Jäikö Magnus Enckellin näyttely näkemättä? Ei huolta, hyppää mukaan opastetulle video­kierrokselle Ateneumiin

Magnus Enckell oli Suomen taiteen kulta-ajan suuri mestari, jonka persoona ja tuotanto ovat jääneet suurelle yleisölle tuntemattomaksi. Tämä asia pannaan nyt kuntoon.

12.12.2020 7:56

Korona on sulkenut Suomen museot, mutta nyt on tarjolla väriä alkutalven harmauteen.

Ateneumin taidemuseo kutsui ISTV:n yksityiskierrokselle Magnus Enckellin juhlanäyttelyyn, jossa riittää katsottavaa askeettisesta symbolismista uusimpressionistiseen värien ilotulitukseen. Ja paljoon muuhun siltä väliltä.

  • Artikkelin pääkuvana oleva videokierros pysyy koko puolentoista tunnin ajan asiantuntevissa käsissä, sillä oppaina toimii vuorollaan yksi näyttelyn kolmesta kuraattorista: museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Toimittaja on ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

Magnus Enckellin (1870–1925) syntymästä tuli marraskuussa kuluneeksi 150 vuotta. Sen kunniaksi Ateneum ripusti esille merkittävän osan Enckellin tuotannosta viideltä eri vuosikymmeneltä. Näyttely tuo konkreettisesti esiin kuvataiteilijan hämmästyttävän monipuolisuuden.

Poikia rannalla on Magnus Enckellin Suursaaressa viettämien kesien satoa. Vuonna 1910 hänen värinsä olivat helakoituneet kirkkaiksi.

Enckell oli vastakohtaisuuksien persoona. Hän oli toisaalta radikaali uudistaja ja suunnannäyttäjä, toisaalta traditioiden ylläpitäjä.

Hän oli vetäytyvä haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä.

Magnus Enckellin suurnäyttely täyttää Ateneumin taidemuseon kolmannen kerroksen 14.2.2021 saakka.

Enckell oli taiteilijana askeettinen symbolisti sekä uusimpressionistinen värinkäyttäjä. Aiheista löytyy mytologisia ja uskonnollisia motiiveja, tyylipuhtaita muotokuvia, alastomia miesvartaloita, kaupunkinäkymiä ja aurinkoa säteileviä merimaisemia.

Keuhkokuume 55-vuotiaana

Enckell syntyi Haminassa kirkkoherran perheeseen. Hän kuoli 55-vuotiaana keuhkokuumeeseen Tukholmassa isännöityään siellä oman näyttelynsä.

Hänen tunnetuimpia maalauksiaan ovat mm. Poika ja pääkallo (1893), Herääminen (1894), Ylösnousemus (Tampereen Tuomiokirkon alttaritaulu 1907), Poikia rannalla (1910) ja Heräävä fauni (1914).

Heräävä fauni (1914) on Magnus Enckellin myöhäisemmän värikauden uusimpressionistinen teos.

Näyttely ehti olla tapaus

Ateneumin suurnäyttely ”Magnus Enckell” avattiin lokakuun lopussa, mutta suljettiin pandemian takia vain kuukautta myöhemmin. Sen ehti nähdä yli 25 000 ihmistä. Lähes 800 katsojan päivälukemat kertoivat suuresta kiinnostuksesta.

Ateneum on suljettu pandemian takia toistaiseksi. Enckell-näyttely jatkuu 14.2.2021 asti.

Magnus Enckellin omakuva vuodelta 1918 taiteilijan ollessa 48-vuotias.

Videokierrokset koronavuoden tärkeistä näyttelyistä

ISTV on tehnyt koronavuoden 2020 aikana opastettuja videokierroksia museoiden uutuusnäyttelyistä, jotka on jouduttu sulkemaan yleisöltä pandemian takia.

Videotallenteet näistä suuren huomion saaneista näyttelyistä ovat katsottavissa seuraavissa linkeissä:

Ateneumin taidemuseon kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina, joka näyttää kultakauden rakastetuimmat klassikot uudessa valossa, uudelleen ryhmiteltynä.

Kiasman nykytaiteen museon jättinäyttely Hullu rakkaus esittelee Seppo Fräntin ainutlaatuisen lahjoituskokoelman.

Sinebrychoffin taidemuseon Albert Edelfelt ja Romanovit -näyttely esittelee Suomen kultakauden rakastetun taidemaalarin Venäjän keisariperheelle tekemät mestariteokset sekä Uhattu elämä -näyttely, joka tarkastelee rikasta luontoamme.

Mannerheim-museo on piilotettu helmi Helsingin huvilakaupunginosassa. Se on marsalkan monikymmenvuotinen koti ja taidehistoriallinen aarreaitta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?