Tutkimus: suklaa, vihreä tee ja viinirypäleet voivat estää koronaviruksen toimintaa – tätä se tarkoittaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkimus: suklaa, vihreä tee ja viinirypäleet voivat estää koronaviruksen toimintaa – tätä se tarkoittaa

Suomalaisprofessori suhtautuu kriittisesti yhdysvaltalaistutkijoiden havaintoon.

Suklaa valmistetaan muun muassa kaakaosta, joka sisältää flavonoideja.­

7.12.2020 17:32

Kuulostaapa hyvältä tämä tutkimus: vihreä tee, kaakao ja tietyt viinirypälelajikkeet voivat auttaa koronavirusinfektion torjunnassa. Näiden kasvien sisältämät flavonoidit estävät laboratorio-oloissa sars-cov-2:n toimintaa, kertovat Pohjois-Carolinan osavaltionyliopiston tutkijat tuoreessa artikkelissa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Frontiers in Plant Science -verkkolehdessä. Rypälelajikkeista siinä tarkasteltiin erityisesti muscadinea eli herttaviinin (vitis rotundifolia) rypälettä.

Tutkijat Yue Zhu ja De-yu Xie löysivät kasveista kaksitoista yhdistettä, jotka kiinnittyvät koronaviruksen pääproteaasiin eli mPro:ksi kutsuttuun valkuaisaineeseen. MPro on tutkijoiden mukaan viruksen heikko kohta.

– Sars-cov-2:n pääproteaasi on välttämätön viruksen lisääntymiselle ja rakentumiselle (solussa), Xie kirjoittaa yliopiston tiedotteessa.

– Jos voimme tarttua tähän proteaasiin kiinni tai saattaa sen toimintakyvyttömäksi, virus kuolee.

Vihreän teen tarjoilua helsinkiläisessä teehuoneessa.­

Tutkimus tehtiin koeputkessa ja tietokonemallinnusta käyttäen.

Mutta estäisikö vihreän teen, suklaan ja rypäleiden nauttiminen koronatartuntoja oikeassa elämässä?

IS kysyi asiaa Turun yliopiston professorilta, ylilääkäri Juhani Knuutilta, joka Turun Sanomien blogissaan usein kommentoi koronavirukseen ja covid-19-taudin hoitoon liittyviä väittämiä.

– Tutkimuksessa tehtiin sekä tietokonesimulaatioita että testejä koeputkissa (in vitro) useille flavonoideille, Knuuti kommentoi sähköpostitse.

– Tutkimuksissa todettiin, että tietyt flavonoidit sitoutuvat tuohon proteiiniin ja kykenivät estämään sitä. Tutkimus on siis perustutkimusta, jonka perusteella toivotaan löydettävän mahdollisia uusia lääkkeitä koronavirukseen. Nämä tutkitut flavonoidit ovat vielä tutkimuksen varhaisvaiheessa, jossa niiden vaikutuksia selvitetään koeputkissa.

 Knuuti pitää täysin perustelemattomana ja virheellisenä tutkijoiden esitystä lisätä näiden elintarvikkeiden nauttimista koronainfektion torjumiseksi.

Auttaako kaakao koronaan? Suomalaisprofessori suhtautuu kriittisesti laboratorio-oloissa tehtyyn tutkimukseen.­

Flavonoidien vaikutusta ei ole Knuutin mukaan vielä tutkittu eläimillä eikä ihmisillä.

– Tutkimushavaintojen perusteella voi todeta, että kyseisiä flavonoideja kannattaa tutkia lisää. Kuitenkaan tutkimuksen perusteella ei voida vetää mitään johtopäätöksiä siitä, että kyseisillä flavonoideilla tai niitä sisältävillä ruoka-aineilla voisi olla vaikutusta covid-19-virukseen, saati sitten että niitä voisi käyttää infektion hoitoon, professori kertoo.

– Jotta tällaisia johtopäätöksiä voisi tehdä, tulisi tehdä tutkimuksia ensinnäkin elävissä eläimissä sekä myös ihmisillä. Se, että jokin aine tekee jotain koeputkessa, ei tarkoita, että sillä olisi elimistössä sama vaikutus, koska aineen pitoisuus tulisi saada riittävän korkealle tasolle ilman, että samalla aiheutetaan merkittäviä haittavaikutuksia.

Useimmat koeputkissa toimivat ”lääkkeet” eivät ole Knuutin mukaan tehokkaita. Niistä voi jopa aiheutua haittavaikutuksia, jotka selviävät vasta jatkotutkimuksissa. Siksi Knuuti pitää täysin perustelemattomana ja virheellisenä tutkijoiden esitystä lisätä näiden elintarvikkeiden nauttimista koronainfektion torjumiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?