Husin ylilääkäri: Koronapotilailla havaittu erikoisia oireita – psyykkisiä häiriöitä, karvanlähtöä... - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Husin ylilääkäri: Koronapotilailla havaittu erikoisia oireita – psyykkisiä häiriöitä, karvanlähtöä...

Hus kertoi koronaviruksen aiheuttamista pitkäaikaisoireista sekä tilastotietoa koronapotilaista.

18.12.2020 9:18 | Päivitetty 18.12.2020 15:14

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloihin koronan vuoksi hoitoon joutuneista syksyn aikana noin joka viides on joutunut tehohoitoon, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi perjantaisessa tiedotustilaisuudessa. Keväällä osuus oli noin joka kolmas.

Husin sairaaloissa on hoidettu epidemian aikana yhteensä 1 080:tä koronaviruspotilasta.

  • Tekstimuotoisen seurannan tilaisuudesta voit lukea jälkikäteen alta.

64 prosenttia heistä on kotiutunut, 28 prosenttia on siirretty jatkohoitoon muihin hoitolaitoksiin ja neljä prosenttia on parhaillaan sairaalassa. Husin sairaaloissa hoidetuista potilaista neljä prosenttia on kuollut, mikä on Mäkijärven mukaan kansainvälisesti katsottuna pieni luku.

Tilaisuudessa kerrottiin paitsi koronaviruksen yleisimmistä oireista myös harvinaisemmista oireista.

Järvisen mukaan tuoretta tietoa kansainvälisistä tutkimuksista on se, että koronavirusinfektio näyttäisi laukaisevan psyykkisiä häiriöitä taudin sairastamisen jälkeen.

– Tällaisesta isosta tietopankista oli katsottu potilaiden sairaskertomuksia ja havaittiin, että influenssaan verrattuna uuden psykiatrisen diagnoosin riski oli kaksinkertainen koronavirusinfektion sairastaneilla henkilöillä.

Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan kiinalaistutkimuksessa nousi myös ehkä hieman erikoisena ja aika voimakkaana ilmiönä nousi esille karvojen lähtö, jota lähes joka kolmas koronavirusinfektion sairastanut ilmoitti.

Väsyminen ja runsas hikoilu puolestaan olivat yleisimmät yleisoireet koronapotilailla.

Järvinen myös kertoi, että Suomessa ihmisiä on yhä työkyvyttömänä kevään sairastamisen jäljiltä.

      Artikkeliin liittyviä aiheita

      Osion tuoreimmat

      Luitko jo nämä?