MPR-rokote voi suojata vakavalta koronalta – katso, oletko saanut sen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

MPR-rokote voi suojata vakavalta koronalta – katso, oletko saanut sen

Suomessa rokotetaan nykyään kaikki lapset kahdesti MPR-rokotteella. Se voi selittää lasten vähäistä ja lieväoireista sairastumista koronavirukseen.

Suomessa kaikki lapset saavat nykyään kaksi annosta MPR-rokotetta. Ensimmäinen rokotuskerta on 1–1,5 vuoden iässä, toinen kuusivuotiaana.­

2.12.2020 18:37

Yhdysvalloissa on tehty tutkimus, jossa havaittiin, että tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta sekä niiden aiheuttamilta jälkitaudeilta kuten keuhkokuumeelta ja aivokalvontulehdukselta suojaava MPR-rokote voi antaa suojaa myös koronaviruksen vakavaa tautimuotoa vastaan.

Tutkimuksen mukaan etenkin sikotaudin vasta-ainepitoisuudet ovat yhteydessä lievien koronaoireiden kanssa. Mitä suurempi sikotautiviruksen vasta-ainepitoisuus oli, sitä lievempiä oireita koronavirustartunnasta tuli.

Tosin vertaisarvioimattoman tutkimuksen vakuuttava näyttö puuttuu.

Tutkimuksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Rokotetutkija Timo Vesikari arvioi jo lokakuussa Ilta-Sanomille, että MPR-rokote tehostaa yleistä immuniteettia koronaa vastaan, voi lieventää koronasairautta tai tehdä sen jopa kokonaan oireettomaksi.

Vesikarin mukaan MPR-rokotteen tuhka- ja vihurirokko-osuudella näyttäisi olevan vaikutus koronavirukseen, sillä tuhka- ja vihurirokkoviruksen proteiinissa on noin kolmenkymmenen aminohapon jakso, joka on samankaltainen kuin koronaviruksessa, ja tämä voi aiheuttaa koronalta suojaavan ristireaktion.

– Koronan takia sairaalaan joutuneilta lapsilta mitatut tuhkarokon vasta-aiheiden tasot ovat keskimääräistä matalammat kuin lievinä tai oireettomina koronan sairastaneilla lapsilla, Vesikari sanoi Ilta-Sanomille lokakuussa.

MPR-rokote antaa suojan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan – ja kenties myös koronaa vastaan.­

Tällä hetkellä tutkitaan myös, voiko tuberkuloosia vastaan annettavalla BCG-rokotteella olla sama vaikutus.

Suomessa MPR-rokotteen saavat nykyään kaikki. Se on kuulunut jo kauan kansalliseen rokotusohjelmaan, eli vuoden 1975 jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet rokotukset neuvolassa tai koulussa.

Nykyään jokainen lapsi saa kaksi annosta MPR-rokotetta, ensin 12–18 kuukauden iässä neuvolassa ja uusintarokotteen kuuden vuoden iässä.

Vastaavan suojan on voinut saada myös sairastamalla kyseiset taudit.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan osalla vanhemmista ikäluokista, erityisesti 1965–75 syntyneillä, suoja voi olla puutteellinen, jos ei ole sairastanut MPR-tauteja. Tämä koskee etenkin naisia, sillä kaikille miehille annettiin rokotus armeijassa vuosina 1986–2000.

Rokotetutkija Timo Vesikari sanoi jo lokakuussa, että MPR-rokotteella ja lievällä koronatartunnalla voi olla yhteys.­

Ennen vuotta 1965 syntyneistä osa on saanut rokotuksen sairaanhoito-oppilaitoksissa tai synnytyslaitoksilla, jos rokotussuoja on ollut puutteellinen.

Jos henkilö ei ole saanut kahta annosta MPR-rokotetta eikä sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa, rokotussuoja kannattaa THL:n ohjeistuksen mukaan täydentää. Jos ei ole saanut rokotuksia lainkaan eikä sairastanut MPR-tauteja, THL suosittelee kahta MPR-rokotusta mieluiten 2–3 vuoden välein.

Jos ei ole varmuutta, onko saanut kahta rokotusta tai sairastanut MPR-tauteja, rokote kannattaa käydä ottamassa. Koska rokote on osa kansallista rokotusohjelmaa, se on kaikille maksuton ja sen saa oman kunnan terveysasemalta.

Varsin kattava MPR-rokotesuoja voi olla yksi selitys sille, että lapset tyypillisesti sairastavat koronan hyvin lievin oirein tai kokonaan oireettomana ja miksi kaikki aikuisetkaan eivät välttämättä sairastu, vaikka altistuisivatkin.

Se voi myös olla yksi osaselitys Suomen matalille kuolleisuusluvuille moneen muuhun maahan verrattuna.

Suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan on kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan vuodesta 1975 saakka. MPR-yhdistelmärokotukset aloitettiin kahden annoksen ohjelmalla vuonna 1982, sitä ennen annettiin yksittäisiä rokotteita tauteja vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?