Pk-seudun koronanyrkki linjasi joulun­vietosta – lue tästä rajoitukset ja suositukset

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki muistutti rajoitusten noudattamisesta joulun aikana.

18.12.2020 13:11

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa ihmisiä viettämään joulua vain saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten kanssa.

Koronanyrkki piti tiedotustilaisuuden perjantaina aamupäivällä.

– Toivomme lämpimästi, että joulua vietettäisiin lähinnä kotosalla samassa taloudessa asuvan läheispiirin kanssa. Tällä tavoin turvaamme sitä, että nyt joulunpyhien aikaan, kun ihmiset ovat kouluista lomalla ja työpaikoilta usein lomalla, eivät tartunnat sitten lähtisi leviämään voimakkaasti uudelleen, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi.

THL:n ohjeet joulunvietosta pätevät koko maahan.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan myös kaikkea tarpeetonta matkustamista ja liikkumista tulisi joulun aikaan välttää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Juha Tuominen muistutti, että joulun aikanakin täytyy muistaa hakeutua testeihin, jos oireita ilmenee.

– Meillä testit pyörivät kaikkina päivinä, on sitten arki tai pyhä. Niihin pääsee helposti. Meillä on erittäin korkea testauskapasiteetti. Tulokset tulevat nopeasti, käytännössä melkein kaikille alle vuorokaudessa, hän sanoi.

Koronanyrkin mukaan tautitapausten voimakas kasvu näyttää pysähtyneen, mutta tilanne on edelleen huolestuttava.

Koronanyrkki jakoi ymmärrystä ihmisille, jotka viettävät joulua yksin.

– Mikäli omia läheisiä ei ole, erilaista tukea ja apua on tarjolla. Esimerkiksi Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat ja mielenterveysjärjestö Mieli ry tarjoavat tukea ja sisältöä jaksamiseen ja selviämiseen, keskusteluapua, kriisiapua ja ruoka-apua. Verkkoon on koottu joukko palveluja ja tekemistä, joilla juhlanviettoon löytyy iloa tänäkin jouluna, sanoi Vapaavuori.

Tilaisuudessa kysyttiin, kuinka yksinasuvien täytyisi jouluna toimia, kun matkustamista ja oman kotitalouden ulkopuolella asuvien ihmisten tapaamista on kehotettu välttämään.

– Meidän yhteinen suosituksemme on, että joulu vietettäisiin saman talouden tai hyvin pienen piirin kesken kotona, eikä lähdettäisi matkustamaan. Mutta ymmärrämme sen, että on myös välttämättömiä syitä, joista johtuen ihmiset kyllä liikkuvat joulun aikaan, Puumalainen vastasi.

– Jos on välttämätöntä tavata, niin tehdään se mahdollisimman turvallisesti.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kuitenkin toivoo, että ketään ei jouluna jätettäisi yksin. Varsinaiset toimintaohjeet yksinasuville jäivät kuitenkin hieman epäselviksi.

– Meidän pitää luovasti miettiä niitä toimintatapoja itse kunkin, miten lähipiirissä ja muiden kanssa näin toimitaan.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen muistutti erityisestä varovaisuudesta riskiryhmien tapaamisessa joulun aikana. Hänen mukaansa kaikki asumisyksilöiden vierailijat eivät ole noudattaneet ohjeistuksia.

– Erityisesti joulun lähestyessä hoivakotien, sairaaloiden ja palvelukeskusten rajoitukset tuntuvat raskailta, mutta meidän tulee nyt ehkäistä tartuntojen leviämistä asukkaiden keskuuteen kaikin tavoin, hän sanoo.

– Vierailijoita voi olla yksi kerrallaan. Vierailujen suositellaan olevan lyhyitä. Suositeltava kesto on 15 minuuttia. Ulkovierailut voivat kestää 30 minuuttia, ja vierailijoita voi olla kerrallaan kaksi. Vierailuissa tulee noudattaa turvaväli- ja hygieniaohjeita sekä käyttää kasvomaskia.

Koronanyrkki otti puheeksi myös uudenvuoden vieton ja ilmoitti, että kaupunkien järjestämät ilotulitukset alueella on peruttu. Lisäksi suositeltiin, että ihmiset pidättäytyisivät ilotulituksista kokonaan.

– Aikaisemmin tehdyt linjaukset ovat voimassa myös uudenvuoden juhlinnassa: sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on kielletty, yksityistilaisuuksien osalta suositellaan, että lähikontaktit rajoitetaan vain saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille, koronanyrkki ohjeisti.

Koronanyrkiltä kysyttiin myös rokotusten aloittamisesta. THL:n Puumalaisen mukaan vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin rokotetta Suomeen saapuu.

– Todennäköistä on, että joulunpyhien aikaan, hän sanoi.

– Rokotukset alkavat toivottavasti joulun ja uudenvuoden välisinä päivinä hyvin pienellä joukolla. Se on vasta lähtölaukaus hyvin pitkälle matkalle.

Pääkaupunkiseudulla jatketaan koronatilanteen vuoksi annettuja suosituksia ja rajoituksia 10. tammikuuta saakka.

Voit lukea kaikki voimassa olevat rajoitukset Helsingin kaupungin verkkosivuilta.

Koronakoordinaatioryhmän joulunvieton suositukset

- Joulua tulisi viettää vain saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten kanssa.

- Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi.

- Riskiryhmiin kuuluvien tapaamisessa pitäisi käyttää aivan erityistä harkintaa. Heitä voi muistaa esimerkiksi oven taakse kuljetetulla ruualla tai lahjalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?