Nopean koronaryöpsähdyksen kokenut ylilääkäri: Raju kolmas aalto uhkaa iskeä ohjuksen lailla Suomeen pian joulun jälkeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nopean korona­ryöpsähdyksen kokenut ylilääkäri: Raju kolmas aalto uhkaa iskeä ohjuksen lailla Suomeen pian joulun jälkeen

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoo Ilta-Sanomille, että koronan kolmannen aallon tulo on lähes väistämätön, jos suosituksia ei noudateta.

15.12.2020 10:58

Koronaviruksen kolmannen aallon tulo Suomeen alkaa näyttää väistämättömältä, jos voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia ei noudateta.

Kolmas aalto tulee pian joulun jälkeen, jos ihmiset eivät malta pysyä poissa sukulaisten luota pyhinä.

– Joulupöydässä voi olla tuttuja vaikkapa Etelä-Suomesta, Varsinais-Suomesta ja mukana voi olla jopa Ruotsin serkkuja. Joulupöydässä saadut tartunnat alkavat näkyä jo tammikuun alussa, Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoo Ilta-Sanomille.

Kaukoranta ja muut Ilta-Sanomien haastattelemat terveydenhuollon ammattilaiset vetoavat siksi vahvasti siihen, että joulua ei vietettäisi perinteisesti isolla joukolla.

Kaukoranta kertoo, että kolmas aalto iskee kahdessa vaiheessa, ensin tartuntaluvuissa ja vähitellen sairaalahoidossa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kolmas aalto tulee joka tapauksessa ja ennakkoarvion mukaan valitettavasti hyvin voimakkaana. Tähän kaksivaiheiseen ohjuksen lailla iskevään aaltoon on kaksi syytä.

– Jos joulupöydän ääressä ollaan isolla joukolla, jouluntienoossa 23.–26.12. saadut tartunnat alkavat näkyä kasvavina tartuntalukuina. Tämä vastaa sitä aiempaa pahaa tilannetta, joka meillä oli syksyllä. Uusia todettuja tartuntoja tuli nopeasti 500.

– Rajoituksista ei voi löysätä yhtään ennen rokotteita, hän korostaa.

Vaikka rokotukset alkavat Suomessa tammikuussa, mitään voimassa olevia suosituksia ei voi purkaa nopeasti muutenkaan, sillä rokotukset etenevät vähitellen.

Hän muistuttaa, että Vaasan seutu oli pahassa tilanteessa pitkään ja kiristi rajoituksia. Seutu ryöpsähti leviämisvaiheeseen nopeasti lokakuun alkupuolella, mutta kaupunki onnistui parantamaan tilannettaan.

Kolmas aalto voi vielä jopa pahentua joulun jälkeen.

– Kun isossa joulupöydässä olleet oireettomat alkavat tietämättään levittää tautia, huippu uusissa tartunnoissa voidaan saavuttaa tammikuun toisella viikolla.

Kaukoranta on huolissaan erityisesti yli 70-vuotiaiden puolesta, sillä he kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Kolmas aalto alkaa näkyä kasvavana sairaalahoidon tarpeena tammikuussa.

– Riskiryhmiin kuuluvat kolmannessa aallossa siis erityisesti vanhukset ja vuodeosastoilla olevat.

– Tulossa voi olla ennennäkemätön koronapiikki, joka näkyy tammikuussa sairaalahoidossa, ellei nyt ryhdistäydytä ja jätetä isoa joulujuhlaa pitämättä, Kaukoranta sanoo.

HUSin Järvinen: Riskiryhmät samat

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli Husin alueella olevia rajoituksia ei voi liioin löysätä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille muun muassa julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa, yksityisten palveluntarjoajien tiloissa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä harrastustoiminnassa.

– Riskiryhmät ovat edelleen samat kuin aiemmin ovat olleet tiedossa, vaikka ei kai kolmas aalto ala ennen kuin toinen aalto loppuu, Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoo Ilta-Sanomille.

Hän painotti jo aiemmin maanantaina IS:lle, että koronavirustartuntamäärät olisi saatava alemmille lukemille koko maassa.

TAYS: Rajoituksia ei voi purkaa

Tampereen yliopistollisen sairaalan eli Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen arvioi, että joulun aikaan pitää noudattaa tarkkuutta, jotta tartuntaluvut eivät lähde nousuun.

– Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu, hän sanoo.

Hän antaa ohjeita kolmannen aallon hillitsemiseksi.

– Jokaisen pitää miettiä sitä, miten käyttäytyy. Ostoksille voi mennä sellaiseen aikaan, kun liikkeissä ei ole paljon väkeä. Ostoksia voi tehdä myös netissä.

Omalla käyttäytymisellä on suuri merkitys.

– Jos on ollut baarissa juhlimassa, ei pidä mennä vanhempia tapaamaan, hän sanoo.

Hän uskoo, että rajoituksia tarvitaan vielä pitkään.

– Koko väestöä ei ole rokotettu Suomessa ennen kesää. Rajoituksia ei voi purkaa ennen kuin rokotekattavuus on riittävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?