Susanna, 31, jäi kahden lapsensa kanssa jumiin Lontooseen: ”Tuntuu oudolta, miten meidät voidaan noin vain jättää tänne” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Susanna, 31, jäi kahden lapsensa kanssa jumiin Lontooseen: ”Tuntuu oudolta, miten meidät voidaan noin vain jättää tänne”

Useat Euroopan maat Suomi mukaan lukien pysäyttivät matkustajaliikenteen Britanniasta sunnuntaina ja maanantaina. Näin Britanniaan jämähtäneet suomalaiset aikovat viettää joulua.

22.12.2020 18:59

Uskomaton shokki.

Näitä kahta sanaa Lontoossa puhelimeen vastannut Susanna Ahmed, 31, käytti, kun hän kuvaili IS:lle tunnelmiaan jäätyään jumiin Britanniaan.

Ahmedin piti lentää takaisin Suomeen tiistaina, mutta suunnitelmat saivat ikävän käänteen, kun Finnairin lennot peruttiin lyhyellä varoitusajalla.

– Olen ollut 3- ja 6-vuotiaiden lasteni kanssa täällä Lontoossa nyt pari viikkoa. Tulimme katsomaan lasteni isää ja minä tulin hoitamaan pakollisia juoksevia asioita. Nyt olemme ilmeisesti toiset kaksi viikkoa täällä jumissa.

Susanna Ahmed viettää joulun pienessä lontoolaisasunnossa, ellei pääse palaamaan Suomeen.­

Ahmed kertoo, että on asunut Lontoossa 11 vuotta, mutta muuttanut takaisin Suomeen tämän vuoden helmikuussa.

Tieto lentokiellosta tuli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, kun puhelimeen alkoi tulvia viestejä sukulaisilta ja ystäviltä.

– Aluksi ajattelin, että eiköhän tuollaisessa kiellossa ole jonkinlainen varoitusaika, että ainakin Suomessa asuvat pääsisivät täältä pois. Kun kielto astuikin voimaan saman tien, se oli iso shokki. Tuntuu oudolta, miten meidät voidaan noin vain jättää tänne.

Ahmed kuvailee olevansa surullinen ja pettynyt, mutta ymmärtävänsä tilanteen vakavuuden.

Lentoliput on jo varattuna seuraavalle mahdolliselle lennolle 5. tammikuuta. Toinen, nopeampi reitti Ahmedilla on kuitenkin haussa.

– Yritän selvittää, jos Suomeen pääsisi nopeammin jonkin toisen maan, esimerkiksi Ruotsin kautta.

Ahmed kertoo, että mikäli vaihtoehtoista reittiä ei löydy, joulu tullaan viettämään pienessä lontoolaisasunnossa televisiota katsellen.

– Täällä Lontoossa oikeastaan mikään paikka ei ole auki ja suositus on, että perheen ulkopuolisia ihmisiä ei saisi tavata. Saamme asua lasteni isän asunnossa, vaikka tämä neljälle ihmiselle onkin liian pieni.

Ahmed kuitenkin toteaa, että vaikka hän olisi päässyt lastensa kanssa palaamaan Suomeen, olisi joulu vierähtänyt kotikaranteenissa.

– Sinänsä tämä ei joulusuunnitelmia pilaa. Eikä tällä hetkellä ole edes juhlamieltä, kun päällimmäisenä huolena on se, miten pääsemme takaisin Suomeen.

Ahmed kertoo, että perheen 6-vuotias lapsi odotti jo innoissaan lentoa kotiin.

– Hän oli pettynyt, kun sai kuulla, että emme pääsekään vielä palaamaan takaisin Suomeen. Lapsista huomaa, että koko koronatilanne alkaa jo ahdistamaan, kun arjessa on koko ajan muutoksia ja poikkeavuutta.

Piparkakkuoppia skotlantilaisille

Joulusuunnitelmat menivät uusiksi myös 22-vuotiaalla suomalaisopiskelijalla, Tykolla.

Tyko haluaa esiintyä jutussa etunimellään.

Viimeksi kesällä Suomessa vierailleen Tykon piti lentää maanantaina Skotlannista Suomeen joulunviettoon KLM-yhtiön lennolla.

– Kyllähän tämä ärsyttää. Koko perheeni oli innoissaan siitä, että olisin päässyt jouluksi kotiin. Samoin minä itse.

Pitkä liuta maita on ilmoittanut lentokielloista. Matkustuskieltojen taustalla on Britanniassa havaittu uuden koronaviruksen muunnos.­

Biolääketiedettä skotlantilaisessa Dundeen yliopistossa opiskeleva Tyko kertoo, että kyseessä on jo toinen kerta tänä vuonna, kun hänen lentonsa Suomeen perutaan koronan vuoksi.

– Menee pitkään ennen kuin näistä lentojen peruuntumisista saa rahaa takaisin ja aina kaikkea ei edes saa. Se tuntuu opiskelijan budjetissa, Tyko harmittelee.

Toisaalta, onni onnettomuudessa. Joulua ei tarvitse viettää yksin, sillä Tyko kertoo pääsevänsä skotlantilaiseen joulupöytään.

– Vietän joulun skotlantilaisen tyttöystäväni perheen kanssa. Aion opettaa heille, miten leivotaan suomalaisia piparkakkuja.

Suomalaiset perinteen nousevat joulupöydän keskusteluissa varmasti muutenkin esiin.

– Kerron varmasti myös esimerkiksi siitä, että Suomessa lahjat annetaan perinteisesti aattoiltana, kun Skotlannissa lahjat saa vasta joulupäivän aamuna.

Tyko kertoo, että jouluaattona hän aikoo tervehtiä perhettään Suomessa videopuhelulla.

Suomalaisopiskelijan mukaan joulun jälkeen, 26. joulukuuta Skotlannissa astuu voimaan laajemmat rajoitukset.

– Koko maa menee lockdowniin, kaupat sulkeutuvat ja ihmisiä ei saa tavata.

Tyko arvelee lentävänsä Suomeen tammikuussa, mikäli koronatilanne sen sallii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?