Poliisi avautuu Koskelan järkyttävästä teinimurhaepäilystä – ”Rikos, jonka pitäisi muuttaa maailmaa”

Henkirikosta tutkivien poliisien esimies toivoo blogissaan rohkeutta käyttää koviltakin vaikuttavia otteita, jotta oirehtivien nuorten rikoskierre saadaan katkaistua.

18.12.2020 20:36

Kolmen 16-vuotiaan pojan samanikäiseen kaveriinsa kohdistama pitkäkestoinen väkivalta johti julmuuksien kohteeksi joutuneen pojan kuolemaan joulukuun alussa Helsingin Koskelassa.

Tapausta tutkitaan epäiltynä murhana. Poikkeuksellisen julmaksi luonnehdittu tapaus on herättänyt keskustelua myös poliisikunnan sisällä.

Helsingin poliisilaitoksen rikosylitarkastaja Jonna Turunen otti tapahtuneeseen rikokseen kantaa Poliisin nettisivuilla julkaistussa blogikirjoituksessa.

Kirjoitus on otsikoitu: Rikos jonka pitäisi muuttaa maailmaa.

Murhaepäilyä tutkivien poliisien esimiehenä toimiva Turunen kirjoittaa tapauksen koskettaneen tapauksen kanssa tekemisissä olevia poliiseja.

Henkirikos on koskettanut laajasti myös meitä ammattilaisia. Kukaan tätä henkirikosta hoitavista poliiseista ei unohda sitä koskaan.

Henkirikos tapahtui joulukuun alussa Helsingissä Koskelan sairaalan rakennustyömaan kupeessa.

Turusen mukaan lapsia ei pystytä nykytilanteessa suojelemaan riittävästi, resurssipulaansa valittava lastensuojelu ei suoriudu tehtävistään ja tapaukset valuvat poliisille. Vaikka tilastot kertovat nuorisorikollisuuden olevan vähäistä, luvut peittävät alleen sen, että pienempi joukko nuoria voi entistä pahemmin. Tilastot eivät myöskään kerro sitä, että nuorisorikollisuuden uhri on usein toinen nuori tai lapsi, kuten tapahtui juuri Koskelassa.

Turusen mukaan lainsäädäntö ei kaikilta osiltaan ole ajan tasalla. Huostaanoton ajatus ei toimi, jos lasten liikkumista ei voida rajoittaa heidän edukseen rikkomatta lakia.

Yksinomaan Helsingissä tehdään vuositasolla noin 800‒900 niin sanottua hatkalaisten etsintäkuulutusta, joka tehdään, kun lastensuojelun huostaanottama nuori ei palaa sijoituspaikkaansa sovittuna aikana.

Huostaanotettujen, mutta omille teilleen lähteneiden lasten riski joutua rikosten uhreiksi tai niiden tekijöiksi on korkea. Poliisissa asia tiedetään, mutta laki ei tarjoa keinoa puuttua niihin.

Lasten ja nuorten kulkemiseen voidaan nykyisen lainsäädännön puitteissa puuttua vain rajallisesti, ja moni voi mennä ja tulla aivan kuten haluaa.

Ennaltaehkäisevät toimet ovat Turusen mukaan tärkeitä, mutta sillä tiellä on menty jo pitkälle. Nyt olisi ryhdyttävä pohtimaan niin sanottujen pehmeiden keinojen rinnalle tehokkaampia otteita.

Joskus koviltakin vaikuttavat ratkaisut toimivat paljon paremmin uuden suunnan löytämiseksi nuoren elämässä. Siinä vaiheessa, kun asia tulee rikostutkintaan, on jo tapahtunut jotain erittäin ikävää ja ollaan auttamatta liian myöhässä.

Rikostarkastaja kertoo seuraavansa kelkasta putoavien nuorten tilanteen kehitystä huolestuneena. Hän toivoo järkyttävän tapauksen toimivan herättäjänä.

Murhan ei pidä unohtua myöskään niiltä, joiden vastuulla on muutoksien aikaansaaminen. Murhan ei siten pidä unohtua myöskään juuri sinulta, Poliisin rikosylitarkastaja vetoaa blogikirjoituksen päätteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?