia viruksia on selvitetty 259. Kaikkia positiivisia viruksia ei kuitenkaan sekvensoida.

Asiantuntijat eivät toistaiseksi usko Britannian koronamuunnoksen olevan perinteistä virusta vaarallisempi. Vapalahden mukaan tämä näyttää olevan myös Etelä-Afrikan variantin laita.

– Tästä ei kuitenkaan ole kunnollista tietoa.

Etelä-Afrikan terveysministeri Zweli Mkhize kertoi maassa löydetystä uudesta muunnoksesta perjantaina 18. joulukuuta. Mkhizen mukaan sairastuneiden joukossa oli huomattavan paljon nuoria.

Professori Vapalahti kertoo saaneensa tilanteesta samanlaisen tiedon. Hän kuitenkin korostaa, ettei ilmiötä olla tutkittu kattavasti.

– On paha sanoa, missä määrin tämä johtuu yleisestä epidemiologisesta tilanteesta ja miten paljon viruksen biologisista ominaisuuksista.

Vapalahden mukaan asiantuntijat eivät toistaiseksi usko uuden muunnoksen vaikuttavan rokotesuojaan. Professori arvelee tutkijoiden selvittävän asiaa parhaillaan laboratorioissa. Varman tutkimusnäytön kertymisessä menee hänen mukaansa aikaa.

– Tällaisen mutaatiomäärän ei kuitenkaan pitäisi vielä poistaa rokotesuojaa.

STM:n mukaan tartunnan saaneet henkilöt Suomessa ovat hyväkuntoisia ja heidät on hoidettu eristyksessä.

Henkilöt ovat Etelä-Suomessa useamman erityisvastuualueen alueella. Positiivisia koronavirusnäytteitä on tutkittu HUSLABin ja Helsingin yliopiston virologian laboratorioissa. Lisätutkimuksiin lähetettyjä näytteitä oli 76 ja niistä noin 50 näytteen sekvensointi on tähän mennessä valmistunut.

Euroopan tautivirasto ECDC:n mukaan tietoa uuden covid-19-muunnoksen ominaisuuksista on vielä vähän. On epäilty, että virusmuunnos voi mahdollisesti levitä aiempaa tehokkaammin.

– Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että virusmuunnos aiheuttaisi aiempaa vakavampia infektioita tai lisäisi tapauskuolleisuutta. Nykytiedon valossa käytössä olevat koronavirusrokotteet toimivat myös uusiin virusmuotoihin, tiedotteessa sanotaan.

Tartunnan saaneet tulleet Suomeen 18.–19. joulukuuta

Liikenne ja viestintävirasto Traficom keskeytti 20. joulukuuta THL:n suosituksen perusteella Britanniasta Suomeen tulevan matkustajalentoliikenteen kahdeksi viikoksi. THL:n ohjeen mukaisesti kaikkia Britanniasta ja Etelä-Afrikasta 7. joulukuuta tai sen jälkeen Suomeen tulleita on kehotettu hakeutumaan koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi oireita.

Nyt todetut tautitapaukset on havaittu henkilöillä, jotka ovat saapuneet Suomeen 18.–19. joulukuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?