Käräjäoikeus tuomitsi ”Enona” tunnetun miehen 13 vuoden vankeuteen – 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos

Lukuisiin seksuaalirikoksiin syyllistynyt ”Eno” todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi.

”Eno” Helsingin käräjäoikeuden käsittelyssä 25. marraskuuta 2020.

22.12.2020 12:20 | Päivitetty 22.12.2020 15:54

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut nuorten parissa ”Enona” tunnetun miehen 13 vuoden vankeuteen laajassa seksuaalirikosjutussa.

Mohamed El Fatimin eli ”Enon”syyksi luettiin yhteensä 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos. Hänet tuomittiin muun muassa törkeästä raiskauksesta, neljästä perusmuotoisesta raiskauksesta, kahdesta törkeästä ja seitsemästä perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, neljästä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon sekä hyväksikäyttömateriaalin hallussapidoista.

Kolme El Fatimin syytekohtaa liittyen kahteen asianomistajaan hylättiin oikeudessa, ja syyttäjä peruutti käsittelyn aikana yhden syytekohdan.

Rikosten uhreja on ollut 17. He olivat tekoaikaan pääasiassa alaikäisiä nuoria ja lapsia, oikeuden tiedotteessa kerrotaan.

Kaikki teot tehtiin nyt 66-vuotiaan El Fatimin asunnossa Helsingissä kymmenen vuoden aikana, vuodesta 2006 vuoteen 2016. Osan teoista El Fatimi videoi.

Vakavin teko oli noin kaksi vuotta jatkunut teinitytön säännöllinen hyväksikäyttö, johon sisältyi muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus, pahoinpitely sekä päihteiden väärinkäyttämistä.

Muista teoista yhteensä 18 kohdistui tekoaikaan 14-18 -vuotiaisiin nuoriin. Nämä teot vaihtelivat raiskauksesta ja raiskauksen yrityksestä muihin seksuaalirikoksiin.

”Eno” myös tarjosi osalle uhreistaan lääkkeitä ja alkoholia. Oikeuden mukaan mies käytti seksuaalirikoksissa hyväkseen nuorten avutonta tilaa.

– Asunnossa oli käytetty alkoholia ja vahvasti päihdyttäviä lääkkeitä, minkä seurauksena asianomistajat olivat olleet vahvasti päihtyneitä tai tiedottomassa tilassa, käräjäoikeuden tiedotteessa kerrotaan.

Seitsemässä teossa uhreina oli nuorempia, tekoaikaan 6-13 -vuotiaita lapsia. Heihin kohdistuneissa rikoksissa oli oikeuden tiedotteen mukaan pääasiassa kyse siitä, että ”Eno” oli riisunut itseään lasten edessä, itsetyydyttänyt lasten nähden sekä näyttänyt heille pornografista materiaalia. Joihinkin tekoihin sisältyi myös koskettelua.

Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa välituomionsa tammikuun lopulla. Tuolloin käräjäoikeus määräsi ”Enon” mielentilatutkimukseen. Käräjäoikeus katsoi El Fatimille tehdyn mielentilatutkimuksen perusteella, että hän oli ollut tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärtänyt tekojensa seuraukset.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa pienemmässä roolissa syytettynä oli myös toinen, nuorempi mies.

Käräjäoikeus katsoi toisen vastaajan syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja yhdessä El Fatimin kanssa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kaksi miehen syytekohtaa hylättiin. Nuorempaa vastaajaa ei tuomittu rangaistukseen, sillä hän oli mielentilatutkimuksen mukaan tekoaikaan syyntakeeton.

Miehet tuomittiin maksamaan uhreille vahingonkorvausta kivusta ja särystä, sekä tilapäisestä psyykkisestä haitasta ja kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan ratkaisuun saa hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?