Apulaispormestari Razmyar on huolissaan huumekaupan yhteydestä nuoriso­rikollisuuteen – ”Euron pillereihin ei vaadita isoja rahoja”

Puheita ”Ruotsin tiellä” olemisesta apulaispormestari pitää kuitenkin pelkkänä poliittisten irtopisteiden keräilynä.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar on huolissaan etenkin nuorten huumeiden käytön kasvusta.

29.11.2020 7:01

Viranomaiset kertoivat aiemmin, että pääkaupunkiseudulla keskustassa ja lähiöissä liikkuu 100–150 vaarallisesti käyttäytyvää nuorta.

Kyseessä ei ole mikään yhtenäinen joukko, vaan se koostuu eri alueilla liikkuvista yksittäisistä nuorista ja löyhistä, korkeintaan parinkymmenen nuoren jengeistä.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar huomauttaa nuorisorikollisuuden olevan kokonaisuutena laskussa. Kuitenkin pieni rikoksille altis joukko tekee aiempaa vakavampia rikoksia. Rikosten kasautuminen on tuttu ilmiö kriminologiassa.

Kuluvan vuoden vakavimpiin rikoksiin Helsingissä kuuluu Vallillassa lokakuussa tapahtunut henkirikos, josta epäillään kolmea 14–16 -vuotiasta poikaa. Poliisin mukaan puukotus liittyi huumekauppaan.

Apulaispormestari Nasima Razmyar sanoo Helsingin tilanteen olevan vaikea, mutta rikosilmiöllä pelottelua hän ei voi sietää.

Tästä kehityssuunnasta Razmyar on erityisen huolestunut.

– Huumeiden käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla, myös nuorison huumeiden käyttö. Tiedossa on myös tapauksia, joissa aikuiset ovat värvänneet nuoria huumekauppiaiksi.

Helsingin poliisi kertoi vastikään paljastaneensa Romanian kansalaisista koostuvan rikollisryhmän, joka oli levittänyt muun muassa Puhoksen ostoskeskuksen ja Kallion alueella laittomiksi huumelääkkeiksi luokiteltavia Rivotril- ja Alprazolam-tabletteja jopa satojen tuhansien eurojen arvosta. Tabletteja on kaupattu ”euron pillereinä”.

– Minulla ei ole tietoa, minkä verran tutkinnassa olevat pillerikauppiaat ovat tavoittaneet nuoria, mutta sitä pidän todella huolestuttavana ilmiönä. Euron pillereihin ei vaadita isoja rahoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi vastikään, että ongelmallisesti huumeita käyttävien 15–24-vuotiaiden nuorten osuus sekä saman ikäisten nuorten huumemyrkytyskuolemat ovat lisääntyneet valtakunnallisesti.

Razmyar sanoo Helsingin tilanteen olevan vaikea, mutta rikosilmiöllä pelottelua hän ei voi sietää.

– Sanotaan, että ollaan Ruotsin tiellä, turmion tiellä, sillä tiellä ja tällä tiellä. Se ei ole mitään muuta kuin poliittisten irtopisteiden keräämistä.

– En tarkoita, etteikö tästä saisi puhua. En ole koskaan kaihtanut vaikeista asioista puhumista, mutta ilmiöstä on puhuttava faktojen kautta. Se on ainoa tapa säilyttää yhteiskuntarauha.

Helsingin Vallillassa tapahtui lokakuussa henkirikos, josta epäillään kolmea 14–16 -vuotiasta poikaa.

Razmyar luettelee viisi asiaa, joista laajempi ilmiö muodostuu: huumeet, teräaseiden pitäminen mukana, aiempaa vakavamman väkivallan käyttö, nuorten joukkokokoontumiset ja niin sanottu ”hatkaaminen”, eli lastensuojelulaitoksista karkailu.

Razmyarin mukaan poliisissa, nuoriso- ja perhetyössä sekä lastensuojelussa on tehty jo nyt valtavasti töitä edellä mainittuihin ongelmiin puuttumiseksi.

– Olen keskustellut tästä sadan nuoren joukosta poliisin kanssa, ja jokainen näistä nuorista tunnetaan, nimillä ja kasvoilla. Monessakaan eurooppalaisessa kaupungissa ei voida sanoa samaa, vaan niihin on muodostunut maahanmuuttaja-alueita, joissa asuvista ihmisistä viranomaisilla ei ole mitään tietoa.

