Turvavälit pettivät täpö­täysissä taajama­junissa, osa matkustajista istui lattioilla – näin VR selittää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turvavälit pettivät täpö­täysissä taajama­junissa, osa matkustajista istui lattioilla – näin VR selittää

Taajamajunalla matkustettiin Joensuusta Pieksämäelle sunnuntaina tavallista ahtaammissa oloissa. Samoin kävi Keuruun ja Tampereen välillä.

Taajamajunassa 724 Joensuusta Pieksämäelle oli sunnuntaina paljon väkeä.­

27.12.2020 18:57

Sunnuntaina matkaan lähtenyt VR:n taajamajuna Joensuusta Pieksämäelle oli aivan täynnä ihmisiä.

Junassa matkustaneen naisen mukaan osa matkustajista istui lattialla pienen junan käytävillä.

Hän kertoo Ilta-Sanomille tunnelmasta junassa.

– Muut matkustajat joutuvat istumaan vierivieressä istumapaikoilla. Miten voi olla, että VR on vallitsevana aikana myynyt junan näin täyteen, vaikka paljon on puhuttu turvavälien säilyttämisestä ja henkilömäärän rajoituksista pienissä tiloissa?

Junassa oli vaikea pitää turvavälejä.­

– Kyytiin noustessa huomasin myös muita ärsyttävän, sillä junan käytävät ovat kapeat ja jokaisella penkkiparilla istui porukkaa, hän kertoo.

VR pahoittelee

IS selvitti, mistä kaikki oikein johtui.

– Taajamajunassa 724 on normaalisti kaksi kiskobussiyksikköä. Nyt junassa oli valitettavasti vian takia vain yksi yksikkö. Pahoittelemme asiaa. Olimme varautuneet tilanteeseen etukäteen siten, että tarjolla oli myös bussi Joensuusta sekä Varkaudesta matkustajia varten, Janna Viisterä VR:n viestinnästä kertoo.

Hän kertoo, että kiskobussiin ei myydä istumapaikkoja.

– Teemme parhaamme erityisesti näin korona-aikaan, jotta junissa voisi matkustaa siten, että turvavälit voitaisiin pitää. Yhden kiskobussiyksikön kapasiteetti on 60 istumapaikka ja 20 seisomapaikkaa eli yhteensä 80 paikkaa. Junaan oli myyty yhteensä 114 lippua.

– Busseissa oli yhteensä noin 100 paikkaa. Kaikki matkustajat olisivat siis mahtuneet matkustamaan turvavälein. Kuulutimme asiakkaille busseista ja pyrimme ohjeistamaan matkustajat jakautumaan mahdollisimman tasaisesti, mutta nyt on voinut käydä niin, että osa matkustajista on halunnut silti mennä junaan, hän sanoo.

– Pahoittelemme sitä, että junassa on ollut liian täyttä, Viisterä kertoo.

Tiivistä myös Vilppulan ja Tampereen välillä

Tänään taajamajunalla 426 Vilppulasta Tampereella matkustanut nainen kertoi Ilta-Sanomille, että kello 14.40 Vilppulasta lähtenyt juna Tampereelle oli ihan täynnä. Siinä oli vain yksi yksikkö. Se saapui Tampereelle kello 15.40.

Olisiko joulun takia pitänyt olla kaksi yksikköä?

– Seuraamme junien matkustajamääriä ja varaustilannetta jatkuvasti. Tuossa Keuruu–Tampere-kiskobussissa olisi normaalisti kaksi yksikköä, mutta vikaantumisen vuoksi valitettavasti nyt vain yksi, VR:n Janna Viisterä kertoo.

– Olemme kuitenkin seuranneet varaustilannetta, jonka perusteella kyseisessä vuorossa matkustajien olisi pitänyt mahtua matkustamaan turvavälein ilman lisäkapasiteettia. Varauksia on ollut alle 50, eli juna ei ole ollut läheskään täyteen myyty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?