Mies raiskasi törkeästi 14-vuotiaan tytön – hovioikeus muutti ehdollisen tuomion viiden vuoden vankeudeksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mies raiskasi törkeästi 14-vuotiaan tytön – hovioikeus muutti ehdollisen tuomion viiden vuoden vankeudeksi

Mies määrättiin heti vangittavaksi.

28.12.2020 12:49

Vaasan hovioikeus tuomitsi 14-vuotiaan tytön törkeästi raiskanneen Jonne Petteri Siltasen, 24, viiden vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä lapsenraiskauksesta. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus määräsi miehen vangittavaksi.

Pienikokoinen ja siro uhri oli kieltänyt miestä ennen tekoa. Hän oli myös yrittänyt työntää miestä pois, mutta hänen voimansa eivät olleet riittäneet. Mies oli pitänyt tytöstä teon aikana kiinni.

Hovioikeuden mukaan mies mursi väkivalloin tytön tahdon ja pakotti hänet väkivalloin sukupuoliyhteyksiin. Teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska tyttö oli päihtynyt, hänelle oli aiheutettu vammoja ja sukupuoliyhteydet olivat suojaamattomia.

Mies ja tyttö eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Teko tapahtui asunnossa, jonne mies oli pyytänyt tytön. Tyttö oli ollut viettämässä iltaa aiemmin toisessa asunnossa, missä myös mies oli. Tyttö oli hovioikeuden mukaan erityisen haavoittuvassa asemassa, alaikäisenä ja päihtyneenä vieraassa asunnossa, kun mies kävi alkoi tehdä seksuaalista väkivaltaa tytölle.

Mies oli tekohetkellä 23-vuotias. Mies kertoi tehneensä päätelmiä uhrin iästä hänen deittiprofiilinsa sivun perusteella. Tämä sovellus oli ollut käytössä vain muutaman päivän. Siinä tyttö oli ilmoittanut iäkseen 18 vuotta.

Teko oli tytölle traumaattinen ja kuormittava. Hän oli kertonut siitä heti läheisilleen ja poliisille. Poliisi näki tytön tapahtuneen jälkeen ambulanssissa, missä tyttö istui kaksinkerroin pää polvissa.

Mies kiisti ensin sukupuoliyhteyden ja väitti sitten, että kyse olisi ollut vapaaehtoisesta kanssakäymisestä. Mies kyseenalaisti tytön kertomuksen raiskauksesta, koska tämä ei miehen mukaan vastustellut niin äänekkäästi, että asunnossa olleet olisivat heränneet. Hovioikeus muistutti, ettei raiskauksen tai muun väkivallan uhrin voida edellyttää ryhtyvän itse väkivaltaisiin tai muihin vastustustoimiin eikä puolustustekojen puuttuminen tai tilanteessa lamaantuminen ole merkki siitä, etteikö rikosta olisi tapahtunut. Uhrin vastustelun puute ei vähentänyt hovioikeuden mukaan hänen kertomuksensa näyttöarvoa.

Tyttö oli hovioikeuden mukaan seksuaalisesti kokematon. Seksuaalisesta väkivallasta kertoivat tytön vammat. Tyttö kertoi esitutkinnassa ajattelevansa asiaa joka päivä. Hänen oli vaikea kertoa tapahtuneesta.

Hovioikeus korotti myös miehelle maksettavaksi tuomittuja korvauksia. Törkeää lapsenraiskausta on hovioikeuden mukaan pidettävä vakavana henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkauksena. Se tuomitsi miehen maksamaan tytölle 10 000 euroa kärsimyksestä. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen maksamaan 5 500 euroa. Mies joutuu maksamaan myös tytölle 800 euroa kivusta ja särystä.

Teko tapahtui kesällä 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?