Johanna Ojala-Niemelä joutuu vetäytymään perustus­laki­valio­kunnan puheen­johtajuudesta aivo­kasvaimen vuoksi: ”Aika on nyt hankala”

Johanna Ojala-Niemelä toivoo sijaisensa löytyvän Sdp:n kolmesta muusta juristista, joita ovat Antti Rinne, Johannes Koskinen ja Ville Skinnari. IS:n tietojen mukaan tehtävään on nousemassa Rinne.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalla Johanna Ojala-Niemelällä on todettu aivokasvain.

9.12.2020 6:58

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) joutuu terveydellisistä syistä vetäytymään valiokunnan johtamisesta. Ojala-Niemelällä todettiin syyskuussa aivokasvain, joka leikataan ensi viikolla Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa. Hän jää sairauslomalle maanantaina.

Eduskunta jää ensi viikon jälkeen joulutauolle. Normaalisti se palaisi töihin helmikuussa, mutta koronatilanteen vuoksi perustuslakivaliokunnan on oltava täydessä iskussa myös tauon aikana. Ojala-Niemelä toipumista leikkauksesta on vaikea ennakoida. Hän kertoo pyytävänsä tehtävästä eroa ennen leikkaukseen menoaan ja Sdp esittää hänelle joukoistaan sijaista.

– Aika on nyt hankala. Perustuslakivaliokunnan työ on tällaisissakin tilanteissa turvattava ja työn voitava jatkua keskeytyksettä. Tulen tässä tilanteessa pyytämään valiokunnan puheenjohtajuudesta eroa ja puoluejohto tekee sijaisjärjestelyt, Ojala-Niemelä sanoo IS:lle.

Ojala-Niemelän mukaan hän palaa töihin ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi vielä talven aikana, jos kaikki menee leikkauksessa ja siitä toipumisessa hyvin. Hänen sairastumisestaan kertoi ensimmäisenä Me Naiset.

Ojala-Niemelä pitäisi hyvänä, että hänen seuraajansa olisi joku Sdp:n eduskuntaryhmän kolmesta muusta juristista. Muuten hän ei ota tuuraajaansa kantaa. Sdp esittää tuuraajaa nopealla aikataululla ennen Ojala-Niemelän sairausloman alkua.

Ojala-Niemelän lisäksi juristeja Sdp:n eduskuntaryhmässä ovat eduskunnan varapuhemies Antti Rinne, kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Johannes Koskinen sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

IS:n tietojen mukaan tehtävään on nousemassa Rinne. Hän ei ole halunnut kommentoida huhuja. IS:n tietojen mukaan eduskunnan historiassa ei olisi täysin poikkeuksellista, että varapuhemies toimisi myös valiokunnan johdossa.

Hankalalla ajalla Ojala-Niemelä viittaa siihen, että hallitus saattaa joutua turvautumaan eduskunnan joulutauon aikana tai jo sitä ennen valmiuslakiin, mikä tietää perustuslakivaliokunnalle työtä.

– Poikkeuksellisen korona-ajan vuoksi päällä on koko ajan valmiuslain uhka. Eilenkin Husista sanottiin, että tehohoitopaikat eivät riitä ja leikkauksia joudutaan siirtämään. Voi olla että valmiuslakiin joudutaan turvautumaan.

Valmiuslain pykälillä voitaisiin taata muiden muassa hoitohenkilökunnan riittävyys ja varmistaa tehohoitopaikkojen riittävyys.

Vaikka valmiuslakia ei tarvittaisikaan, sosiaali- ja terveysministeriö antaa tartuntatautilain eduskunnan käsittelyyn torstaina. Siihen tehtävillä muutoksilla on tarkoitus korvata valmiuslakia niin, ettei siihen tarvitsisi koronan kaltaisten tilanteiden hoitamisessa turvautua.

– On todennäköistä, että eduskunta kokoontuu tammikuussa käsittelemään sitä. Se pitäisi saada voimaan.

Leikkauksesta toipumisaikaa on vaikea tarkkaan ennakoida. Kyse on joka tapauksessa viikoista.

– Toipuminen on hyvin yksilöllistä. En edes itse pysty oikein hahmottamaan, kuinka isosta leikkauksesta on kyse. Sanovat, että aina kun pää aukaistaan, niin ensimmäisen kuukauden vain nukut. Siihen voi varautua, että toipuminen kestää ja puhutaan viikoista.

Ojala-Niemelän mukaan hänellä todettu kasvain on 90 prosentin todennäköisyydellä hyvän laatuinen.

– Lääkärit tunnistavat sen kasvaimen kasvamistavasta ja -muodosta. Nimi ei jäänyt mieleeni, mutta se on lääkäreiden mukaan yleensä hyvänlaatuinen. Asia varmistuu leikkauksessa.

Ojala-Niemelä on vetänyt perustuslakivaliokuntaa syyskuussa saamastaan diagnoosista huolimatta tinkimättömästi läpi vaikea korona-ajan. Tänään keskiviikkona valiokunta saanee valmiiksi myös mietintönsä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) virkatoimien lainmukaisuudesta.

– Tämä on elämää, eihän tälle mitään voi, Ojala-Niemelä kuvaa tilannetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?