Husin Lehtonen ei usko Suomen välttyvän Britannian korona­muunnokselta: ”Pitäisin pienoisena ihmeenä” – tämä muunnoksesta tiedetään

Lehtosen mukaan varmaa tietoa rokotesuojasta uutta koronamuunnosta vastaan saadaan vasta riittävän suuren väestönosan rokotuttamisen jälkeen.

Lehtonen uskoo muunnoksen ärhäkän tartuttavuuden selittyvän todennäköisesti sillä, miten hyvin se pystyy infektoimaan ihmisen soluja.

22.12.2020 0:36

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen uskoo Britanniassa jylläävän koronavirusmuunnoksen leviävän lähitulevaisuudessa myös Suomeen.

Lehtonen viittaa lehtitietoihin, joiden mukaan uutta virustyyppiä on havaittu muun muassa Hollannissa ja Italiassa.

– Se on jo siirtynyt Manner-Eurooppaan, ja Briteistäkin on ollut liikennettä tänne. Pitäisin pienoisena ihmeenä, ellei tätä virusmuunnosta hetken päästä Suomestakin löytyisi, Lehtonen sanoo.

Lehtonen kertoo viranomaisten tavoittelevan parhaillaan Britanniasta kotimaahansa saapuneita suomalaisia. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja tutkijat pyrkivät selvittämään, voisiko uutta koronavirusmuunnosta esiintyä paluumatkustajien näytteissä.

– Siinä menee jokunen päivä ennen kuin tuloksia saadaan. Tällä hetkellä kukaan ei oikein uskalla sanoa, mitä vaikutuksia tällä variantilla voi olla covid-tautiin. Siinä mielessä on fiksua, että Suomikin laittoi lennot Britanniaan hetkeksi poikki.

Mitä Suomea lähestyvästä virusmutaatiosta sitten tähän mennessä tiedetään?

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi aiemmin muunnoksen tarttuvan jopa 70 prosenttia edellistä tehokkaammin. Se saattaa nostaa tartuttavuutta mittaavaa R0-lukua 0,4:llä.

Lehtonen uskoo muunnoksen syntyneen jo useampia kuukausia sitten. Tarkkaa tietoa asiasta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole. Sama pätee virustyypin tartuttavuuteen.

– Tieto tartuttavuudesta perustuu vain siihen, että virustyyppi on tullut vallitsevaksi niillä alueilla, joilla sitä on tutkittu. Muuta kunnollista näyttöä korkeammasta tartuttavuudesta ei ole.

Lehtosen mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että uusi virustyyppi onnistuu infektoimaan ihmissoluja kantaisäänsä herkemmin.

Tiedot viruksen tappavuudesta ovat toistaiseksi epävarmalla pohjalla, Lehtonen sanoo. Pääministeri Johnson kertoi aiemmin Britannian kansalle, etteivät viranomaiset ole toistaiseksi löytäneet merkkejä sen kasvusta.

Euroopan bioinformatiikan instituutin johtaja Ewan Birney totesi brittilehti The Guardianille, että tappavuuden lisääntyminen olisi jo tullut viranomaisten tietoon.

– Uuteen virusvarianttiin pätevät samat toimet, joita on tähänkin mennessä tehty. Jos suojaustoimista pidetään kiinni, tilanne ei todennäköisesti muutu olennaisesti Suomen osalta. Nyt yritetään pitää tilannetta kurissa, kunnes tulee rokotesuoja, Lehtonen sanoo.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen korostaa, että tiedot Britannian uudesta koronavirusmuunnoksesta ja sen vaarallisuudesta ovat toistaiseksi vähäisiä.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet ei usko uuden virusmuunnoksen vaikuttavan Pfizerin ja BioNTechin koronarokotteen tehokkuuteen.

– Nythän viruksella ei vielä ole minkäänlaista valintapainetta siihen suuntaan, että sen pitäisi tulla rokotteelle vastustuskykyiseksi, koska rokotteita ei ole ollut paljon käytössä, Rämet sanoo Ilta-Sanomille.

Toisaalta Britannian tapauksessa mutaatioita ollaan Rämetin mukaan havaittu myös viruksen piikkiproteiinissa, johon Pfizerin ja BioNTechin rokotteen suojavaikutus perustuu.

–Muutokset ovat kuitenkin vähäisiä, eikä niillä pitäisi olla rokotesuojan suhteen merkitystä. Lisäksi hyvä puoli näissä RNA-rokotteissa on se, että niitä on helppo muuttaa vastaamaan muuttunutta virusta.

Tavallisesti mutaatiot osoittautuvat viruksen toiminnalle merkityksettömiksi tai jopa haitallisiksi, Rämet sanoo. Tällä hetkellä Briteissä vaikuttaa leviävän virusta suuremman tartuttavuuden kannalta hyödyttävä mutaatio. Muunnoksella on Rämetin mukaan ensisijaisesti epidemiologista merkitystä.

Koska uusi virustyyppi leviää kantaisäänsä tehokkaammin, pitää Rämet väestön laajaa rokotekattavuutta entistäkin tärkeämpänä.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet ei usko uuden koronamuunnoksen vaikuttavan rokotteen tehokkuutta.

Husin Lehtonen kertoo, että tartuttavampien muotojen kehittäminen on viruksen evoluutiolle tavallista. Prosessi on kuitenkin pitkä ja edellyttää useita epidemiakierroksia. Samalla vaarallisuus tapaa laskea, koska kantajan kuolema ei ole viruksen etujen mukaista.

– Ei voi sanoa, että tässä virusmuunnoksessa on kyse mistään valtavasta evolutiivisesta paineesta. Nämä ovat yleensä vähän sattumia, että virukset muuntautuvat ja jokin variantti jää vähäksi aikaa vallitsevaksi.

Koronaviruksesta on tähän mennessä todettu yli 4 000 eri mutaatiota. Lehtonen korostaa, että toistaiseksi valtaosa muunnoksista on muistuttanut tartuttavuudeltaan ja tappavuudeltaan alkuperäistä koronavirusta.

– Tämä ei varmasti jää viimeiseksi variaatioksi, diagnostiikkajohtaja toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?