THL:n professori Britanniasta Ruotsiin päässeestä lennosta: Suomen on katkaistava mahdollinen tartunta­ketju

Ruotsiin päässyt lento Britanniasta johtaa THL:n tutkimusprofessori Hannu Kivirannan mukaan siihen, että Suomen on katkaistava mahdollinen tartuntaketju omilla rajoillaan.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla 18. joulukuuta 2020. Lentoasemalla tarjotaan matkustajille maksutonta koronatestiä.

Ruotsissa ihmetellään, miten British Airwaysin lento pääsi Tukholmaan aamupäivällä.

Asiasta kertoneen Aftonbladetin mukaan 33:sta matkustajasta neljä oli suomalaisia. Lehden mukaan suomalaiset jatkavat matkaansa Tukholmasta Suomeen.

IS kysyi tilanteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n asiantuntijalta.

– Emme vielä tiedä, miksi lento päästettiin Ruotsiin. Ruotsissa pitäisi olla voimassa täydellinen kielto Britanniasta saapuvalle liikenteelle sinne levinneen koronavirusmutaation takia, THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kertoo Ilta-Sanomille.

Suomeen vastaavaa lento ei olisi päässyt. Britannian terveysviranomaisten suurin huoli uudessa variantissa on Kivirannan mukaan se, että variantin leviämiskyky on suurempi verrattuna vanhaan.

– Onko tämän Ruotsiin tulleen yksittäisen lennon status mahdollisesti muuttunut? Sitä emme tiedä. Todennäköisesti Ruotsissa selvitetään asiaa nyt sisäisesti.

Hän muistuttaa, että THL suosittaa, että 7.12.2020 tai sen jälkeen Britanniasta Suomeen tulleet hakeutuvat koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi koronavirustautiin viittaavia oireita.

Suomi paikkaa Ruotsin toimintaa

– Suomi pyrkii siis katkaisemaan tartuntaketjun tässäkin tapauksessa. Jos tältä Ruotsiin tulleelta lennolta päätyy matkustajia Suomeen, rajavartijat kysyvät heiltä, saavuitteko Britanniasta ja jos vastaus on kyllä, heille suositellaan testiä lentoasemalla. Näyte menee Huslabiin tutkittavaksi, hän kertoo.

Rajavartijoille on annettu ohjeet siitä, miten tapauksissa toimitaan. Seuraava vaihe on karanteeni. Sitten tutkitaan positiivisen näytteen antaneiden tulosta vielä tarkemmin.

– Jos tulos on positiivinen, tehdään lisäksi geenisekvenssien testi, joka paljastaa, onko heillä Britanniassa todettu nopeammin leviävä variantti, hän kertoo.

Testauksilla pyritään Kivirannan mukaan varmistamaan, ettei uusi virusmuunnos leviä Suomessa mahdollisesti oireettomien tartunnan saaneiden välityksellä.

Suositus koronatesteihin hakeutumisesta koskee myös henkilöitä, jotka ovat jo käyneet kerran tai kahdesti koronatestissä Britanniasta Suomeen tultuaan.

Testiin kotikunnassaan

Jos Suomeen tullut matkustaja ei jostain syystä halua testiin lentoasemalla, hänelle suositellaan testausta kotikunnassa.

– Näiden matkustajien näyte tutkitaan THL:ssä, Kiviranta toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?