Korona­rokotteiden reittiä Suomeen ei kerrota julkisuuteen – syynä mahdolliset varkaudet ja sabotaasi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona­rokotteiden reittiä Suomeen ei kerrota julkisuuteen – syynä mahdolliset varkaudet ja sabotaasi

Yksityiskohtia lääkkeiden kuljetuksista ei yleensäkään kerrota julkisuuteen.

Britanniassa rokotukset aloitettiin viikko sitten.­

17.12.2020 7:09

Suomeen tuotavat Pfizerin rokotteet valmistetaan Puursin pikkukaupungissa Belgiassa, IS kertoi keskiviikkona. Pfizer kertoi IS:lle selvittävänsä parhaillaan rokotteiden parasta kuljetustapaa Suomeen.

Sen verran yhtiö raotti suunnitelmiaan, että lentorahti on yksi vaihtoehto. Puursista onkin lyhyt matka Brysselin lentokentälle, joka on sertifioitu lääkkeiden kuljettamiseen.

Viranomaiset eivät halua rokotteiden reittiä kuvata. Yksityiskohtia lääkekuljetuksista ei yleensäkään kerrota julkisuuteen.

– Se on osa kansallista turvallisuutta, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Näin halutaan välttää varkaudet ja sabotaasi ja varmistaa, että toimitusketjut ovat kaikin puolin asianmukaisia.

Kyse ei ole pelkästä tavasta vaan EU:n ohjeistuksesta ja lääketukkukauppoja koskevasta Suomen lainsäädännöstä, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti kertoo.

Varkaudet ja sabotaasi eivät Linnonlahden mukaan ole Suomessa aiheuttaneet ongelmia lääkekuljetuksille. Inhimilliset erheet ovat kuitenkin aina mahdollisia, eikä kuljetuksia haluta altistaa turhille riskeille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?