Neljä henkilöä otettu kiinni Helsingissä – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Helsingissä poliisi on ottanut kiinni neljä ihmistä, joiden epäillään liimailleen seksuaalivähemmistöjä syrjiviä tarroja.

Poliisi pidätti mielenosoittajia Töölöntorilla.

6.12.2020 19:02

Helsingin poliisi otti sunnuntaina illalla neljä henkilöä kiinni epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisin mukaan henkilöiden epäillään liimailleen seksuaalivähemmistöjä syrjiviä tarroja Helsingin Töölöntorin kupeessa.

– Muuten tilanne on ollut rauhallinen, mutta neljä henkilöä otettiin kiinni, Helsingin poliisista kerrotaan IS:lle.

Poliisin mukaan torilla kokoontui kaksi eri ryhmittymää, jotka vastustivat toisiaan. Lehtikuvan ottamissa kuvissa toisen ryhmittymän käsissä näkyi kangaslippu, jossa vastustettiin natseja.

– Varsinaista kohtaamista heidän välilleen ei tullut. Kävimme keskustelemassa asiasta, ja siitä ihmiset erkaantuivat. Tilanne oli rauhallinen. Siinä oli ainoastaan nämä neljä henkilöä, jotka otettiin pois, poliisista sanotaan.

Natseja vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat Helsingin Töölöntorille.

Poliisi kertoi Twitterissä puoli seitsemän aikaan, että Töölöntorille on kokoontunut ihmisiä useaan eri kohtaan. Hieman myöhemmin poliisi kertoi noin kymmenen hengen kulkueen lähteneen Töölöntorilta kohti Hietaniemen hautausmaata.

Runeberginkadun toiselle puolelle ilmaantui toinen kulkue, jonka poliisi pysäytti, koska he kuuluivat samaan ryhmään Töölöntorilta lähteneen kulkueen kanssa.

Yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on Helsingissä aluehallintovirastojen päätöksellä kielletty.

Sosiaalisessa mediassa liikkuneiden tietojen mukaan Töölöntorille on laitaoikeiston suunnalla suunniteltu kansallismielistä kulkuetta.

Poliisin tiedossa on joitain Helsinkiin suunniteltuja kokoontumisia, myös Töölöntorin kulkue, kertoi komisario Patrik Karlsson kertoi STT:lle aiemmin tänään.

– Kyllähän me eri keskustelupalstoja seuraamme, ja niistä tulee tietoa, että jotain tällaisia keskusteluja on joistain tapahtumista, Karlsson sanoi.

Itsenäisyyspäivän viettäjiä Helsingin Töölöntorilla.

Tampereella ei tietoa suunnitelmista

Viiteen mennessä iltapäivällä itsenäisyyspäivä oli sujunut poliisin näkökulmasta varsin rauhallisesti sekä Helsingissä että Tampereella, jossa yli kymmenen hengen kokoontumiset on myös kielletty.

Tampereella minkäänlaisia kokoontumisia ei poliisin tietojen mukaan ole suunniteltu, kertoi Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Miia Ahlfors STT:lle.

– Jos sellaisia olisi, kyllä resursseja on sen verran, että olemme varautuneet ylläpitämään järjestystä ja turvallisuutta, Ahlfors sanoi.

Kymmenen hengen raja on ehdoton

Mikäli yllättäviä ilmoittamattomia tapahtumia järjestetään, tilanne pyritään selvittämään paikan päällä puhumalla ja osallistujamäärä rajataan kymmeneen.

– Neuvoin ja kehotuksin yritetään saada järjestäjä ymmärtämään, että tämä raja on ehdoton, Patrik Karlsson sanoo.

Poliisin on myös tarvittaessa mahdollista poistaa ihmisiä paikalta ja tyhjentää alueita.

Alle kymmenen hengen kokoontumisista poliisille ei ole Helsingissä tullut ilmoituksia.

– Jos tulee ilmoituksia, ollaan yhteydessä järjestäjiin ja tehdään pelisäännöt selväksi. Sitten mennään tietysti paikan päälle seuraamaan, noudatetaanko näitä sääntöjä, Karlsson sanoo.

Suunnitelmallisuus ratkaisee

Entä miten kokoontumisrajoituksen noudattamista arvioidaan silloin, jos samassa paikassa on useampia alle kymmenen hengen ryhmiä?

Karlssonin mukaan kokoontumisissa arvioidaan tapauskohtaisesti, onko väki paikalla sattumalta vai onko paikalle hakeuduttu tarkoituksella.

– Varmaan se tilaisuuden luonne aika nopeasti selviää siinä paikan päällä, että ollaanko samalla asialla, vai ollaanko ihan sattumalta vain keräännytty samaan paikkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?