Hovioikeus: Aku Hirviniemi ahdisteli seksuaalisesti kahta 17-vuotiasta tyttöä – jätettiin rangaistuksetta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hovioikeus: Aku Hirviniemi ahdisteli seksuaalisesti kahta 17-vuotiasta tyttöä – jätettiin rangaistuksetta

Aku Hirviniemi syyllistyi hovioikeuden mukaan kahteen seksuaaliseen ahdisteluun. Käräjäoikeudessa syytteet olivat kaatuneet.

Aku Hirviniemi kuvattuna Turun hovioikeudessa marraskuussa.­

4.12.2020 12:17 | Päivitetty 4.12.2020 12:39

Rikokset tapahtuivat Aku Hirviniemen kodissa Riihimäellä vuoden 2018 kesäkuussa. Uhreiksi joutui kaksi tyttöä, jotka olivat tapahtumien aikaan 17-vuotiaita.

Hirviniemi tutustui entuudestaan tuntemattomiin, skoottereilla liikkeellä olleisiin tyttöihin yöaikaan Riihimäen uimahallin parkkipaikalla. Humalassa ollut Hirviniemi kutsui tytöt katsomaan lähistöllä ollutta kotiaan.

Toisin kuin käräjäoikeus, Turun hovioikeus katsoi, että Hirviniemi loukkasi kotiesittelykierroksen aikana tyttöjen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Siten se katsoi näyttelijän syyllistyneen kahteen seksuaaliseen ahdisteluun.

Hänet jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska teko oli hovioikeuden mielestä vähäinen ja tytöt eivät itse kokeneet, että heidän seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan olisi loukattu.

Käräjäoikeudessa syytteet olivat kaatuneet.

Hirviniemi kommentoi tuomiotaan Facebookissa perjantaina. Hän on kiistänyt syytteet.

– Käräjäoikeus oli samaa mieltä asiasta kuin minä, mutta hovioikeudella oli eri näkemys. Tärkeintä kuitenkin on, että asialle on saatu piste ja uskon, että tästä ovat samaa mieltä myös asianomistajat, lauantaina 37 vuotta täyttävä Hirviniemi kirjoitti.

Osapuolilla on lain mukaan mahdollisuus hakea korkeimmasta oikeudesta valituslupaa.

Hovioikeuden mukaan Hirviniemi kosketteli tyttöjä selästä paidan alta sekä heidän takapuoliaan. Toisen tytön hiuksia hän myös siveli.

– Hovioikeus arvioi, että kosketteluja ja teko-olosuhteita kokonaisuudessaan arvioitaessa ovat koskettelut olleet omiaan loukkaamaan asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta, hovioikeus toteaa ratkaisussaan.

– Ottaen huomioon koskettelujen laadun, asianomistajien Hirviniemeä selvästi nuoremman iän ja sen, että asianomistajat ovat useaan kertaan vetäytyneet poispäin Hirviniemestä tämän heitä kosketellessa, on Hirviniemen täytynyt pitää myös varsin todennäköisenä koskettelujen olevan omiaan loukkaamaan asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Ennen asuntoon saapumista Hirviniemi oli kysynyt tytöiltä, ovathan he varmasti täyttäneet 16 vuotta. Asunnossa hän kysyi kahdesti myös tyttöjen halukkuutta saunomiseen. Tyttöjen poistuessa asunnolta Hirviniemi esitti myös ”muun seksuaalissävytteisen” lausuman.

Nämä lausumat eivät hovioikeuden mielestä kuitenkaan liittyneet kosketteluihin, eikä niillä siten ollut rikostunnusmerkistön täyttymisen kannalta välitöntä merkitystä.

Turun hovioikeus antoi tuomion perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?