Koronarokotteille myyntilupa EU:ssa ehkä jo alle viikon päästä – tämä Suomen rokotusaikataulusta tiedetään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronarokotteille myyntilupa EU:ssa ehkä jo alle viikon päästä – tämä Suomen rokotus­aikataulusta tiedetään

Lopullisen päätöksen myyntiluvan myöntämisestä tekee Euroopan komissio.

16.12.2020 9:12

Koronarokotteiden hyväksymismenettely alkaa Euroopassa suuren painostuksen vuoksi etuajassa. Menettelystä vastaavaa Euroopan lääkevirastoa (EMA) on arvosteltu prosessin hitaudesta, sillä Britannia ja Yhdysvallat ovat jo antaneet hyväksyntänsä lääkeyhtiöiden Pfizer ja Biontech rokotteelle.

Hyväksymismenettelyn ajankohdaksi on valikoitu maanantai 21. joulukuuta. EMA odottaa saavansa vastauksia edellisissä keskusteluissa esittämiinsä jatkotiedosteluihin rokotteen laadusta, turvallisuudesta ja tehokkuudesta.

Elleivät maanantain keskustelut johda myyntilupasuositukseen, kokoontuvat osapuolet seuraavan kerran 29. joulukuuta. EMA kertoo sivuillaan suosittelevansa myyntiluvan myöntämistä vasta varmistuttuaan rokotteen riskit ylittävistä hyödyistä.

Lopullisen myyntilupapäätöksen tekee EMA:n suosituksen pohjalta Euroopan komissio. Kaikissa EU- ja ETA-maissa pätevä myyntilupa olisi sen jälkeen päivien kysymys. Biontechin edustaja kertoi aiemmin saksalaislehti Bildille, että ensimmäiset rokotetoimitukset voidaan aloittaa EU:n alueella heti, kun EMA näyttää vihreää valoa.

Ilta-Sanomien tiistaina haastattelema Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi piti jo ennen joulua Suomeen saapuvaa ensimmäistä rokote-erää mahdollisena. Joulupyhien ja logististen järjestelyjen vuoksi Mäkijärvi epäili rokotusten alkavan sairaanhoitopiirin alueella kuitenkin vasta tammikuun ensimmäisillä viikoilla.

Väestön rokotuttaminen on määrä käynnistää Suomessa monen muun Euroopan maan tavoin porrastetusti. Ensimmäiset rokotteet myönnetään Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan covid-19-potilaita hoitaville sote-alan työntekijöille, hoivakotien henkilöstölle, ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville.

Koska rokotetta ei olla testattu lapsilla, ei lapsia tulla rokottamaan vielä vähään aikaan. Lapsille sopivien rokotteiden myyntiluvat myönnetään vasta riittävän tutkimusdatan kertyessä.

Tavallisen kansan rokottaminen vaatii Mäkijärven mukaan omat suunnitelmansa. Jos kyseessä on syväjäädytyksen vaativa rokote, rokottamista ei voida hajottaa moneen paikkaan.

–– Jos rokote on tavallista jääkaappilämpötilarokotetta, pisteitä voi olla useampia. Mutta siinä on myös se, että emme halua rokotusjonoista viruslinkoja.

Mäkijärvi kertoi rokotteen vaativan ajanvarauksen. Ajanvarausta varten pitää olla oma järjestelmänsä.

STM:n mukaan Suomessa rokottautuminen on maksutonta ja vapaaehtoista. Vapaaehtoisuus ulottuu myös terveydenhuollon henkilökuntaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?