Kuitenkin myös Helsingin maahanmuuttajayhteisöissä esiintyy epäluuloa viranomaisia kohtaan, mikä hankaloittaa muun muassa lastensuojelun työtä ja varhaista puuttumista ongelmiin. Ulkomaalaistaustaisten nuorten osuus rikoksissa on viranomaistenkin mukaan suuri.

– Mutta eritaustaisia nuoria ei voi niputtaa yhteen ja leimata koko joukkoa rikollisiksi. Sellainen on edesvastuutonta.

Razmyarin mukaan nuorten tilatarpeita ei ole tähän mennessä pystytty ratkaisemaan. Keskuskirjasto Oodi ja sen ympäristö on yksi keskeinen kokoontumispaikka.

Razmyar muistuttaa, että pian jo viidennes helsinkiläisistä on ulkomaalaistaustaisia. Se tarkoittaa yli sadan tuhannen ihmisen joukkoa. Rikoksia tekevät nuoret eivät ole nuorison koko kuva.

– Suurin osa heistä on aivan tavallisia helsinkiläisiä ja elää normaalia elämää. Rikoksia tekevät nuoret eivät ole nuorison koko kuva. Nuorista saa hyvin erilaisen käsityksen, jos käy joskus vaikka Santahaminan varuskunnan portilla katsomassa sieltä tulevia varusmiehiä.

Nuorisorikollisuuteen ei ole olemassa ihmelääkettä, vaan kyse on pitkäjänteisestä työstä.

– Nuorten tilatarpeita ei ole tähän mennessä pystytty ratkaisemaan parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi keskuskirjasto Oodissakin näkyy jo levottomuutta ja turvattomuutta.

Edistysaskelista Razmyar mainitsee toimitilojen saamisen Aseman Lapsille Helsingin rautatieaseman vierestä – sieltä, missä nuoretkin ovat. Se ei ole ratkaisu nuorisorikollisuuteen, mutta kohtaamispaikkojen ja nuorille suunnattujen tilojen merkitys on iso.

Aseman Lapset -järjestö on saanut uudet toimitilat rautatieaseman läheisyyteen.

Koronavirus on kuitenkin vaikeuttanut tilannetta. Monet nuorten harrastuksista ovat epidemian vuoksi jäähyllä ja kaupungin nuorisotilat sulkeutuvat jälleen.

– Ja kun sisätiloihin ei voi mennä, nuoret hengailevat ulkona. Vaikka nämä rajoitukset ovat välttämättömiä epidemian hillitsemiseksi, niiden hinta tulee olemaan kova. Seuraukset näkyvät viiveellä.

Tausta: Yksi henkirikos ja neljä yritystä

Helsingissä on tänä vuonna ollut yksi nuoren tekemäksi epäilty henkirikos sekä neljä henkirikoksen yritystä.

Helmikuu: Epäilty tapon yritys Helsingin Sörnäisissä Lintulahdenaukion lähellä. Paikalla oli kolme keskenään tuttua alaikäistä poikaa, joista kahta epäillään kolmannen pojan tapon yrityksestä. Tekovälineenä oli teräase.

Toukokuu: Epäilty tapon yritys Pitäjänmäessä lenkkipolulla. Poliisin mukaan 17-vuotias tyttö kohtasi polulla entuudestaan tuntemattoman eläkeläisen ja alkoi lyödä tätä mattoveitsellä.

Heinäkuu: Epäilty tapon yritys. Helsingin Sanomien mukaan 15-vuotiasta poikaa epäillään yksityisasunnossa tapahtuneesta tapon yrityksestä.

Lokakuu: Epäilty murhan yritys Helsingin keskustassa. Poliisin mukaan 15-vuotias tyttö yritti poliisia karkuun ja huitoi tässä yhteydessä poliisimiestä hedelmäveitsellä. Fyysiset vammat jäivät lieviksi, mutta koska teko kohdistui virkatehtävissä olleeseen poliisiin, juttua tutkitaan murhan yrityksenä.

Vallilan henkirikoksessa uhrina oli vuonna 2001 syntynyt henkilö.

Lokakuu: Tappo Helsingin Vallilassa, epäiltyinä kolme 14–16 -vuotiasta poikaa. Vuonna 2001 syntynyttä uhria puukotettiin aamuyöllä Mäkelänkadun ja Päijänteentien risteyksessä Alepa-kaupan edustalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?