Koronarokotetta riittää aluksi vain joka kolmannelle suomalaiselle – lisätoimitusten aikataulu auki - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronarokotetta riittää aluksi vain joka kolmannelle suomalaiselle – lisätoimitusten aikataulu auki

Ensimmäiselle koronavirusrokotteelle odotetaan parhaillaan Euroopan lääkeviraston EMA:n myyntilupaa.

3.12.2020 12:40

Rokotukset koronavirusta vastaan voidaan aloittaa Suomessa nopeimmillaan jo tämän vuoden puolella. Asia kävi ilmi, kun sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät viikottaisen tiedotustilaisuutensa.

  • Artikkelin yhteydessä olevalla videolla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo Suomen koronarokotestrategiasta

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi, että Euroopan lääkevirasto EMA on ilmoittanut, että ensimmäiselle rokotteelle, Pfizerin ja Biontechin kehittelemälle rna-rokotteelle, saadaan myyntilupa viimeistään 29. joulukuuta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että Suomi on valmis aloittamaan rokotteen jakelun ja rokotukset heti.

– Odotamme myyntiluvan saamista jo lähiviikkoina. Hyvä uutinen voi tulla jo ennen vuodenvaihdetta, mutta se ei ole meidän käsissämme. Kun rokote tulee, aloitamme jakelun heti. Se voi olla tammikuun alkupuolella, mutta jos päätös ja rokotteet tulevat aikaisemmin, voimme aloittaa aikaisemminkin, Kiuru painotti.

Rokottamisesta vastaavat kunnat ja sairaanhoitopiirit, ja THL toimii taustalla ja organisoi rokotteen säilytyksen ja kuljetuksen eri puolille Suomea sekä ohjeistaa sairaanhoitopiirejä.

Kiuru sanoi, että rokotetta ei saada samanaikaisesti kaikille suomalaisille. Ensivaiheessa Suomen osuus EU:n ensimmäisestä yhteishankintaerästä on noin 3,6 miljoonaa rokoteannosta. Kun suojan saamiseksi tarvitaan kaksi rokotekertaa, aluksi rokotetta riittää noin 1,8 miljoonalle ihmiselle eli noin joka kolmannelle suomalaiselle.

Puumalainen sanoi, että rokotetta on tulossa myöhemmin lisää ja että sitä riittää varmasti kaikille. Tarkasta myöhemmän vaiheen jakelu- ja toimitusajankohdista ei ole vielä tietoa kenelläkään.

Rokote tarjotaan maksutta kaikille.

Ensivaiheessa rokotetaan covid-potilaiden hoitoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, ikäihmiset sekä vakavalle tautimuodolle alttiit riskiryhmäläiset, jotta terveydenhuollon krittisten osien kantokyky pystytään ylläpitämään sekä vältytään ennenaikaisilta kuolemilta.

Puumalaisen mukaan rokotukset aloitetaan samanaikaisesti kaikkialla Suomessa, koska ensimmäisenä vuorossa ovat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, joilla on suuri riski saada tartunta itse.

– Jos he saavat tartunnan ja joutuvat pois töistä, koko terveydenhuollon tila heikkenee.

– Kun seuraavassa vaiheessa aloitetaan ikäihmisten rokotukset, silloin on mahdollista tehdä eri sairaanhoitopiirien välillä pieniä viilauksia, Puumalainen sanoi.

Lasten osalta tietoa rokotteen vaikutuksista ja turvallisuudesta kerätään kaiken aikaa lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?