Kaatuneen suomalaisjääkärin jäännökset löytyivät Kannakselta – etsijät kaivoivat kylmää multaa sormilla, kun kenttähousujen nappeja alkoi tulla esiin

Tietokannan perusteella suomalaisjääkäri jäi taistelukentälle 15. kesäkuuta 1944.

Karjalan Valli -ryhmä löysi kaatuneen suomalaisjääkärin jäänteet Kuuterselästä.

22.12.2020 22:56

Kun Karjalan Valli -ryhmän jäsenen metallinpaljastin alkoi piipata etsintäretkellä Kuuterselässä joulukuun alussa, hän alkoi kaivaa innokkaasti.

– Heti sammaleen alta ilmestyi kaksi suomalaista 9 mm patruunaa ja ihmisen lapaluu, kertoo Vjatseslav Skokov, yksi ryhmän jäsenistä Sotaveteraanit-verkkosivustolla.

Venäläinen Karjalan Valli -ryhmä etsii Karjalan kannaksen taistelukentille jääneitä sankarivainajia.

Tällä kertaa he olivat kiertämässä Kuuterselässä sijaitsevia poteroita. Poteroista ei tärpännyt, vaan metallinpaljastin piippasi paluumatkalla ”suhteellisen tasaisessa paikassa”.

Löydökset saivat etsijöihin uutta puhtia, vaikka ilta oli jo pimenemässä. Pian sammaleen alta alkoi löytyä lisää ihmisen jäänteitä.

– Revimme sammalta. Sen alla oli ihmisluita epäjärjestyksessä – reisiluun vierestä nostimme kylkiluun, jne. Todennäköisesti kaatunut sotilas jäi metsään, eikä kukaan haudannut häntä edes poteroon, Skokov sanoo.

Tässä vaiheessa etsijät eivät vielä tienneet, olivatko kyseessä venäläisen vai suomalaisen sotilaan jäänteet. Sitten etsijät alkoivat löytää nappeja, jotka olivat kuuluneet suomalaiselle sotilaalle.

– Pian ilmestyi 2 suomalaista sinkkinappia, ja sitten lisää ja lisää! Tunnustelimme kylmää multaa sormilla, jottei yhtään luuta meni ohi. Samalla tavalla löysimme pieniä luita ja muovisia nappeja suomalaisista kenttähousuista, Skokov kertaa.

Ahkerasti uurastaneet etsijät löysivät onnekseen myös alumiinisen tuntolevyn puolikkaan. Sen avulla Skokov onnistui hakea tietokannasta vainajan tiedot.

– Yöllä löysin tuntolevyn haltijan tiedot tietokannasta – hän oli jääkäri ja jäi kentälle 15. kesäkuuta 1944. Sodanaikaisessa ilmoituksessa kuolemantapauksesta on mainittu, että kaatumisen silminnäkijä oli eräs alikersantti.

Ryhmä aikoo tutkia paikan uudelleen toukokuussa, kun kelit ovat suotuisammat. Skokovin mukaan etsijät onnistuivat kuitenkin jo ”nostamaan esiin melkein koko luurankoa” palattuaan paikalle muutamaa päivää myöhemmin.

Ryhmä myös haravoi lähellä olevaa maastoa, mutta tällä kertaa ilman tulosta. Löydöksinä oli vain hylsyjä, patruunoita ja sirpaleita.

Yhteensä Karjalan Valli -ryhmä on löytänyt kymmenen suomalaista sankarivainajaa vuonna 2020. Lisäksi he ovat löytäneet 41 puna-armeijan sotilasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?