Matkapuhelinten paikannusdata paljastaa: moni vaihtoi paikkakuntaa jouluksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kännykkädata paljastaa: Näin moni vaihtoi paikka­kuntaa jouluksi – kaupungeissa kävi kato, laskettelu­alueet täyttyivät

Suurimmissa kaupungeissa väkimäärä putosi jopa yli viidenneksen.

Joulun paluuliikennettä sunnnuntaina Helsingissä.­

28.12.2020 13:59

Jo ennen joulua Telian tilastoista selvisi, että joulua edeltävänä viikonloppuna suomalaiset matkustivat normaalia enemmissä määrin erityisesti Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen.

Missä ihmiset sitten jouluaan lopulta viettivät?

IS sai Telialta tilastot ihmisten liikkumisesta pyhien aikana. Tieto perustuu anonymisoituun matkapuhelindataan. Tilastosta käy hyvin ilmi, että Suomen suurimmissa kaupungeissa kävi kato ja hiihtokeskuspaikkakunnat täyttyivät jouluksi.

Muun muassa Kolarissa (hiihtokeskus Ylläs) ja Kittilässä (Levi) väkimäärä lisääntyi joulukuun alun lukemista selvästi. Myös Kuusamossa (Ruka) ja Jämsässä (Himos) oli paljon enemmän ihmisiä kuin paria viikkoa aiemmin.

Suurissa kaupungeissa absoluuttinen väkimäärä väheni huomattavasti samalla, kun hiihtokeskuspaikkakunnilla väkimäärä lisääntyi selvästi. Suurten kaupunkien tyhjeneminen viittaisikin siihen, että moni lähti viettämään joulua pois omasta kaupungistaan.

Joulun liikkumistilastot on saatu Telian Crowd Insights -palvelusta, jota se myy yrityksille ja yhteisöille. Telian tilastot perustuvat siihen, millä alueilla matkapuhelimet ottavat yhteyden matkapuhelinverkon tukiasemiin. Tiedot ovat kokonaisuuksiksi ryhmiteltyjä, eli niistä ei ole mahdollista päätellä yksittäisen ihmisen liikkeitä. Telia laajentaa luvut laskennallisesti koskemaan koko väestöä.

Tilaston luvut kuvaavat niiden ihmisten määrää, jotka kunnan alueella ovat olleet valittuna päivänä. Ihmisen katsotaan olleen kunnassa, kun hän on ollut kunnan alueella suunnilleen paikallaan vähintään 50 minuuttia. Tilasto ei ole aukoton: mukana olevat kunnat ovat erilaisia muun muassa pinta-alaltaan ja alueprofiililtaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?