Suomeen tuotu sunnuntaiaamuna kaksi aikuista naista ja kuusi lasta al-Holin leiriltä – kone teki matkalla hätälaskun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomeen tuotu sunnuntaiaamuna kaksi aikuista naista ja kuusi lasta al-Holin leiriltä – kone teki matkalla hätälaskun

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen valtio kotiuttaa aikuisia al-Holin leiriltä Syyriasta.

Al-Holin leiri sijaitsee Syyriassa.

20.12.2020 10:41 | Päivitetty 20.12.2020 12:57

Sunnuntaiaamuna Helsinki-Vantaan lentokentälle tuotiin kaksi aikuista äitiä ja kuusi lasta al-Holin leiriltä.

Asiasta kertoivat ensin Helsingin Sanomat ja Yle.

Valtioneuvosto vahvistaa asian sunnuntaina julkaisemassaan tiedotteessa. Ulkoministeriöltä tulleen tiedotteen mukaan kotiutetut henkilöt ovat nyt kotimaan viranomaisten toimien piirissä. Kotiutukset on järjestetty yhdessä Saksan viranomaisten kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen valtio kotiuttaa aikuisia al-Holin leiriltä Koillis-Syyriasta. Vuonna 2019 Suomi kotiutti al-Holin pakolaisleiriltä viikon kestäneessä operaatiossa kaksi orpolasta.

Ulkoministeriö kertoo, että Suomeen on sunnuntaina tuotu lapset ja heidän äitinsä.

– Vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista. Kaikessa viranomaistoiminnassa on ensisijaisesti otettu huomioon lapsen etu, tiedotteessa todetaan.

Koillis-Syyrian pakolaisleirillä on edelleen noin 15 suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä.

– Koillis-Syyrian leirit muodostavat pitkän aikavälin turvallisuusriskin. Mitä kauemmin lapset ovat leireillä, ilman suojaa ja opetusta, sitä vaikeammaksi radikaalin ääriajattelun torjunta käy, ulkoministeriö kirjoittaa.

Kotiuttamisesta järjestetään tiedotustilaisuus tänään kello 14.

Sisäministeriö koordinoi kotimaassa tapahtuvia turvallisuustoimia poliisin ja suojelupoliisin sekä muiden viranomaisten kanssa, ministeriö twiittaa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) esikunnasta viestitetään STT:lle, että ministerillä ei ole lisättävää viranomaistiedottamiseen.

Ulkoministeriön viestintäasiantuntija Petri Shemeikka kertoo Ilta-Sanomille, että suomalaisten lisäksi lennolla oli mukana 18 Saksaan tuotua lasta ja 5 Saksaan tuotua aikuista. Kyseessä oli erikoislento.

Shemeikan mukaan lento ei sujunut täysin ennakkosuunnitelmien mukaan.

–  Se joutui ilmeisesti tekemään hätälaskun sairastapauksen vuoksi. Sairastapaus ei kuitenkaan liittynyt Suomeen tulossa olleisiin, Shemeikka sanoo.

HS:n mukaan nyt Suomeen tulleet naiset ovat muuttaneet vuosina 2013–2014 Syyrian konfliktialueelle ja asuneet Isisin kalifaatissa sen kukistumisen aikaan. Kotiutettujen lasten iät vaihtelevat teini-ikäisestä taaperoikäiseen.

Aiemmin al-Holista Suomeen palanneet naiset ja lapset ovat paenneet leiriltä omin avuin. Suomen viranomaiset ovat kuitenkin auttaneet heitä pääsemään perille Suomeen.

Toukokuussa Suomeen saapui kolme leirillä ollutta naista ja yhdeksän lasta, jotka olivat paenneet leiriltä.

Elokuussa Suomeen saapui myös leiriltä itse paennut äiti lapsineen.

Yhteensä leireillä on yli 6 000 ulkomaalaista lasta ja noin 3 000 ulkomaalaista äitiä, joista EU-kansalaisia noin 600 lasta ja 300 naista. Lapsista noin puolet on alle viisivuotiaita, ministeriö kertoo.

Yhteistyötä kurdiviranomaisten kanssa

Ylen ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan ulkoministeriön edustajat hakivat perheet lauantaina Qamishlin kaupungista Syyriasta läheltä Irakin rajaa. Kaupungista on matkaa al-Holiin satakunta kilometriä.

Perheet oli ensin siirretty al-Holin leiristä Rojin leiriin, josta kurdiviranomaiset toimittivat heidät edelleen Qamishliin ja suomalaisviranomaisille.

Yle kertoo myös, että tilauslennolla tapahtunutta kotiutusta oli suunniteltu pitkään, mutta se oli lykkääntynyt koronan takia.

Ulkoministeriön viestintäasiantuntija Petri Shemeikka kertoo HS:lle, että kone teki matkalla hätälaskun, joka liittyi saksalaisen terveydentilaan. Kyseessä on ollut Saksan ja Suomen yhteinen tilauslento.

Sunnuntaina Suomeen saapuneista naisista toinen on julkisuudessa esiintynyt Sanna, Yle ja HS kertoo. Sannan mukana Suomeen tuli neljä lasta, joista nuorin on alle kouluikäinen. Hänen teini-ikäinen tyttärensä on myös esiintynyt haastatteluissa.

Sanna antoi CNN:lle keväällä 2019 haastattelun, jossa hän kertoi haluavansa leiriltä Suomeen. Sannaan ei ole ainakaan julkisuudessa yhdistetty alueelle menoa lukuun ottamatta mitään konkreettisia Isisiä tukevia kannanottoja tai tekoja, HS kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?