Husin johtaja­ylilääkäriltä vahva viesti: ”Uudeltamaalta ei tänä jouluna lähdetä muualle Suomeen” – Nyt tarjolla on kaksi vaihtoehtoa

Jos nykyisiä rajoituksia ei noudateta paremmin, viikon päästä on asetettava uusia, Markku Mäkijärvi sanoo.

15.12.2020 6:35

Pääkaupunkiseudulla on eletty kaksi viikkoa kireämpien rajoitusten alla, ja uusien koronavirustartuntojen määrä näyttää tasoittuneen.

Se ei vielä riitä. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi perää ryhtiliikettä rajoitusten ja suositusten noudattamisessa, tai rajoituksia täytyy viikon kuluttua kiristää lisää.

Joulunviettoa koskien Mäkijärvellä on erityinen viesti Uudellemaalle.

– Vahva suositukseni on, että Uudeltamaalta ei tänä jouluna lähdetä muualle Suomeen sukuloimaan. Ensimmäisiä viitteitä taudin liikkumisesta etelästä muualle on jo olemassa, Mäkijärvi sanoo.

  • Yllä olevalla videolla Mäkijärven katsaus Uudenmaan koronatilanteesta viime perjantailta.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä suositteli runsaat kaksi viikkoa sitten muun muassa museoiden ja nuorisotilojen sulkemista sekä kaiken aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä

Jo viikkoa aiemmin oli suositeltu esimerkiksi aikuisten harrastusjoukkueiden otteluiden keskeyttämistä ja uimahallien kävijämäärän rajoittamista.

Mäkijärven mukaan rajoitukset ovat purreet niin, ettei tartuntojen määrä enää kasva.

Tarkalleen ottaen tartuntoja tuli Uudellamaalla viime viikolla kymmenen enemmän kuin sitä edeltävällä, yhteensä 1 471 . Käytännössä se merkitsee Mäkijärven mukaan tartuntojen kasvun pysähtymistä.

Pelkkä kasvun pysähtyminen ei ole vielä kovin hieno uutinen, hän huomauttaa. Ehkä oleellisempaa on, että rajoitukset eivät ole saaneet tartuntoja kääntymään selvään laskuun.

Tavoitteena on päästä niin sanotulle epidemian perustasolle.

Perustaso on alin taso kolmiportaisessa mallissa, jolla havainnollistetaan epidemian vakavuutta. Nyt Uudellamaalla ollaan sen ylimmällä tasolla eli niin sanotussa leviämisvaiheessa.

 Jokainen meistä pystyy vielä parantamaan. Olen varma siitä.

Mäkijärven mukaan tarjolla on nyt kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on se, että tehdään ryhtiliike jo voimassa olevien rajoitusten ja suositusten noudattamisessa. Johtajaylilääkäri uskoo, että niin saadaan tuloksia aikaan nopeammin kuin rajoituksia kiristämällä.

– Jokainen meistä pystyy vielä parantamaan. Olen varma siitä, Mäkijärvi sanoo.

Husin maanantaina julkaistuun kyselytutkimukseen vastanneista 92 prosenttia kertoi pitävänsä rajoituksia erittäin tai melko tarpeellisina. Silti niiden noudattamisesta lipsutaan.

Vastaajista 58 prosenttia oli edeltävän kahden viikon aikana vieraillut ystävän tai sukulaisen luona tai ottanut vastaan vieraita.

Ravintolassa oli käynyt 42 prosenttia ja baarissa tai yökerhossa 9 prosenttia.

Jos vielä viikon päästä tartuntoja on yhtä paljon kuin nyt, Mäkijärven mielestä on pakko tehdä jotain lisää.

Johtajaylilääkäri ei pidä työpaikkoihin ja harrastuksiin liittyviä tiukennuksia tehokkaina juuri vuodenvaihteen tienoilla, kun moni lomailee ja harrastukset ovat tauolla. Siksi hän kohdistaisi uudet suositukset vapaa-aikaan.

Suomessakin voitaisiin kokeilla kokoontumisiin nykyistä tiukempaa suositusta, Mäkijärvi ehdottaa.

Toistaiseksi kokoontumisrajoitusten raja on kulkenut alimmillaan kymmenessä hengessä, mutta hänen mielestään rajaa voisi joulun alla laskea kahdeksaan tai jopa kuuteen.

Muita esimerkkejä mahdollisista rajoituksista voi hakea vaikkapa Saksassa, missä alkaa keskiviikkona uusi yhteiskunnan laaja sulku, Mäkijärvi toteaa.

Koulut siirtyvät Saksassa etäopetukseen ja auki saavat olla vain välttämättömät myymälät, kuten ruokakaupat ja apteekit.

Jos muuta ei keksitä, kysymykseen voisivat Mäkijärven mielestä tulla myös töihin ja ulkoharrastuksiin liittyvät rajoitukset. Uusia tartuntoja on nimittäin syntynyt viime aikoina myös työpaikoilla, ja ulkoharrastuksissa on ainakin altistuttu taudille.

Harrastusten rajoittaminen entisestään olisi tietysti sääli, kun sallittua tekemistä olisi yhä vähemmän, Mäkijärvi toteaa.

– Mutta jos ja kun tilanne vaatii, viikon päästä on vain pakko harkita uusia konsteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?