Tukesin tutkimus: Kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – tämän takia sitä tulee silti käyttää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tukesin tutkimus: Kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – tämän takia sitä tulee silti käyttää

Tukesin tutkimuksen mukaan kansanmaskeissa oli suuria eroja.

16.12.2020 14:54

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti markkinoilla olevia niin sanottuja kansanmaskeja ja niiden suodatustehokkuutta sekä hengitysvastusta.

Tulokset vahvistivat jo aiempaa tutkimustietoa siitä, että kansanmaskit eivät suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta. Niiden käyttäminen kuitenkin voi suojata ympärillä olevia ihmisiä tartunnalta.

Lisäksi tutkimus havaitsi, että myynnissä olevien kansanmaskien ominaisuuksissa oli paljon vaihtelua.

– Tukes valvoo tuotteiden vaatimustenmukaisuutta eikä anna suosituksia maskien käytöstä. Testitulokset kuitenkin osoittavat, että maski voi vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön, ylitarkastaja Reija Sironen sanoo Tukesin tiedotteessa.

Tulosten mukaan pestävien maskien suodatustehokkuus oli pienillä, alle 0,2 mikrometrin partikkeleilla alhainen, useimmiten alle 30 prosenttia. Näin ollen tulokset vahvistavat, että kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta.

Sen sijaan mittaustulokset vahvistivat tietoa, että kansanmaskit voivat vähentää käyttäjästä ympäristöön leviävien suurempien pisaroiden ja pärskeiden määrää. Näiden kohdalla suodattavuus oli puolessa tutkituista kansanmaskeista yli 70 prosenttia. Hyvin ohuissa materiaaleissa luku oli 10 prosentin luokkaa.

Kertakäyttöiset, kuitukankaiset maskit olivat testatun joukon kärkeä. Pestävien maskien osalta ei voitu eritellä mitään tiettyä ominaisuutta tai materiaalia, joka olisi merkittävästi muita parempi.

Maskin hengittävyys- ja suodattavuusominaisuuksiin vaikuttavat muun muassa käytetyn materiaalin tiiveys, paksuus ja kerrosten määrä. Käyttömukavuuden kannalta olennaista oli sen hyvä istuvuus kasvoille.

Tukes teetti tutkimukset VTT:llä lokakuussa 2020 kansanmaskien esistandardia soveltaen. Tutkimukseen valittiin yhteensä 22 rakenteeltaan ja materiaaliltaan erilaista kansanmaskia. Niistä 20 oli pestäviä kangasmaskeja ja kaksi kertakäyttöisiä.

Maskeissa käytettyjä materiaaleja tai niiden tiheyksiä ei hankkeessa tutkittu, eikä myöskään maskien kemiallisia tai mahdollisia antimikrobisia ominaisuuksia. Lapsille tarkoitettuja maskeja testattiin yhteensä kuusi kappaletta. Tulosten mukaan lasten maskien hengittävyys- ja suodattavuusominaisuudet eivät poikenneet aikuisten maskeista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?