”Paluu oli Suojelupoliisin tiedossa” Näin Supo arvioi uhkatilannetta tämän päivän Isis-kotiutuslennon jälkeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Paluu oli Suojelupoliisin tiedossa” Näin Supo arvioi uhkatilannetta tämän päivän Isis-kotiutuslennon jälkeen

Paluu oli Supon tiedossa viranomaisyhteistyön kautta.

Suomeen on tuotu sunnuntaiaamuna kaksi aikuista naista ja kuusi lasta al-Holin leiriltä.

20.12.2020 12:49

Kahden aikuisen Isis-naisen ja kuuden lapsen sunnuntaisesta kotiutuslennosta Suomeen ensimmäisenä kertoneen Helsingin Sanomien mukaan Suojelupoliisi pitää kotiutettuja ”turvallisuusuhkana”.

Supon viestintäasiantuntija Aishi Zidanin mukaan HS:n tulkinta perustuu Supon aiemmin ilmoittamaan näkemykseen Isis-kotiutuksista.

Sitä ei ollut erityisesti päivitetty sunnuntaina kotiutuslennon aiheuttamaan ajankohtaiseen tilanteeseen.

IS kysyi Supolta, tunteeko se nyt kotiin palanneet.

– Paluu oli Suojelupoliisin tiedossa ja olemme tehneet asiassa yhteistyötä viranomaisten kanssa, viestintäasiantuntija Aishi Zidan kertoo sähköpostitse.

Millaisen uhkan he muodostavat?

– Koska kyse on aina yksilöllisesti niin pienestä joukosta, emme voi kommentoida asiaa kuin hyvin yleisellä tasolla heidän yksityisyydensuojansa vuoksi.

– Palaajien muodostama mahdollinen riski arvioidaan.

– Riskiarvioiden ja muiden tekijöiden perusteella muodostetaan kokonaiskuva palaajien aiheuttamasta uhasta.

– Nämä uhka-arviot eivät ole julkisia, Zidan toteaa.

Hän muistuttaa Supon todenneen aiemmin ”yleisellä tasolla”, että konfliktialueilta palaavat voivat jatkaa radikaalia toimintaansa, kuten radikaali-islamistisen ideologian levittämistä tai kannattajien hankkimista toiminnalle.

Toinen palanneista naisista on HS:n tiedon mukaan kirjoitellut viitisen vuotta sitten Twitteriin Isisin ideologiaa tukevia kommentteja tililtä, jonka nimi on suomeksi ”Äiti Terroristi”. Hän oli tuolloin ylistänyt Isisin veritekoja ja iloinnut amerikkalaisen James Foleyn julkisesta mestauksesta.

Toinen naisista taas on antanut aiemmin leiriltä amerikkalaiselle CNN-kanavalle haastattelun.

IS uutisoi tämän Suomessa Isis-Sannaksi kutsutun neljän lapsen äidin haastattelusta ja silloisesta tilanteesta viime vuoden maaliskuussa.

HS:n tietojen mukaan hän ei ole sosiaalisen median kanavilla tukenut näkyvästi Isisiä tai puolustanut sen tekoja.

Suomeen tulleet naiset ja lapset oli HS:n mukaan ehditty siirtää Al-Holin vankileirillä läheiseen al-Rojiin, jonne Syyrian kurdihallinto kertoi viime elokuussa siirtäneensä ”vähiten radikaaleja” perheitä.

Supo on aiemmin pitänyt myös lapsia mahdollisena pitkän tähtäimen turvallisuusuhkana Suomelle.

”Lapset ovat joutuneet olemaan konfliktialueella hyvin vaikeissa oloissa ja ovat altistuneet siellä väkivallalle ja propagandalle. Ajan oloon myös heistä voi aiheutua turvallisuusuhkaa, jos integroiminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei onnistu. On todennäköistä, että palatessaan lapset tarvitsisivat pitkäaikaista tukea ja apua”, kommentoi Supon silloinen viestintäasiantuntija Minna Passi viime vuoden kesäkuussa HS:ssa.

Sunnuntaina kotiutettujen kuuden lapsen ikähaarukka on teini-iästä taaperoon, tiesi HS.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?