Husista siirretään koronan tehohoitopotilaita Turkuun ja Kuopioon – ”Peukalot ja ukkovarpaat pystyssä, että tartuntojen määrä alkaisi kääntyä laskuun” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Husista siirretään koronan tehohoitopotilaita Turkuun ja Kuopioon – ”Peukalot ja ukkovarpaat pystyssä, että tartuntojen määrä alkaisi kääntyä laskuun”

Husin tehohoitopaikat alkavat täyttyä – nyt on sovittu viiden tehohoitopotilaan siirtämisestä.

HUSin johtajaylikääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että koronatehohoitopotilaita siirretään mm. Kuopioon, jotta HUSin kriittiset toiminnot, esimerkiksi elinsiirtojen jatkaminen, voidaan turvata.

9.12.2020 0:08

Husissa on tiistaina ilmoitettujen lukujen mukaan koronaviruksen vuoksi vuodeosastolla 45 ja tehohoidossa 17 potilasta. Käytössä olevat tehohoitopaikat ovat täyttymässä, ja tämän vuoksi Hus joutuu tekemään uusia ratkaisuja.

Kirurgiseen sairaalaan avataan ensi viikolla uudelleen kesällä suljettu kymmenenpaikkainen teho-osasto koronaviruspotilaille.

Sen lisäksi Husin sairaaloista siirretään tehohoitopotilaita Suomen muihin yliopistollisiin sairaaloihin.

– Nyt on sovittu viiden potilaan siirtämisestä, Turkuun kaksi ja Kuopioon kolme tehohoitopotilasta. Siirrot alkavat keskiviikkoaamuna, ja niitä tehdään yksi päivässä, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi Ilta-Sanomille tiistai-iltana.

Potilassiirroista kertoi ensimmäisenä Yle.

Helsingistä kuljetetaan kolme koronatehohoitopotilasta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan KYSiin.

Mäkijärven mukaan siirtojen syynä on se, että Hus ei voi täyttää tehohoitopaikkojaan pelkillä koronaviruspotilailla.

– Meidän täytyy turvata Husin kriittiset toiminnot kuten esimerkiksi elinsiirrot, Mäkijärvi sanoi.

Potilassiirrot tehdään maanteitse ambulanssilla. Tehohoitoa tarvitseva potilas on jo valmiiksi hauraassa tilassa, joten siihen päälle viisi tuntia kestävä ambulanssimatka Kuopioon on haasteellinen.

Millä kriteereillä päätetään, ketkä potilaat siirretään Turkuun tai Kuopioon ja ketkä jäävät hoitoon Husiin?

– Potilaan täytyy olla stabiilissa tilassa. Luotan täysin ammattilaisten arvioon, jos tehohoitolääkäri ja tehohoitohoitaja ovat sitä mieltä, että potilas on siirtokunnossa. Tehohoitolääkäri ja tehohoitohoitaja lähtevät siirtomatkalle mukaan, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärvi lisää, että tehohoitopotilaiden potilassiirtoja tapahtuu eri sairaaloiden välillä lähes päivittäin.

Potilassiirtoja tehdään sairaaloiden välillä lähes päivittäin. HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että nyt tehtävissä siirroissa ei ole kyse kiiretilanteesta, joten siirrot pystytään valmistelemaan ja suunnittelemaan hyvin.

– Nyt ei ole kiiretilanne, ja potilaiden siirtämistä on päästy valmistelemaan ja suunnittelemaan. Näkisin, että tämä on potilasturvallisuuden kannalta jopa turvallisempaa, Mäkijärvi mainitsi.

Toistaiseksi on sovittu vain näiden viiden tehohoitopotilaan siirtämisestä. Operaatio saadaan valmiiksi ensi viikon alussa.

– Ei ole vielä tiedossa, onko tarvetta jatkolle. Tehohoidon paine on tietysti kovin Uudellamaalla.

Mäkijärvi sanoi jo marraskuun lopussa, että Husin yhden viikon noin 1 700 koronavirustartunnasta laskennallisesti odotettiin sairaalahoitoon päätyvän 107 potilasta ja tehohoitoon 22.

– Siis yhden viikon tartunnoista näin paljon! Mäkijärvi sanoi tuolloin.

– Kyllä tässä ovat peukalot ja ukkovarpaat pystyssä, että tartuntojen määrä alkaisi kääntyä laskuun, Mäkijärvi sanoi tiistai-iltana.

Mäkijärvi esitti lämpimät kiitoksensa Turun ja Kuopion yliopistollisille sairaaloille.

– Hus arvostaa suuresti sitä, että yhteistyöpyyntö on saanut näin positiivisen vastaanoton ja että yhteistyö on toimivaa!

Kirurgisessa sairaalassa Helsingissä avataan jälleen ensi viikolla jo keväällä käytössä ollut 10-paikkainen koronateho-osasto. Teho-osastohoitajat Ede Amossov ja Hanna-Leena Juusola kuvattuna koronateholla viime kesäkuussa.

Koronaviruspotilaiden määrän lisääntyminen vuodeosastoilla aiheuttaa Husissa toisenlaista liikehdintää. Hus ilmoitti tiistaina, että kiireetöntä hoitoa joudutaan vähentämään lähipäivinä, jotta koronaviruspotilaiden hoitoon voidaan varmistaa riittävä määrä henkilökuntaa.

Se tarkoittaa muun sairaalatoiminnan asteittaisen alasajon lisäksi sitä, että Husin sairaaloissa myös sairaanhoitajia siirretään muista tehtävistä koronapotilaiden vuodeosastolle. Mäkijärven mukaan kyse on jopa useista kymmenistä hoitajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?