9 ihmistä pelastettiin karille ajaneesta veneestä Kotkassa, osa helikopterilla – kuvat näyttävät operaation sysi­mustalla merellä

Moottorivene ajoi karille Kotkan Varissaaren edustalla lauantaina illalla. Yhdeksän ihmistä joutui hätään. Heidät kaikki saatiin pelastettua.

5.12.2020 20:55 | Päivitetty 5.12.2020 22:13

Meripelastusoperaatio Kotkan Varissaaren edustalla päättyi onnellisesti noin varttia yli kymmenen lauantaina illalla. Kaikki yhdeksän ihmistä saatiin pelastettu moottoriveneestä, joka oli ajanut karille. Aiemman tiedon mukaan veneessä olisi ollut 10–11 ihmistä, mutta se ei pitänyt paikkaansa.

Kyseessä oli Kulkuri 31 -tyyppinen pienmoottorivene.

Ensimmäiset kolme ihmistä pelastettiin veneillä, loput kuusi helikopterilla, jolla heidät vinssattiin ylös. Henkilövahingoilta vältyttiin. Ihmiset ainoastaan kylmettyivät.

Vene jäi kiinni kivikkoon.

– Vene jäi sinne. Aika näyttää, jäikö se sinne kivikkoon tukevasti vai irtoaako se tässä tuulessa ja uppoaako se jonnekin. Sitä ei pysty tässä vaiheessa sanomaan, mitä sille käy, Suomenlahden merivartiostosta sanotaan IS:lle.

Helikopteri pimeällä merellä myöhään lauantai-iltana.

Silminnäkijöiden mukaan tapahtumapaikalla kävi kova tuuli.

– Täällä on aika kova tuuli, tilannetta rannasta seurannut Kari Jalkanen sanoi IS:lle aiemmin lauantaina.

– Tuolla näkyy sinistä ja punaista valoa, Jalkanen jatkoi.

Mikko-Pekka Purhon mukaan läheiseen satamaan meni ”tosi paljon ambulansseja”. Purhon mukaan onnettomuuspaikka sijaitsee Varissaaren ja Mussalon sataman välissä.

Lukijan kuvassa näkyy helikopteri ja veneitä onnettomuuspaikalla.

Hän kertoo ajaneensa veneellä useaan otteeseen onnettomuuspaikan ohitse. Hänen mukaansa onnettomuuskohdassa on iso kivi, jonka kaikki ”kotkalaiset veneilijät” ainakin tietävät. Hänen mukaansa kivi on merkattu merikarttaan.

– Ei se ole niin sanotusti piilokivi. Kiven reunassa näkyy veneen keula.

– Nyt tietysti tuulee aika kovaa. Sitä ei tiedä, miten se on vaikuttanut näkyvyyteen, ja onko sitä kiveä sitten nähty, Purho kertoo.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen onnettomuudesta puoli yhdeksän aikaan lauantaina illalla. Pelastuslaitos luokitteli tehtävän suureksi. Operaatioon osallistui kymmenkunta pelastuslaitoksen yksikköä. Mukana oli myös merivartioston ja ensihoidon yksiköitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?