Uutta tietoa Helsingin Koskelan henkirikoksesta: 16-vuotiaaseen uhriin kohdistettu pitkään väkivaltaa, kaksi epäiltyä palasi surmapaikalle päivä veriteon jälkeen

Helsingin poliisi on edistynyt Koskelassa perjantaina 4. joulukuuta tapahtuneen henkirikoksen tutkinnassa.

18.12.2020 12:59

Koskelan henkirikoksessa sai surmansa 16-vuotias poika, joka löytyi Koskelan sairaalan puistoalueelta maanantaina 7. joulukuuta. Ruumislöydön tekivät alueella työskennelleet rakennusmiehet.

Poliisi tutkii asiaa epäiltynä murhana, ja rikoksesta epäiltyinä on vangittu kolme 16-vuotiasta poikaa.

Perjantaina julkistetussa tiedotteessa poliisi avaa hieman henkirikoksen tekotapaa.

– Poliisin tietojen mukaan 16-vuotiaan uhrin pahoinpitely on kestänyt useita kymmeniä minuutteja, ja se on tapahtunut useammassa paikassa Koskelan sairaala-alueella. Uhrin vartalossa on todettu erilaisia ja lukuisia vammoja kauttaaltaan, jotka on aiheutettu eri tavoin. Tämän tarkemmin poliisi ei vammoja voi kommentoida, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Esitutkinnassa saatujen tietojen mukaan uhriin on kohdistettu pitkäaikaista ja voimakasta väkivaltaa, josta osalla on ollut kiusaamiseen liittyvä nöyryyttävä luonne. Poliisi kertoo, että tähänastisen esitutkinnan perusteella epäiltyjen katsotaan osallistuneen väkivaltaan yksissä tuumin.

Uhri löydettiin Koskelan sairaalan puistoalueelta eräänlaisen lavarakennelman vierestä. Löytöhetkellä uhri oli maassa makuuasennossa, osa vaatteista riisuttuna. Poliisin tietojen mukaan epäillyt jättivät uhrin kyseiseen paikkaan perjantaina 4. joulukuuta.

Poliisin mukaan kaksi epäillyistä on käynyt tapahtumapäivän jälkeisenä lauantaina katsomassa vainajaa ja tarkastanut hengittääkö hän. Epäillyt ovat myös vieneet paikalta pois esimerkiksi edellisiltana sinne jättämiään kaljatölkkejä.

Poliisitiedotteessa kerrotaan, että kolme epäiltyä ovat keskustelleet tapahtumista keskenään ennen kiinniottoja ja miettineet esimerkiksi ruumiin kätkemistä tai hävittämistä.

Poliisi epäilee: ”Taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään”

Poliisi selvittää, onko teon taustalla pidempään jatkunut kiusaaminen ja väkivalta.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että kolme epäiltyä poikaa ovat kohdistaneet uhriin väkivaltaa jo aiemmin ja taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään.

– Tilannetta voisi kuvata siten, että kyseessä on ollut tilanne, jossa uhria on pidetty ”kaverina”, mutta samaan aikaan kiusattu eri tavoin. Olen varsin tietoinen, että termiin kiusaaminen kohdistuu kritiikkiä ja jotkut kokevat sen vähätteleväksi. Kun käytän termiä kiusaaminen, tarkoitan toistuvaa ja systemaattista toimintaa, jolla voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia uhrille. Tässä tapauksessa kiusaamisen epäillään olleen niin vakavaa, että se on johtanut henkirikokseen ja kiusaamisen uhrin kuolemaan, tutkinnanjohtaja Forss kertoo tiedotteessa.

Poliisi pyytää edelleen tietoja ja vihjeitä liittyen tapahtumiin tekopäivänä perjantaina 4. joulukuuta. Poliisi pyytää ihmisiltä myös mahdollista lisätietoa aikaisemmista samojen osallisten epäillyistä kiusaamistapauksista.

– Poliisille on tullut nimettömänä tietoa, että epäillyt olisivat kiusanneet uhria aiemmin, mutta poliisi toivoo, että voisi kuulla asiasta lisää sellaisilta henkilöiltä, jotka tietävät asiasta tarkemmin. Poliisi kehottaa ottamaan yhteyttä omalla nimellä, koska silloin tietoja voidaan paremmin hyödyntää esitutkinnassa ja mahdollisen oikeusprosessin myöhemmissä vaiheissa, Forss sanoo tiedotteessa.

”Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua”

Helsingin poliisi kertoo tiedotteessa, että epäily pidempään jatkuneesta kiusaamisesta ja toistuneesta väkivallasta on peruste sille, miksi poliisi nyt tiedottaa tapauksesta poikkeuksellisen tarkasti jo esitutkintavaiheessa.

– Asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi on tärkeä korostaa, miten vakavasta rikosepäilystä ja poikkeuksellisen raa’asta ja julmasta rikoksesta tutkittavassa asiassa on kyse. Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua sekä aikaansaa tarvittavia muutoksia siinä, miten eri toimijat voisivat vaikuttaa siihen, ettei tällaista pääsisi enää tapahtumaan uudestaan, Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen kertoo.

Turusen mukaan poliisi sai uhrin huoltajilta luvan kertoa julkisuuteen, että uhri oli lastensuojelun asiakas. Hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

– Tämä kerrotaan julkisuuteen huoltajien suostumuksella siksi, että poliisi toivoo, että tämän poikkeuksellisen törkeän henkirikoksen vuoksi yhteiskunnassa pohdittaisiin, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella paremmin, ja varmistetaan, että muun muassa kouluilla ja lastensuojelulla on riittävät voimavarat ja keinot tärkeän tehtävänsä toteuttamiseen, Turunen kommentoi tiedotteessa.

Esitutkintaa jatketaan, mutta poliisi kertoo saaneensa tapahtumien kulun selvitettyä pääpiirteittäin. Poliisi on muun muassa kuulustellut epäiltyjä useita kertoja ja suorittanut erilaista teknistä tutkintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?