Ruotsi pyrkii aloittamaan rokotukset jo jouluaattona – miksi Suomi rokottaa vasta tammikuussa? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ruotsi pyrkii aloittamaan rokotukset jo jouluaattona – miksi Suomi rokottaa vasta tammikuussa?

Britanniassa ja Yhdysvalloissa aloitettiin rokotukset pikavauhdilla. Ruotsissa rokotukset pyritään aloittamaan jo jouluaattona. Sen sijaan Suomi laahaa perässä. Miksi?

16.12.2020 13:26

Useat maat, kuten Britannia, Kanada ja Yhdysvallat ovat jo hyväksyneet Pfizerin ja Biontechin kehittämän koronarokotteen. Eurooppa tulee hieman jäljessä, sillä Euroopan lääkeviraston (EMA) hyväksyy Pfizerin ja Biontechin rokotteen aikaisintaan ensi maanantaina 21. joulukuuta.

Yllä olevalla videolla suomalaisnuoret kertovat, aikovatko he ottaa koronarokotteen.

Britanniassa Pfizerin ja Biontechin rokote sai käyttöluvan aiemmin tässä kuussa. Britannia aloitti ensimmäisenä länsimaana kansalaistensa rokottamisen jo viikko sitten. Rokotukset alkoivat vain neljä päivää sen jälkeen, kun ensimmäinen rokote-erä saapui maahan.

Yhdysvaltain ensimmäisen rokotteen sai tehohoidossa työskentelevä sairaanhoitaja Sandra Lindsay.

Myös Yhdysvalloissa tahti on ollut kova. Rokotteet lähtivät tehtailta sunnuntaina ja ensimmäinen rokote annettiin jo seuraavana päivänä. Yhdysvaltain ensimmäisen rokotteen sai tehohoidossa työskentelevä sairaanhoitaja Sandra Lindsay.

Britannia ja Yhdysvallat saivat etumatkaa EU:hun sen vuoksi, että niissä Pfizerin ja Biontechin rokotteelle annettiin niin sanottu hätäkäyttölupa, kun taas EMA käsittelee suoraan myyntiluvan myöntämistä rokotteelle.

Hoitohenkilökuntaan kuuluvat nainen ja mies saivat koronarokotteen Yhdysvalloissa aiemmin tällä viikolla.

Kanadaan saatiin ensimmäinen rokote-erä viime sunnuntaina ja ensimmäinen rokote annettiin jo seuraavana päivänä.

Euroopassa Saksan terveysministeri Jens Spahn on vahvistanut, että Saksan tavoitteena on aloittaa rokotukset jo tämän vuoden puolella. Rokotukset halutaan aloittaa Saksassa mahdollisimman pian, sillä päivittäiset koronatartunnat ja kuolemaan johtaneet tautitapaukset ovat yltäneet maassa ennätyslukemiin viime päivinä.

Myös Ruotsissa pyritään aloittamaan rokotukset vielä tänä vuonna. Ruotsin sosiaali- ja terveysministeri Lena Hallengrenin mukaan koronarokotukset pyritään aloittamaan jo jouluaattona.

– Kun rokoteannokset saapuvat Ruotsiin, pidämme huolta, että rokotteen saavat kaikki ne, jotka sitä ensisijaisesti tarvitsevat, eli esimerkiksi vanhukset, Hallengren kertoi Expressenin haastattelussa.

Saksa tiukensi koronarajoituksia keskiviikkona. Koulut siirtyvät etäopetukseen ja suurin osa kaupoista suljetaan 10. tammikuuta asti.

Myös Norjassa ensimmäisiä ihmisiä päästään mediatietojen mukaan rokottamaan jo jouluaattona.

Suomessa rokotukset pääsevät nykytiedon mukaan alkamaan vasta ensi vuoden puolella.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tiistaina Ilta-Sanomien haastattelussa pitävänsä mahdollisena, että ensimmäinen rokote-erä saapuu Suomeen jo ennen joulua.

Varsinaiset rokotukset päästään aloittamaan Suomessa kuitenkin vasta tammikuun ensimmäisillä viikoilla. Mäkijärven syynä tähän ovat joulupyhät ja logistiset järjestelyt.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoi aiemmin Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei usko, että koronavirusrokotusta voitaisiin laajamittaisesti aloittaa Husin alueella vielä tämän vuoden puolella, vaikka rokotteita saataisiinkin Suomeen ilmoitettua aikaisemmin.

Ruotsalainen kertoi HS:lle, että loppuvuosi olisi rokotusjärjestelyjen kannalta aikataulullisesti liian tiukka laajamittaisten rokotusten aloittamiselle.

– En tiedä, mitä voittaisimme sillä, että aloittaisimme rokottamisen viikolla 53, kun voisimme aloittaa sen viikolla 1. Tärkeintä on se, että kaikki rokotuksiin liittyvä organisointi, logistiikka ja ohjeistus eri toimijoiden välillä on mahdollisimman hyvin valmisteltu suunnitelluille kohderyhmille, Ruotsalainen totesi HS:lle.

Pfizerin ja Biontechin rokotteen säilyttämiseen ja kuljettamiseen liittyy haasteita, sillä rokotetta on säilytettävä syväjäässä erittäin kylmässä lämpötilassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?