THL:n pääjohtaja esitteli saksalais­tutkimusta, joka kertoo kasvo­maskien hyödyistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos olisi halunnut jakaa tietoa maskien käytön hyödyistä jo keväällä.

4.12.2020 15:39

Tuoreen Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan kasvomaskin käyttäminen vähentää merkittävästi koronavirustartuntoja. Tutkimuksesta twiittasi myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta torstaina.

Tutkimuksessa kerrotaan, että Jenan kaupungissa Saksassa koronavirustartuntojen määrä romahti lähes nollaan sen jälkeen, kun kasvomaskin käyttäminen julkisessa liikenteessä ja kaupoissa määrättiin pakolliseksi huhtikuun alussa.

Huhtikuun loppuun mennessä kaikki Saksan osavaltiot tekivät maskin käyttämisestä pakollista julkisessa liikenteessä ja kaupoissa.

Koska maskien käyttäminen tuli pakolliseksi eri puolilla maata eri aikaan, tutkijat pystyivät vertaamaan tartuntojen määriä alueilla, joilla ei ole maskipakkoa ja alueilla, joille se oli jo määrätty. Vertailun mukaan koronavirustartuntojen määrä väheni noin 45 prosentilla.

THL olisi halunnut tietoa maskin käytöstä jo keväällä

Suomessa syntyi lokakuussa kohu, kun Tervahauta kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että THL olisi halunnut jakaa tietoa maskin käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä jo keväällä. Sosiaali- ja terveysministeriö ei kuitenkaan pitänyt sitä silloin tarpeellisena.

– Meillä olisi ollut ajatuksia antaa yleisölle ainakin tarkennuttua lisäinformaatiota siitä, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet, Tervahauta kertoi IS:lle tuolloin.

Kyseessä ei olisi ollut virallinen maskisuositus, vaan samanlaista viestintää kuin hihaan yskiminen ja käsidesin käyttäminen. Materiaalia olisi jaettu sosiaalisessa mediassa ja THL:n verkkosivuilla.

– Meillä oli matkan varrella erilaisia luonnosteltuja viestintämateriaaleja. Niitä myös esiteltiin STM:n viestinnälle.

STM kuitenkin esti THL:n aikeet, minkä jälkeen THL toimi ministeriön linjan mukaan, koska piti tärkeänä, että viranomaiset viestivät yhtenäisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?