Teemu Keskisarjan kolumni: Natsit ja kommarit käsi kädessä marssille itsenäisyyspäivänä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Teemu Keskisarjan kolumni: Natsit ja kommarit käsi kädessä marssille itsenäisyyspäivänä

Äärioikeisto ja -vasemmisto ovat niin yhtäläisiä, että niiden pitäisi marssia sovussa Suomen itsenäisyyspäiväriennoissa, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Teemu Keskisarja.

1.12.2020 8:00

Professori Huovisen tutkimusten mukaan Adolf Hitler sanoi poikasena geometrian tunnilla: ”Jos kahdesta yhtäsuuresta toinen on suurempi kuin toinen, on toinen luonnollisesti pienempi.”

Lause ei päde historian tiedostamiseen. Kahdesta yhtä pahasta toinen on pahempi, toinen luonnottomasti parempi. Natsismin kanssa flirttailu on kaasukammionkatkuinen ajatusrikos. Kommunismin kanssa parittelu ei tunnu missään.

Historian aputieteeksi ei käy demonologia, mutta 1900-lukua kieltämättä riivasivat paholaismaiset valtiomiehet. Niin Hitleriin kuin Staliniin ja Maoon verrattuina piru ja beelzebub olivat hyviä jätkiä.

Edistyksellinen nuoriso on pahuusjärjestyksestä liikuttavan varma kuten 1970-luvulla. Se ei järjestä 6.12. Helsinki ilman kommareita -mielenosoituksia. Kriteereistä riippuu, löytyisikö kohteita enemmän kuin natseista.

Jätän nyt rauhaan taistolaiset. Järeämmät kuviot mietityttävät.

Stalin huomioitiin hiljan Venäjällä yleisöäänestyksessä suurimmaksi venäläiseksi ja kyselytutkimuksessa maailmanhistorian merkittävimmäksi ihmiseksi. Kiinassa hallitsee kommunistinen puolue lippuineen, symboleineen ja koneistoineen. Marxismi-leninismin ja maolaisuuden aaveet selvisivät hyvin hengissä talouden äkkijyrkästä käännöksestä oikealle.

Holodomor, puhdistukset, ”Suuri harppaus”, Itä-Euroopan orjuutus ja Etiopian kollektivisointi ovat tiedossa, mutta eri lokerossa kuin holokausti. Kommunismista ja sen kylkiäisistä Suomessa ovat historioitsijamme tehneet kymmeniä hyviä kirjoja, mutta eivät ne ole uurtuneet yleissivistykseen.

Kaksoisstandardi pistää vanhoja muistavan silmään kuin kiväärinpistin. Kahdesta kansanmurha-aatteesta ainoastaan natsisimi on kirottu viimeistä piirtoa myöten.

Suomi ei voi laittaa Venäjälle ja Kiinalle noottia, että lopettakaapa paholaisenpalvonta. Satojen miljoonien Stalin- ja Mao-fanien kanssa on elettävä samalla maapallolla. Rehtiä olisi edes Suomessa kriminalisoida sirppi ja vasara, mutta se varmaan lietsoisi mielenkiintoa niihin kuten hakaristiinkin.

Pystymmekö me mallikansalaiset pitkin hampain suvaitsemaan äärimmäisempiä lähimmäisiä, kun emme voi heitä teloittaa tai käännyttääkään? Liennytys alkakoon itsenäisyyspäivästä, joka on aiheuttanut liikaa toraa oikealla, vasemmalla ja keskipaikkeillakin.

Kuten tunnettua, kansallissosialismi ja kommunismi olivat totalitaarisina ideologioina sisarukset ja elokuun 1939 hyökkäämättömyyssopimuksessa aviopari. Miksi natsien ja kommareiden muka pitäisi 2020-luvun Suomessa mitellä keskenään edes herjoina ja olkiukkoina? Vastakkainasettelu päättyköön. Minulla on unelma. Itsenäisyyspäivän kulkueessa uuskommunistitytöt ja uusnatsipojat, anarkistisiskot, Odin-veikot ja säyseät muunsukupuoliset kiakkovieraat marssivat käsi kädessä.

Kirjoittaja on historioitsija.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?