Video: Näin koronavirus leviää aerosolien välityksellä – kulkeutuvat jopa huoneen toiselle puolelle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video: Näin koronavirus leviää aerosolien välityksellä – kulkeutuvat jopa huoneen toiselle puolelle

Aalto-yliopiston apulaisprofessori kehottaa noudattamaan suosituksia ja välttämään ison porukan jouluillallisia.

23.12.2020 6:58

Kannattaako nauttia pitkän kaavan mukainen jouluillallinen isolla porukalla? Tai pitää kunnon juhlat uudenvuodenaattona?

Ei kannattaisi, sanoo aerosolien leviämistä mallintava Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

– Koronan on todettu leviävän sekä pisaroiden että aerosolien välityksellä, ja molempia erittyy esimerkiksi puhuessa ja laulaessa. Kuten uusin mallinnuksemmekin osoittaa, isommat pisarat putoavat nopeasti alas, mutta keveämmät aerosolit kulkeutuvat helposti pöydän ja koko huoneen toiselle puolelle jääden lähelle hengityskorkeutta, Vuorinen kertoo Aalto-yliopiston tiistaina julkaisemassa tiedotteessa.

– Suljetun sisätilan aerosolipitoisuudet voivat kasvaa voimakkaasti etenkin, jos tila on huonosti tuuletettu. Tällöin hengitysteihin päätyvien aerosolien määrä kasvaa voimakkaasti – ja niiden mahdollisesti kantamien virusten.

  • Artikkelin yllä näkyvältä videolta voit katsoa, miten aerosolit leviävät.

Vuorisen mukaan paras tapa välttää virusaltistusta on kontaktien välttäminen. Jos se ei ole mahdollista, tartuntariskiä voi pienentää maskeilla ja tehostamalla tilan ilmanvaihtoa.

Vuorinen ja yhdysvaltalaisen Coloradon yliopiston professori José-Luis Jiménez ovat tehneet yhdessä keskimääräiseen altistukseen perustuvan laskentamallin, jonka avulla infektioriskiä voidaan arvioida.

Jos esimerkiksi kuusi ihmistä kokoontuu neljän tunnin ajaksi huonosti tuuletettuun tilaan ilman maskeja, malli ennustaa, että viisi heistä voisi sairastua, mikäli keskustelu on kovaäänistä ja yksi heistä on hyvin tartuttava. Eli lopulta kaikilla kuudella olisi tartunta.

– Mikäli tapaamisen kesto puolitettaisiin, käytettäisiin maskeja ja tilassa olisi tehokas ilmanvaihto, malli ennustaa keskimäärin alle yhden henkilön saavan tartunnan. Toki mallissa on edelleen epävarmuustekijöitä kuten täsmällinen tartuntaan vaadittavien virusten lukumäärä. Oleellista on huomata varotoimien suuri merkitys riskitason laskemiseksi, Jiménez kertoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?